Gå til indhold

Danske studerende får mere SU end studerende i de øvrige nordiske lande

31. januar 2017
Der er stor forskel på, hvor meget støtte studerende i Norden får fra det offentlige. Det viser ny rapport, som sammenligner de nordiske landes studiestøttesystemer. Det giver stof til eftertanke, at vores SU er meget favorabel i forhold til resten af Norden, siger ministeren.

Danske studerende har mulighed for at få mellem 27.000 kroner og 40.000 kroner mere i SU-stipendium efter skat hvert år, end studerende i Norge, Sverige og Finland. Det viser rapporten Typiske Maksimale Støttebeløb i de nordiske lande 1983/1984 – 2015/2016.

Samtidig viser rapporten, at danske studerende, som får SU-stipendium og arbejder 10 timer om ugen ved siden af studiet, typisk har mellem 14.000 og 30.000 kroner mere til rådighed hvert år end studerende i Norge, Sverige og Finland.

- Vi har et godt uddannelsessystem i Danmark, hvor alle uanset baggrund kan tage en uddannelse. Vi betaler for hinanden over skatten, og fælleskassen dækker som bekendt både en gratis uddannelse til alle og en god SU oveni. Men det er markant, så meget mere danske studerende får end studerende i de andre nordiske lande. Og da der ikke er tegn på, at flere læser videre i Danmark, giver det da stof til eftertanke, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind. 

De nordiske lande har i samarbejde udarbejdet rapporten for at skabe et opdateret overblik over, hvordan SU-systemerne er sammensat i de forskellige lande.

 

Handlinger tilknyttet webside