Gå til indhold

Andreas Stribolt Rigas

Læge, ph.d.-studerende, født 1986

Populærvidenskabelig titel på dit projekt

Den genetiske regulering af jernstofskiftet og de kliniske konsekvenser af jernmangel

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?

Selvom jernmangel globalt set er en hyppig tilstand, så ved vi ikke meget om de kliniske konsekvenser af jernmangel. Men jern skal bruges af alle andreas.jpgkroppens celler, og specielt i fostertilstand kan jernmangel måske være skadelig for hjernens udvikling. Derfor vil vi undersøge, om jernmangel i graviditeten påvirker fosteret. Helt specifikt vil vi se på fødsel-outcome og den kognitive udvikling via register-sammenkørsler samt data fra Det Danske Bloddonor Studie (DBDS). Derudover er det vigtigt at blive klogere på, hvilke gener der hhv. øger/nedsætter risikoen for jernmangel. Op mod 20-30 % af verdens befolkning menes at have jernmangel, specielt kvinder og børn er i risikogruppen, og bloddonorer er udsatte grundet tab af jern ved hver bloddonation. Derfor vil en større forståelse for den genetiske regulering af jernstofskiftet på sigt kunne individualisere behandlingen af jernmangel, afhængig af den genetiske profil, samt være med til at udvælge bloddonorer, som kan ”klare” at donere blod uden at udvikle jernmangel.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Et år inden jeg skulle skrive min kandidatopgave, havde jeg et klinisk ophold i Ghana, Afrika, hvor jeg var med til at behandle flere med anæmi (blodmangel) og samtidig havde jernmangel, hvilket var spændende. Derfor ville gerne undersøge dette område nærmere. Ved lidt af et tilfælde endte jeg på Klinisk Immunologisk Afdeling (Blodbanken), hvor de næsten lige havde startet DBDS op. Min kandidatopgave blev til et præ-graduat forskningsår, som efterfølgende blev til ansættelser som forskningsassistent og førte til, at jeg i 2016 startede på min ph.d.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Størstedelen af min forskning udføres med bloddonorer, der generelt er sunde og raske individer sammenlignet med den gennemsnitlige befolkning. For at donere blod skal du være sund og rask, og hvis en bloddonor skulle gå hen og blive (kronisk) syg, så kan vedkommende ikke længere være bloddonor. Denne selektion af sunde individer kan gøre det besværligt at undersøge eventuelle negative konsekvenser af bloddonation – herunder jernmangel. Dette tager vi højde for, når vi laver vores statistiske analyser. På længere sigt kan en større forståelse af de kliniske konsekvenser af jernmangel være med til at definere, hvor aggressivt vi skal screene for (og behandle) jernmangel hos bl.a. bloddonorer og gravide kvinder.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

I mit ph.d.-projekt samarbejder vi med University of Cambridge, Storbritannien, og vi vil i fællesskab udføre verdens største undersøgelse af den genetiske regulering af jernstofskiftet med op mod 75.000 deltagere. Rejsestipendiet giver mig mulighed for at tilbringe et semester i Cambridge for at sammenkøre de genetiske data fra Danmark og England og lave analyserne. Opholdet i Cambridge giver mig også mulighed for at følge nogle spændende medicinske kurser. Derudover giver rejsestipendiet mig mulighed for at tage til internationale konferencer for at præsentere vores fund.

Lidt om mennesket bag forskeren

Født og opvokset i København/Vanløse med græsk far, dansk mor og lillesøster. Jeg er produktet af et flerkulturelt kærligt, åbent og socialt aktivt hjem fyldt med bøger, diskussion, humor, musik, håndbold og RISK. Ferier primært i Grækenland og somrene tæt på havet, som gjorde mig til passioneret svømmer og fisker – gerne med harpun. Efter kollegium og kollektiv bor jeg nu med min forlovede, Valla, i en lille lejlighed, som har plads til familie, venner, stage piano og tzatziki. Min far lærte mig fra Platon, at "klogskab er at vide, at man intet ved". Den vej følger jeg gerne.

Fagområde

Medicin

Forskningsinstitution

Klinisk Immunologisk Afdeling, Diagnostisk Center, Rigshospitalet og Institut for Klinisk Medicin, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns

Bopælskommune

Frederiksberg

Kontaktoplysninger

Telefon: 3545 2032, e-mail: andreas.stribolt.rigas@regionh.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. januar 2022