Gå til indhold

Kasper Jahn

Ph.d.-studerende, BSc i nanoteknologi, 25 år

Kasper Jahn

Fagområde

DNA nanoteknologi

Forskningsprojekt

Ingeniørarbejde udført med naturens egne byggesten.

Populær beskrivelse af ph.d.-projekt

Inden for nanoteknologi, som kort sagt er den teknologi der beskæftiger sig med ting på en ekstrem lille størrelsesskala, er et af de store mål at kunne bygge komplekse molekyler på denne meget lille størrelsesskala. Da de byggesten, der arbejdes med, er så små, kan det ikke lade sig gøre at bringe delene sammen ved selv at flytte på dem. Derfor er det vigtigt at få delene til at finde sammen helt af sig selv. Det svarer til at bygge et piratskib med LEGO, uden selv at skulle samle brikkerne en ad gangen, men i stedet lade dem finde sammen helt af sig selv. I stedet for at sætte LEGO-brikker sammen, prøver jeg at placere proteiner, meget små metalpartikler og andre molekyler tæt på hinanden, så de tilsammen yder en funktion. Metoden, som jeg bruger for at få tingene til at finde sammen selv, er at sætte DNA-strenge på de enkelte byggesten. DNA-strengene er rigtig gode til at ’finde’ hinanden og gå sammen, og derved bringer de byggestenene, som hænger på DNA-strengene, sammen. Man går altså ind og bruger de molekyler, vores arvemateriale er opbygget af, bare i en helt anden sammenhæng hvor man udnytter de egenskaber som DNA har fra naturens side.

Hvilke perspektiver ser du for dit forskningsfelt?

Feltet er stadig meget på grundforskningsstadiet, men jeg ser et kæmpestort potentiale inden for diagnosticering/behandling af sygdomme. Jeg tror også, at teknologien vil kunne bruges til at opbygge meget tynde ledninger, da man med teknikkerne kan placere molekylerne som man vil i forhold til hinanden

Hvad skal dit rejsestipendium bruges til?

Det skal bruges til mit ophold på Arizona State University, samt deltagelse i konferencer.

Hvorfor har du valgt at rejse til netop det forskningsmiljø?

På Biodesign Instituttet har de en af verdens førende grupper inden for netop mit forskningsfelt. Det grundforskningscenter, som jeg er medlem af (Centre for DNA Nanotechnology), har også et samarbejde med lederen af den gruppe, jeg skal besøge.

Hvor længe skal du være væk?

6 måneder i første omgang.

Hvad forventer du at få ud af opholdet?

Der hvor jeg skal hen, er de ekstremt gode til at ’se’ strukturer på nanometer-skala. Det vil sige, at de kan gå ind og karakterisere strukturer, der kan være på en millimeter omkring 10.000-100.000 gange. Denne strukturelle karakterisering er en meget vigtig del af at kunne udvikle strukturerne. Jeg forventer at lære at bruge disse meget værdifulde teknikker, og bringe den viden tilbage til Aarhus, så resten af gruppen også kan lære teknikkerne.

Hvordan opstod din interesse for netop dette forskningsfelt?

Bacheloruddannelsen i nanoteknologi ved Aarhus Universitet er meget tværfaglig, så jeg fik et indblik i mange forskellige videnskabelige discipliner. Jeg fandt ud af, at min interesse var at ’bygge’ og karakterisere molekyler, der kan bruges i biologisk sammenhæng. Jeg synes også, at der er en meget passende balance mellem at sidde foran computeren og designe strukturerne og så at være i laboratoriet og få det til at fungere i praksis.

Lidt om mennesket bag forskeren.

I min fritid dyrker jeg en del sport. Jeg spiller jeg golf, som jeg efterhånden har gjort i 15 år. Der er desværre ikke så meget tid til det mere ved siden af studiet, men at være ude på golfbanen med nogle rigtig gode kammerater er en af de bedste måder at koble af og slappe af på. Jeg dyrker også al mulig anden sport, da jeg synes, det er rart at røre mig. En del af fritiden går også med at være sammen med min dejlige kæreste, samt hygge med mine gode venner.

Jeg holder rigtig meget af at rejse, så det er helt fantastisk at jeg med dette stipendium får muligheden for at komme ud og se verden og samtidig arbejde i et af de bedste laboratorier inden for mit felt.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født på St. Thomas (de amerikanske vestindiske øer), student fra Horsens Statsskole og bopæl i Århus Kommune.

Ph.d.-projektets titel

Udvikling af funktionelle DNA-baserede nanostrukturer.

Kontaktoplysninger

Kasper Jahn. Telefon: 2991 0283 (mobil), e-mail: kj@inano.dk

Forskningsinstitution

Aarhus Universitet, Det Naturvidenskabelige Fakultet, iNANO

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 09. januar 2015