Gå til indhold

Klynger driver økonomisk udvikling og innovation

04. oktober 2011
Europas hidtil største benchmarking-projekt af over 140 klynge- og netværksorganisationer og 16 klynge- og netværksprogrammer giver helt ny viden om, hvad der kan drive økonomisk udvikling og innovation.

Pressemeddelelse fra Styrelsen for Forskning og Innovation

En ny rapport udfordrer hidtidige teorier om, hvad der driver økonomisk udvikling og innovation i virksomhedsklynger og innovative netværk. Den økonomiske udvikling af klynger afhænger af mange andre faktorer end den geografiske - for eksempel styrelse og ledelse af klynge- og netværksorganisationer, udbuddet af virksomhedsrelevante ydelser fra klynge- og netværksorganisationerne, klyngernes alder, størrelse, teknologiområde og graden af internationalisering.

”Rapporten peger på, at klynge- og netværkspolitik er en vigtig del af et nationalt innovationssystem. Alle lande eller større regioner har et klynge- eller netværksprogram, der skal støtte skabelsen af klyngeorganisationer, der kan understøtte brobygning og matchmaking mellem forskning og erhverv, igangsætte innovationsforløb og kommercialisere ideer og ny viden”, udtaler formand Lars Mikkelgaard-Jensen fra Rådet for Teknologi og Innovation, der er ansvarlig for det danske klyngeprogram kaldet Innovationsnetværk Danmark og er blandt igangsætterne af benchmarking-projektet.

I Danmark har ikke-innovative virksomheder fire gange større sandsynlighed for at blive innovative, hvis de deltager i klynge- og netværksaktiviteter, sammenlignet med tilsvarende virksomheder, der ikke deltager. Rapporten peger også på, at de danske nationale innovationsnetværk under Rådet for Teknologi og Innovation klarer sig flot i en international sammenligning. Men der er også udfordringer.

”For de danske innovationsnetværk er udfordringen at skabe større synlighed samt øge kendskabet og opbakning i erhvervslivet. Desuden skal netværkene være mere internationale. Endelig skal mere medlemsfinansiering fra virksomhederne sikre langsigtet holdbarhed for klyngernes og netværkenes udvikling. På baggrund af rapportens analyser har Rådet for Teknologi og Innovation derfor besluttet, at internationalisering og øget virksomhedsopbakning og -kendskab skal være fokusområder i efteråret 2011,” udtaler Lars Mikkelgaard-Jensen.

Benchmarkingprojektet er gennemført i perioden oktober 2010 til juli 2011. Det er Forsknings- og Innovationsstyrelsen og Rådet for Teknologi og Innovation under Videnskabsministeriet, der med støtte fra det føderale tyske økonomiministerium, Nordisk Ministerråd og Nordisk Innovation har igangsat projektet. Den tyske teknologi- og innovationsorganisation VDI/VDE-IT i Berlin har været projektkoordinator.

Læs rapporten

Rapporten er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem Danmark, Tyskland, Polen, Sverige, Norge, Island samt Finland og med bidrag fra Nordisk Innovation, Nordisk Innovationscenter, Grækenland og Frankrig

Baggrundsdokumenter, artikler og relevante rapporter kan også downloades her:

Yderligere oplysninger

Dr. Gerd Meier zu Köcker, Head of Department „International Technology Cooperation and Clusters“,VDI/VDE Innovation + Technik GmbH, phone +49 30 310078-414 og e-mail:

Thomas Lämmer-Gamp, VDI/VDE Innovation + Technik GmbH, International Technology Cooperation and Clusters, phone +49 30 310078-414 og e-mail:

Kontorchef Thomas Alslev Christensen, Forsknings- og Innovationsstyrelsen i Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser på tlf: 20 89 72 26 eller e-mail:

Handlinger tilknyttet webside