Gå til indhold

Flere faglærte skal have videregående efteruddannelse

13. februar 2015
32.000 faglærte i teknik- og produktionsjob får ifølge virksomhederne brug for videregående efteruddannelse de kommende år. Erhvervsakademierne er på vej med nye tilbud.

Faglærte i de danske teknik- og produktionsvirksomheder skal blive dygtigere til at bruge ny teknologi, kende kundernes behov og deltage i udviklingen af nye løsninger til produktionen. Det viser en ny kortlægning fra Teknologisk Institut.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen fastslår, at Danmark selvfølgelig skal have de rigtige tilbud om efteruddannelse på akademiniveau inden for produktion og teknik, så både faglærte og produktionsvirksomheder kan følge med udviklingen.

- Kortlægningen bekræfter, at der er et stort behov for at give faglærte gode muligheder for løbende at dygtiggøre sig, så de både er med til at skabe vækst, men også får flere og bedre muligheder gennem deres arbejdsliv, siger Sofie Carsten Nielsen.

Mere end 700 virksomheder har deltaget i undersøgelsen. 41 procent af virksomhederne inden for produktion, installation og bygge og anlæg peger på, at deres faglærte ansatte får behov for at styrke deres tekniske færdigheder på videregående uddannelsesniveau.

Især skal de være gode til en bestemt funktion i produktionen, men også til at arbejde mere på tværs af produktionsanlægget og være med til at finde nye løsninger i værdikæden eller i forhold til kunden.

Erhvervsakademierne er på vej med nye tilbud om efteruddannelse til de teknisk faglærte. Tilbuddene bliver udarbejdet i tæt dialog med arbejdsmarkedets parter for at ramme behovet bedst muligt.

Viceadministrerende direktør i DI, Kim Graugaard:

- Hvis danske virksomheder fortsat skal udvikle og producere på højt teknologisk niveau er en af forudsætningerne, at de har adgang til medarbejdere med både praktisk kendskab og teoretisk viden om teknologi. Det er videreuddannelse af dygtige faglærte med til at sikre, siger Kim Graugaard.

De teknisk faglærte har ikke stor tradition for at tage en efteruddannelse på videregående niveau. Det skyldes, at det både kan være svært økonomisk og tidsmæssigt at uddanne sig samtidig med et fuldtidsarbejde.

LO-sekretær Ejner K. Holst mener, der er et stort potentiale i et uddannelsesløft af flere faglærte til videregående uddannelsesniveau, men en række barrierer skal fjernes, før potentialet kan forløses.

- Uddannelsestilbuddene skal blandt andet være lettere at gennemskue og mere tilgængelige, og det skal gøres mere realistisk at gennemføre et uddannelsesforløb sideløbende med at man passer sit arbejde, siger Ejner K. Holst.

Erhvervsakademierne planlægger nye uddannelsesudbud inden for blandt andet automation og drift og bygge og anlæg. Desuden får de faglærte flere muligheder for at tage en uddannelse til energiteknolog.

Regeringen, LO og DA blev i foråret 2014 enige om udmøntningen af en milliard kroner til voksen- og efteruddannelse i 2014-2020. Heraf skal 355 millioner kroner bruges til videregående voksen- og efteruddannelse for teknisk faglærte ud fra arbejdsmarkedets behov.

Kortlægning af kompetencebehov og barrierer

  • Kortlægningen er gennemført af Teknologisk Institut i perioden september-november 2014.
  • Den omfatter blandt andet en surveyundersøgelse blandt cirka 700 virksomheder samt 25 kvalitative interview med produktionsvirksomheder inden for det teknisk produktionsrettede område.
  • Kortlægningen har fokus på udviklingstendenser og kompetencebehov blandt danske produktionsvirksomheder. Desuden afdækker den barrierer for faglærtes efteruddannelse.
  • Kortlægningen er udarbejdet som led i indsatsen for at få bedre voksen- og efteruddannelse, der skal fastholde og skabe stærke produktionsvirksomheder og gode job i Danmark.

Handlinger tilknyttet webside