Gå til indhold

100 dage til at den første dansker rejser ud i rummet

22. maj 2015
Nedtællingen til at Danmarks første astronaut skal på mission i rummet er begyndt. I morgen er der 100 dage til, at Andreas Mogensen skal på sin mission til Den Internationale Rumstation ISS.

Den 1. september begynder ESA-astronaut Andreas Mogensen sin 10-dages mission til Den Internationale Rumstation ISS. Andreas Mogensen skal blandt andet teste nye teknologier og aflevere et nyt rumfartøj til sine astronautkolleger i rummet.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen glæder sig til at følge missionen: - Som nyudnævnt minister for det ydre rum bliver det rigtig spændende at følge den første danskers mission i rummet. Han skal løse et transportproblem på rumstationen og samtidig gennemføre videnskabelige projekter. Som sidegevinst ved jeg, at Andreas Mogensen inspirerer rigtig mange unge, og forhåbentlig vil det medvirke til at få flere til at søge mod de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, siger Sofie Carsten Nielsen.

Andreas Mogensens mission til Den Internationale Rumstation har fået betegnelsen iriss, og det vil være første gang nogen sinde, at en dansker svæver ind over dørtærsklen på ISS.

Videnskabelige eksperimenter i rummet

På missionen skal Andreas afprøve en ny, tætsiddende dragt, en SkinSuit, der skal kunne lette de rygsmerter, mange astronauter lider af. Derudover skal biologiske eksperimenter undersøge Andreas’ blodårer, muskler, knogler og hjerne for at se, hvordan de klarer den vægtløse tilstand i rummet.

De seks stjerner i iriss logoet repræsenterer Andres Mogensens seks års træning for iriss missionen.
De seks stjerner i iriss logoet repræsenterer Andres Mogensens seks års træning for iriss missionen.
Mange af missionens eksperimenter går ud på at teste nye metoder til, hvordan der kan samarbejdes hurtigere og mere præcist med kontrolcentret på Jorden. I løbet af missionen vil Andreas udføre nogle opgaver uden forudgående træning på Jorden.


Her vil han udelukkende bruge ’just-in-time-træning’, som er baseret på 3D-software. Mens han udfører opgaverne, vil et headset live streame video til kontrolcentret på Jorden, så de kan kigge over hans skulder og vejlede, når det er nødvendigt.

Læs mere om Andreas Mogensen og iriss-missionen

Om Andreas Mogensen

Andreas Mogensen er uddannet civilingeniør fra Imperial College London og har en ph.d. fra University of Texas at Austin i navigering, styring og regulering af rumfartøjer. Andreas Mogensen er ligeledes adjungeret lektor på DTU-Space.

Den Europæiske Rumorganisation, ESA, udvalgte i 2009 Andreas Mogensen som den første dansker til sit astronautkorps. Han afsluttede grunduddannelsen i 2010 og har siden fortsat sin træning frem mod sin mission til ISS i både Europa, USA og Rusland.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside