Gå til indhold

Temakonference om Digital Humaniora

Tilmeld dig nu Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikations årlige temakonference, som denne gang omhandler de udfordringer og muligheder for den humanistiske forskning, der udspringer af nye digitale hjælpemidler, data og infrastruktur.
  • Temakonference om Digital Humaniora
  • 2014-04-01T09:45:00+02:00
  • 2014-04-01T17:30:00+02:00
  • Tilmeld dig nu Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikations årlige temakonference, som denne gang omhandler de udfordringer og muligheder for den humanistiske forskning, der udspringer af nye digitale hjælpemidler, data og infrastruktur.
  • Tid og sted
  • Hvornår 01. april 2014 fra 09:45 til 17:30

Sted

Eigtveds Pakhus, sal III
Asiatisk Plads 2 G
1448 København K

Tilmelding

Tilmelding til konferencen er LUKKET.

Program

8.45-9.15Registrering og kaffe
9.15-9.30

Velkomst og indledning
Frederik Tygstrup, formand for DFF | Kultur og Kommunikation

9.30-10.30

The Arts and Humanities in a Digital Age
Andrew Prescott, King's College, London

10.30-11.00 Kaffepause
11.00-12.00 Trawling in the Sea of the Great Unread
Timothy Tangherlini, UCLA
12.00-13.00 Frokost
13.00-13.45

Big Data
Mads Rosendahl Thomsen, Arts, Aarhus Universitet og Nanna Bonde Thylstrup, IKK, Københavns Universitet

13.45-14.30

Det digitale objekt
Torsten Andreassen, IKK, Københavns Universitet og Jakob Thøgersen, Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet

14.30-15.00 Kaffepause
15.00-15.45

Den digitale kultur
Rasmus Helles, MEF, Københavns Universitet, Mette Marie Zacher Sørensen, IKK, Københavns Universitet

15.45-16.30

Afslutningsdiskussion 
Indledt af Niels Ole Finnemann, Arts, Aarhus Universitet


Hvorfor en konference om Digital Humaniora?

Gennem de senere år er brugen af digitale hjælpemidler og fælles infrastrukturer blevet stadig mere udbredt inden for humanistisk forskning. Det er nu tydeligt, at tilgængeligheden af store mængder forskningsdata, nye måder at håndtere dem digitalt på og nye måder at dele og udveksle på bliver relevant for stadig flere forskere.

Al humanistisk forskning beskæftiger sig på den ene eller anden måde med kulturarven forstået bredt som tekster, billeder, artefakter og dokumenter. Med digitale infrastrukturer kan forskere nu arbejde anderledes med disse kilder. Der kan arbejdes med store datamængder, og det er muligt at sammensætte nye forskningsobjekter og derigennem udvikle nye forskningsspørgsmål. Perspektivet er, at forskere i stadig højere grad vil kunne dele og udvikle forskningsspørgsmål i fællesskab, når de skal definere, håndtere og analysere nye digitale genstande.

Når der tales om digitale infrastrukturer i humanistisk forskning, tales der altså ikke bare om digital teknologi. Der tales om en grundlæggende transformation af forskningsparadigmet med nye forskningsobjekter, et nyt blik på materialet og nye kollektive arbejdsformer.

Med denne konference vil Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation igangsætte en dialog om mulighederne og perspektiverne i digitalt understøttet forskning inden for alle felter af humaniora. Med bidrag fra danske og udenlandske forskere vil rådet sætte fokus på nogle af de udfordringer, der tegner sig i lyset af det digitale paradigme, og diskutere et antal udvalgte eksempler på digitalt understøttet forskning i Danmark i dag.

Keynotes

Andrew Prescott

Andrew Prescott er professor og leder af Digital Humanities afdelingen på King’s College London. Fra 1979-2000 arbejdede han med en række digitaliseringsprojekter som museumsinspektør ved afdelingen for manuskripter ved British Library. Andrew Prescott har derudover haft en række universitetsansættelser, bland andet på University of Sheffield og University of Glasgow. Endelig har han været medlem af en række styregrupper for digital humaniora projekter.

Andrew Prescott interesserer sig generelt for de udfordringer og muligheder, som digitaliseringen betyder for den humanistiske forskning. Han har gennem en årrække interesseret sig for bibliotekernes og arkivernes historie og har i den forbindelse særligt været optaget af den digitale transformation, der har fundet sted. Derudover har Andrew Prescott forsket i ændringerne i videnskabelig formidling, herunder brugen af sociale medier.

Andrew Prescott arbejder for tiden på et studie af forholdet mellem digital humaniora og bredere teoretiske udviklinger indenfor humaniora.

Timothy Tangherlini

Timothy Tangherlini er professor ved University of California, Los Angeles, hvor han forsker i folkloristik, litteratur og kulturstudier med et særligt fokus på skandinaviske forhold. Han har publiceret bredt indenfor folkloristik, film, litteratur, populærkultur i en række bøger og artikler og har desuden produceret to dokumentarfilm.

Timothy Tangherlini er tilknyttet Center for Digital Humanities ved UCLA. Hans fokus er på, hvordan data-mining kan benyttes i den humanistiske forskning, ligesom han arbejder med netværksanalyse og humaniora, og har udviklet hvad han kalder for et ”sub-corpus topic modeling” redskab til at finde nye betydninger i store mængder tekst. 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019