Gå til indhold

Læreruddannelsen opdateres til folkeskolens nye fag

05. maj 2015
En række fag i læreruddannelsen bliver nu justeret, så de passer til folkeskolen, som den ser ud efter folkeskolereformen. Desuden skal professionshøjskolerne videreudvikle de afsluttende prøver, de studerendes skriftlige færdigheder samt feedback til de studerende.

Den nye læreruddannelse trådte i kraft i 2013. Det var året før folkeskolereformen, som medførte en række ændringer i flere af folkeskolens fag. 

Ændringerne har skabt behov for at opdatere nogle af undervisningsfagene i læreruddannelsen. Det gælder for eksempel håndværk og design, madkundskab og nye aldersspecialiseringer i engelsk og idræt. Derfor er der nu sket mindre justeringer i bekendtgørelsen for læreruddannelsen.  

Desuden er det understreget, at censor skal være sikker på, at den lærerstuderende har alle de centrale færdigheder, det kræver at kunne undervise i et fag i folkeskolen. Der må ikke være tvivl om, at de nyuddannede lærere er fagligt stærke i hele deres fag.  

Arbejdsro på uddannelsesstederne

Uddannelses - og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen er tilfreds med, at det kun har været nødvendigt at foretage mindre justeringer.

- Den reviderede bekendtgørelse giver professionshøjskolerne mulighed for at tilpasse læreruddannelsen til folkeskolens nye fag. Nu er det vigtigt, at uddannelsesstederne får ro til at gennemføre læreruddannelsesreformen uden, at vi politikere blander os, før vi overhovedet har set de første dimittender fra den nye uddannelse, siger Sofie Carsten Nielsen.

Det er også tilføjet, at de nyuddannede lærere som én af mange færdigheder og undervisningsmetoder skal kunne gennemføre læringsmålsstyret undervisning.  

Særligt fokus på tre områder

Samtidig med revisionen af bekendtgørelsen har uddannelses- og forskningsministeren aftalt med forligskredsen bag læreruddannelsen, at professionshøjskolerne skal sætte ind på at videreudvikle tre områder i uddannelsen: De afsluttende prøver, de studerendes skriftlige færdigheder samt feedback til de studerende.

Det er også aftalt, at der i 2015 skal ske en evaluering af den nye kompetencemålsstyring i uddannelsen. 

Den nye bekendtgørelse træder i kraft den 1. august 2015.

Handlinger tilknyttet webside