Gå til indhold

Stort løft til forskning og uddannelse

03. november 2011
1 mia. kr. til den øgede uddannelsesaktivitet, 300 mio. kr. ekstra til forskning og et opgør med brugerbetalingen for studerendes suppleringskurser. Det er nogle af punkterne i regeringens finanslovsudspil. Derved trækkes mange af den tidligere regerings besparelser på området tilbage.

Den nye regering ønsker at investere massivt i forskning, innovation og uddannelse. Det fremgår af finanslovsforslaget for 2012. Regeringspartierne ser det som afgørende for Danmarks fremtid at satse på disse områder, og derfor er indsatsen stærkt opprioriteret i forhold til den tidligere regering.

– Vi er meget stolte af de løsninger, vi er kommet frem til med finanslovsforslaget, for det viser virkelig, at vi ønsker at prioritere området. Jeg er selvfølgelig klar over, at vi ikke er i mål, men vi har allerede taget det første skridt i retning af bedre uddannelser, friere forskning og en styrket grobund for innovative tiltag, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.

Et af punkterne på finanslovsforslaget er, at regeringen afsætter ekstra 300 millioner kroner til forskning. Derved fordeles næsten en milliard kroner til offentlig forskning i 2012. Universiteterne undgår derved de store besparelser, som den tidligere regering har lagt op til. Blandt andet vil regeringen tilføre 214 millioner kroner til basismidler og 113 millioner kroner til Det Frie Forskningsråd.

Regeringen har også valgt at afsætte over en milliard kroner i 2012 og 2013 til den øgede uddannelsesaktivitet. Mere præcist drejer det sig om 420 millioner kroner i 2012 og 630 millioner i 2013. Den øgede investering bunder i, at regeringen ønsker at 60 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse.

Som endnu en håndsrækning til danske studerende er der fundet penge til at afskaffe den brugerbetaling, som studerende har måttet betale for at tage suppleringskurser for at kunne læse videre. Det betyder, at det ikke skal være økonomien som sætter begrænsninger for, hvilken uddannelse studerende kan tage.

Der er også fundet midler til at skabe 170 nye pladser på maskinmesteruddannelsen, som er et af de steder, der før har måttet afvise ansøgere. Maskinmestre bliver i den grad efterspurgt af erhvervslivet, og derfor er der fornuft i at afsætte midler til uddannelsen.

– Jeg glæder mig rigtig meget til at forhandle finansloven endeligt på plads, så den kan komme uddannelses- og forskningsmiljøet til gavn og dermed skabe grundlag for fremtidens vækst i Danmark, siger Morten Østergaard.

Uddannelsesminister Morten Østergaard kan kontaktes gennem pressesekretær Charlotte Holst på 2211 0200 eller chhh@fivu.dk.

Handlinger tilknyttet webside