Gå til indhold

Tine Maja Frederiksen

Ph.d.-studerende, cand.polyt., født 1990

Populærvidenskabelig titel på dit projekt

Interaktions- og stabilitetsstudie af acylerede peptider i forbindelse med design og udvikling af lægemidler

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?

Peptider bliver i stadig stigende grad brugt som lægemidler i takt med det øgede fokus på de bivirkninger, som mange nutidige medikamenter har.Tina Maja Frederiksen.jpg Peptider giver nemlig rigtig god mulighed for at målrette behandling, således at de netop kun virker der, hvor der er sygdom. Dette skyldes, at peptider er et af kroppens egne redskaber til at sikre en specifik virkning – hvilket vi kan udnytte. Men, selvom peptiderne allerede er i brug i lægemiddelindustrien, f.eks. i behandlingen af type 2-diabetes, er metoderne til at undersøge deres kemiske vekselvirkninger stadig begrænset. Jeg forsøger derfor at lave en ”værktøjskasse”, der kan være med til at klarlægge peptidernes kemiske egenskaber. Dette gør jeg ved at undersøge adskillige diabetesmedikamenter både vha. laboratorieforsøg og computerberegninger. Samtidig søger jeg at kortlægge de vekselvirkninger, der er vigtige for den biologiske effekt og holdbarheden af disse peptider, så man kan udvikle nye og forbedrede behandlingsmetoder til diabetes.  

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? 

Gennem hele mit studium har jeg haft stor interesse for lægemidler i den ene eller den anden form. Jeg havde dog svært ved at kombinere lægemidler med de computerbaserede metoder, som jeg fandt mest spændende. Da jeg blev introduceret til biofysisk kemi (undersøgelse af biomolekyler såsom peptider og proteiner), opdagede jeg, at der inden for dette felt var rig mulighed for at kombinere mine to interesser. Dette er kun blevet yderligere styrket gennem min specialetid, hvor jeg fik lov til at afprøve de teknikker og teorier, jeg havde lært om i løbet af mit studie. Samtidig er jeg utroligt fascineret af den specificitet, peptider præsenterer i forbindelse med lægemiddeludvikling.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Der er umiddelbart to store udfordringer i forbindelse med min forskning. Den første er, at der ikke er en tilgængelig komplet struktur af den receptor (et protein forankret i cellemembranen), der er afgørende for en effektiv diabetesbehandling. Det betyder, at vi ikke præcist ved, hvordan molekylet ser ud, og derfor ikke kan lave computerberegninger på det. Den anden udfordring er, at det er nærmest umuligt at lave troværdige laboratorieforsøg med systemer, der involverer cellemembraner. Det er i øvrigt også svært at ”kigge” på systemerne med eksperimentelle metoder med så høj opløsning, at man kan se de individuelle atomer og samtidig se alle atomerne i hele systemet – og ikke kun dele af det.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Helt konkret giver EliteForsk-rejsestipendiet mig mulighed for at tage på to ophold. Et ophold i USA hos virksomheden Wyatt Technology, der er verdens førende virksomhed inden for udviklingen af lysspredningsudstyr, som kan bruges til at ’kigge’ på peptiderne. Det andet ophold, på Max Planck Institute i Tyskland, vil sikre mig viden om elektrostatiske computerbaserede metoder, hvilket kan bruges til at udvikle mere stabile medikamenter. Derved vil rejsestipendiet sikre den kombinerede metodeudvikling, som jeg behøver for at færdiggøre min ”værktøjskasse”. Denne specifikke kombination af laboratorieforsøg og computerbaserede metoder vil give anledning til en unik vidensforøgelse, ikke kun i min egen gruppe, men også på resten af instituttet. Her vil de to ophold også give mulighed for at starte nye samarbejder, hvilket kan sikre internationale projekter af yderst høj relevans.

Lidt om mennesket bag forskeren 

Jeg har gennem den seneste tid brugt meget tid på at renovere min nyerhvervede lejlighed sammen med min kæreste. Da dette projekt er færdigt, har jeg tid til at nyde mine venner og veninders gode selskab. I hverdagen bruger jeg gerne tid på at lave god mad, dyrke yoga og meditation. Fra tid til anden kan jeg finde på at fordybe mig i et godt gør-det-selv-projekt, f.eks. smykkefremstilling, syning, eller som noget nyt, produktion af kattelegetøj til mine to dejlige katte.

Fagområde

Biofysisk kemi

Forskningsinstitution

Danmarks Tekniske Universitet, Institut For Kemi

Bopælskommune

Gentofte kommune

Kontaktoplysninger

E-mail: timf@kemi.dtu.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. januar 2022