Gå til indhold

Uddannelses- og forskningsministeren fik besøg fra Kina

15. april 2016
Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs mødtes i dag med sin kinesiske kollega Wan Gang for at drøfte det dansk-kinesiske forsknings- og teknologisamarbejde, der er blevet kraftigt udviklet siden, de to lande underskrev en samarbejdsaftale på området i 2007.

Kinas minister for videnskab og teknologi, Dr. Wan Gang besøger i disse dage Danmark som en understregning af de tætte forbindelser, som Danmark og Kina har på forsknings- og teknologiområdet. I dag mødtes han med uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs for at drøfte de to landes samarbejde på området.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs hilste på sin kinesiske kollega Wan Gang.
Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs hilste på sin kinesiske kollega Wan Gang.

Mulighed for at udvikle samarbejdet

Fra kinesiske side er der i disse år stort fokus på forskning og innovation, og på mødet kom der fra begge sider klare tilkendegivelser om, at man er villig til at se nærmere på mulighederne for øget samarbejde.

- Det glæder mig, at vi med dette møde kan bygge på den i forvejen stærke forbindelse mellem Danmark og Kina inden for forskningsområdet. Kina har en stor interesse i dansk viden og løsninger på samfundsudfordringer. Med de øgede kinesiske investeringer i forskning og udvikling i de kommende år, samt det danske innovationscenters tilstedeværelse i Shanghai, er alle muligheder åbne for et øget dansk engagement, sagde Ulla Tørnæs i sin tale til sin kinesiske kollega.

 

Dansk-kinesisk forsknings- og teknologisamarbejde

I 2007 underskrev den danske og kinesiske regering en aftale, der skal lette danske forskere og institutioners adgang til samarbejder med kinesiske aktører om forskning, udvikling og innovation.

Samarbejdet har haft flere positive effekter:

  • Det dansk-kinesiske universitetscenter (SDC) er blevet etableret i Beijing
  • Aktiviteterne ved det danske innovationscenter i Shanghai er øget betragteligt
  • Danmarks Innovationsfond og det kinesiske Forsknings- og Teknologiministerium udsender fælles forskningsopslag inden for vedvarende energi
  • Der er sket en markant positiv udvikling i mængden af fælles publikationer mellem danske og kinesiske forskere

 

Forskning drivkraft i Kinas forvandling

I sidste måned vedtog den kinesiske regering en ny femårsplan, som understøtter et endnu stærkere forskningssamarbejde fremover. Det fremgår af femårsplanen, at Kina har ambitioner om at investere 2,5 procent af BNP i forskning og udvikling frem mod 2020, og at forskning og udvikling forventes at bidrage med 60 procent til landets vækst frem mod 2020. Derned bliver det en vigtig drivkraft i Kinas forvandling fra traditionelt industri- og produktionsland til et innovativt og forbrugsdrevet samfund.

Danmark kan inspirere Kina

Femårsplanen har særligt fokus på en række udfordringer inden for blandt andet sundhed, bæredygtig urbanisering, energi, vand og klimaforandringer. Uddannelses- og Forskningsministeriet havde derfor sammensat et program for Wan Gang og hans delegation, som gav mulighed for at stifte bekendtskab med danske styrkepositioner inden for nogle af de områder, som den kinesiske regering har fokus på.

Wan Gang fik lejlighed til at besøge Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, hvor han blandt andet mødtes med kinesiske studerende, der fortalte om kvaliteten af undervisningen og forskningen på instituttet. Fredag eftermiddag besøgte ministeren DTU’s PowerLabDK og DTU Environment, hvor der var mulighed for at blive klogere på smart grids, udnyttelse af vindenergi, vandteknologier og DTU’s industrisamarbejder.

De to ministre udvekslede gaver.
De to ministre udvekslede gaver.

Handlinger tilknyttet webside