Gå til indhold

Stort gennembrud for få midler

06. april 2016
En god idé til lidt over to millioner finansieret af Det Frie Forskningsråd forvandlede sig til et forskningsgennembrud af de helt store. Forsker Claus Felby har set lyset i mere end én forstand og sætter nye standarder for fremtidens biotek-industri.

Solens stråler kan sammen med planternes grønne klorofyl og et bestemt enzym nedbryde plante-biomassen til f.eks. kemiske stoffer, biobrændsel eller andre værdiprodukter. Opdagelsen har potentiale til at revolutionere den industrielle produktion ved at øge produktionshastigheden og reducere forureningen. Sollys kan nemlig drive kemiske processer, og det har forsker Claus Felby kaldt den omvendte fotosyntese. Idéen blev finansieret af Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion i september 2014 og nu slår resultatet alle forventninger.

Bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd, Peter Munk Christiansen, siger:
- Det her er et glimrende eksempel på, at forskerdrevne, originale idéer, som finansierers med få midler, har stor samfundseffekt og kan ende ud med afgørende forskningsgennembrud, som sætter nye standarder for bl.a. fremtidens industrielle produktion. Den næste producent i biotek-industrien kan ikke undgå at medtage de nye forskningsresultater, hvis man vil være først med de bedste metoder til at udvinde energi eller kemikalier.

Opdagelsen har potentiale til at øge produktionshastigheden og reducere forurening

Claus Felby udtaler i Københavns Universitets pressemeddelelse:
- Opdagelsen betyder, at vi ved hjælp af solen kan lave biobrændsler og biokemikalier til brug i f.eks. plastic hurtigere, ved lavere temperaturer og mere energieffektivt. Nogle af de reaktioner, der i dag tager 24 timer, kan ved hjælp af solen gøres på blot 10 minutter.

I september 2014 fik Claus Felbys forskerhold tildelt 2.303.781 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion til at udføre forskningsprojektet.

Debat om forskningens megatrends på Folkemødet

På Folkemødet 2016 kan du møde forsker Claus Felby på Grønbechs hotel, Folkescenen, Fredag d. 17. juni kl. 14.30-15.30, til en debat om forskningens megatrends med ledende meningsdannere inden for forskningspolitik.

Handlinger tilknyttet webside

Afsendere