Gå til indhold

Pædagogstuderende med handicap får bedre muligheder for at gennemføre praktik

02. juni 2016
Uddannelses- og Forskningsministeriet ændrer regel, så alle studerende med handicap eller kronisk sygdom får mulighed for at gennemføre deres praktik med færre timer om ugen.

Med en lægeerklæring i hånden kan alle pædagogstuderende fremover få dispensation til nedsat timetal i deres praktik. Lægeerklæringen skal vise, at de har et handicap eller en kronisk sygdom og har behov for færre timer.

Siden 2014 har de studerende kun fået dispensation, hvis deres handicap eller kroniske sygdom er opstået eller er blevet værre under uddannelsen. Havde de lidelsen før, de begyndte på uddannelsen, kunne de ikke få dispensation.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs tager nu initiativ til at lempe reglerne om dispensation, så alle studerende med handicap eller kronisk sygdom får mulighed for at gennemføre deres praktik

- Det er vigtigt for mig, at vi har et rummeligt arbejdsmarked, som også rummer borgere med funktionsnedsættelse. Jeg lægger derfor stor vægt på, at vi indretter vores uddannelsessystem på en måde, så alle, der fagligt kan gennemføre en videregående uddannelse, også har mulighed for det. Derfor ændrer vi nu reglerne. Samtidig vil jeg understrege, at vi skal fastholde en faglig balance. Pædagoguddannelsen er en fuldtidsuddannelse, og alle studerende skal have reel mulighed for at kunne arbejde inden for deres fagområde efter endt uddannelse, siger Ulla Tørnæs.

Ved dispensation skal uddannelsesinstitutionerne vurdere og stå inde for, at de studerende kan opnå læringsmålene for praktikken, selvom de har nedsat timetal. Ændringen træder i kraft 1. juli 2016.

Timetalskrav og dispensation

  • I forbindelse med reformen af pædagoguddannelsen i 2013 overgik behandlingen af ansøgninger om dispensation fra institutionerne til Styrelsen for Videregående Uddannelser.
  • I bekendtgørelsen for pædagoguddannelsen blev der i 2014 fastsat et krav om, at praktikken skal tilrettelægges med en gennemsnitlig arbejdstid på 6 timer dagligt eller 32,5 timer om ugen.
  • Reglerne for dispensation blev ændret i forlængelse af reformen i 2013. De hviler på en stemmeaftale mellem de daværende partier i Folketinget.
  • Timetalskravet findes kun på pædagoguddannelsen.  Derfor er nogle studerende med handicap eller kronisk sygdom kommet i klemme med de eksisterende muligheder for dispensation. Med initiativet om at lempe reglerne tages der hensyn til timetalskravet i uddannelsen.

 

Handlinger tilknyttet webside