Gå til indhold

Virksomhed vinder innovationspris for robotteknologi

25. september 2013
Danmarks mest innovative virksomhed er Universal Robots. Den og fire andre danske virksomheder har vundet priser for deres idéer og iværksætterlyst i innovationskonkurrencen InnovationSTORM 2013.

Virksomheden Universal Robots har vundet innovationskonkurrencen InnovationSTORM 2013 for sin robotteknologi UR10.

Universal Robots får prisen for at skabe arbejdspladser og vækst med en konkurrencedygtig vækstteknologi, der understøtter erhvervslivets behov for avanceret viden på strategisk vigtige teknologiområder.

Chief Technology Officer hos Universal Robots Esben H. Østergaard modtager innovationsprisen InnovationSTORM 2013 for robotarmen UR10. Foto: Claus Bjørn Larsen
Chief Technology Officer hos Universal Robots Esben H. Østergaard modtager innovationsprisen InnovationSTORM 2013 for robotarmen UR10. Foto: Claus Bjørn Larsen

InnovationSTORM 2013 er udskrevet og arrangeret af Uddannelsesministeriet og Rådet for Teknologi og Innovation. Priserne blev uddelt den 25. september af H.K.H. Prinsesse Marie, uddannelsesminister Morten Østergaard og formand for Rådet for Teknologi og Innovation Conni Simonsen under InnovationSTORM 2013 i København.

I alt blev der uddelt priser i fem kategorier til virksomheder, der har brugt innovation til at skabe vækst, produktivitet og nye job. De fem virksomheder kom med hvert deres gode bud på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden og blev belønnet for deres innovative ideer og iværksætterlyst.

Uddannelsesministeren fremhæver, at UR10 er et fremragende eksempel på innovation.

- Danmark skal blive endnu bedre til at omsætte vores viden og idéer til nye løsninger, virksomheder og job. Med sin innovationsstrategi vil regeringen gøre innovationssystemet endnu mere tilgængeligt for små og mellemstore virksomheder og omsætte mere viden til værdi. InnovationSTORM viser, at der er stort potentiale i de enkelte virksomheder, der er fremsynede og innovative. Universal Robots er et godt eksempel på en virksomhed, der har skabt arbejdspladser, vækst og en bæredygtig forretningsmodel, som også er til gavn for andre, mindre virksomheder. Jeg ønsker alle fem prismodtagere tillykke med kåringen, siger Morten Østergaard.

Omkring 200 danske virksomheder havde meldt sig til konkurrencen. 25 virksomheder blev nomineret til en af de fem innovationspriser. Vinderne blev udpeget af et panel bestående af eksperter inden for udvikling, teknologi og iværksætteri.

Universal Robots modtog 200.000 kroner. Vinderne af de øvrige kategorier har hver modtaget 100.000 kroner.

Vinderne:

InnovationSTORM 2013, hovedprisen, går til Universal Robots

InnovationSTORM 2013 går til Universal Robots for innovationen UR10.

Panelet har lagt vægt på, at Universal Robots er lykkedes med at skabe en robotteknologi, som er tilgængelig for alle. Det er meget vigtigt, at også små virksomheder kan erhverve sig industrirobotter og på den måde effektivisere og udvikle sig. Panelet har derudover lagt vægt på, at Universal Robots har udmærket sig i denne kategori ved at have skabt langt flest arbejdspladser, vækst og en bæredygtig forretningsmodel.

UR10 er dermed et pragteksemplar på en konkurrencedygtig vækstteknologi, der understøtter erhvervslivets behov for avanceret viden på strategisk vigtige teknologiområder.

OrkanSTORM går til Queue-it – den fremadstormende

OrkanSTORM-prisen går til Queue-it for innovationen Queue-it, Online køsystem.

Panelet har lagt vægt på, at Queue-it løser et generelt problem på stærkt trafikerede sites, som vi alle kender til og oplever. Vi har alle prøvet at stå i kø til eksempelvis SKAT og Bruce Springsteen-billetter, og Queue-it er en måde at effektivisere på, som både kommer udbyderen og kunden til gode.

Panelet har derudover lagt vægt på, at Queue-it har rigtig gode forretningsmodeller og servicepotentialer, blandt andet er det muligt som kunde at blive ringet op, når man er gennem køen – og det er muligt for virksomheden at eksponere brugeren for reklamer i ventetiden.

Queue-it er derfor med til at fremme intelligent opgaveløsning og produktivitetsudvikling i samarbejde mellem fagspecialister og brugere i den offentlige og private sektor. Queue-it er fremadstormende, og virksomheden har fra ’dag 1’ fokuseret på udlandet og får nu over 75 procent af omsætningen fra eksport.

TornadoSTORM går til Zzzero – den udadstormende og globale

TornadoSTORM-prisen går til Zzzero for innovationen Zero. Panelet har lagt vægt på, at Zzzero har skabt en ultra-effektiv strømforsyning, som stort set kan være med til at eliminere standby-strøm i elektriske apparater.

En procent af verdens samlede CO2-udslip kan føres tilbage til apparater på standby, og dette er et vedvarende problem, globalt, nationalt og lokalt. Da kun en begrænset del af verden ikke bruger strøm, adresserer Zero et problem, som har betydeligt globalt omfang og markedspotentiale.

Herudover har panelet lagt vægt på, at Zzzero gør det nemt for forbrugeren at ændre sine vaner og giver denne mulighed for at spare tusindvis af kroner om året. Zero er derfor et fremragende eksempel på en energiteknologi, som er brugernær, konkurrencedygtig, energieffektiv, alt imens den imødekommer fremtidens energibehov og miljøkrav.

SneSTORM går til Agger Foods – den visionære

SneSTORM-prisen går til Agger Foods for Innovationen Soy4you. Agger Foods har udviklet et fødevareprodukt, som i konsistens og smag minder om hakket kød, men som er 100 procent skabt af soja.

Panelet har lagt vægt på, at Agger Foods visionært adresserer en global udfordring med at skaffe fødevarer til et stigende antal mennesker på kloden. I fremtiden er der brug for markant flere fødevarer dyrket ved hjælp af færre ressourcer og gerne med mindre udledning af drivhusgasser. Produktionen af et kilo kød udleder over 32 gange så meget CO2 som produktionen af et kilo soja.

Agger Foods adresserer derfor ikke alene vores fælles globale samfundsudfordringer, som befolkningstilvækst og fødevaremangel, men understøtter også en konkurrencedygtig, miljøeffektiv og sundhedsfremmende produktion af fødevarer.

TropiskSTORM går til goloo – den medmenneskelige

TropiskSTORM-prisen går til goloo for innovationen et oppusteligt engangsbækken. Panelet har lagt vægt på, at goloo kan forbedre sengeliggende patienters komfort og erstatte brug af metalbækkener, som kan være smertefulde for patienten og give sår.

goloo sparer samtidig personaletid og skaber et bedre arbejdsmiljø for plejepersonalet, da det oppustelige bækken reducerer faren for smitte, det er mere hygiejnisk og skal ikke rengøres. goloo er med sin brugercentrerede velfærdsteknologiske løsning derfor et fremragende eksempel på en værdifuld innovation for fremtidens sundheds-, pleje- og omsorgssektor.

Panelet bestod af

  • Mette Lykke, medstifter, Endomondo (kåret til årets danske IT-iværksætter i 2013)
  • Martin Bendsøe, dekan ved DTU og præsident for ATV
  • Marianne Tromborg, medstifter, Tromborg ApS
  • Preben Mejer, medstifter, InnovationLab
  • Vincent Hendricks, professor i filosofi, Københavns Universitet

For yderligere oplysninger, kontakt:

Thomas Alslev Christensen, tlf. 7231 8410, e-mail

Pernille Slots Larsen, tlf. 7231 8293, e-mail

Presse- og kommunikationskonsulent Steen Bruun Jensen, tlf. 4132 6030, e-mail

Handlinger tilknyttet webside