Gå til indhold

Det Frie Forskningsråd opslår YDUN-midler

18. december 2013
Det Frie Forskningsråd annoncerer nu YDUN-programmet målrettet kvindelige forskere. Det sker som en del af forårsopslaget 2014. Ansøgningsfrist er april-maj 2014.

Pressemeddelelse fra Det Frie Forskningsråd

For at sikre en bedre udnyttelse af forskertalentressourcerne i Danmark udbyder Det Frie Forskningsråd YDUN-programmet, der retter sig mod kvindelige forskere på lektorniveau.

Programmet er blevet til som en del af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven i 2014 til tværgående forskningsinitiativer. Opslagsteksten om YDUN-programmet er en del af Det Frie Forskningsråds Opslag E2013 og F2014 +YDUN.

Fristen for at søge programmet er i april-maj 2014.

Bedre udnyttelse af talentressourcen

Baggrunden for iværksættelsen af YDUN-programmet er en stigende bekymring over, at forskertalentmassen i Danmark ikke udnyttes godt nok. Sammenlignet med andre EU-lande har kvindelige forskere i Danmark langt sværere ved at nå til top, hvad enten man ser på andelen af kvindelige professorer, lektorer eller institutledere. Det samme mønster er gældende, når man sammenligner med de øvrige nordiske lande.

- Som mange andre forskningsfinansierende organer i disse år er Det Frie Forskningsråd optaget af, hvordan man kan begrænse den skæve kønsfordeling i forskningsmiljøernes top. Med YDUN-programmet ønsker vi at bidrage til at styrke talentudnyttelsen i dansk forskning ved at igangsætte vigtige forskningsprojekter med anerkendte kvindelige forskere ved roret. Det er håbet, at programmet også vil medvirke til, at flere højtkvalificerede kvinder i fremtiden kan indtage professorater på universiteterne. Det er også vores håb, at programmet vil medvirke til at forbedre danske forskeres mulighed for at hente forskningsbevillinger fra EU, der i de kommende år sætter fokus på ligestilling som et emne, der skal tænkes ind i alle forskningsprojekter fra start til slut, siger Peter Munk Christiansen, bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd.
YDUN-programmet har en samlet ramme på 110 millioner kroner, der udbydes i åben konkurrence inden for alle fagområder. Som altid i Det Frie Forskningsråd vil bedømmelseskriteriet være kvalitet.

Både mænd og kvinder kan søge programmet, men gennem dispensation fra lov om ligestilling mellem kvinder og mænd prioriteres kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere.

Om YDUN

YDUN står for “Younger women Devoted to a UNiversity career”.

YDUN er blevet til som en del af den politiske aftale af 31. oktober 2013 om fordeling af forskningsreserven i 2014 til tværgående forskningsinitiativer.

YDUN opslås kun en gang og skal med en samlet ramme på 110 millioner kroner bidrage til større diversitet i kønssammensætningen.

Om Det Frie Forskningsråd

Det Frie Forskningsråd er et uafhængigt råd, som i 2013 uddeler knap 1,2 milliarder kroner til dansk forskning. Rådet støtter konkrete forskerinitierede forskningsaktiviteter inden for alle videnskabelige områder, som styrker kvaliteten og internationaliseringen af dansk forskning.

Det Frie Forskningsråd giver forskningsfaglig rådgivning til uddannelsesministeren, Folketinget og regeringen. Rådet bidrager desuden til at styrke formidling og anvendelse af forskningsresultater og deltager i internationalt forskningssamarbejde.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Det Frie Forskningsråd:
Peter Munk Christiansen, bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd, tlf. 3011 5340

Styrelsen for Forskning og Innovation:
Kontorchef Grete Kladakis, tlf. 2518 6628, e-mail:
Chefkonsulent Lars Grindsted, tlf. 7231 8320, e-mail:
Chefkonsulent Henrik Bang Nielsen, tlf. 7231 8331, e-mail:

Handlinger tilknyttet webside