Første dansker i rummet

Den 2. september blev den første danske ESA-astronaut Andreas Mogensen sendt på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Andreas Mogensen blev opsendt med en russisk Soyuz TMA-18M løfteraket fra den russiske rumhavn i Baikonour i Kazakhstan.

Som den første dansker i rummet var Andreas Mogensen på mission til den internationale rumstation (ISS) i september 2015.

Andreas Mogensen var næstkommanderende på Soyuz-fartøjet TM18, og den russiske astronaut Sergei Volkov var kaptajn på turen derop. På turen hjem med Soyuz-fartøjet TM16 var russiske Gennady Pedalka kaptajn. Cosmonaut Aydin Aimbetov fra Kazaksthan var med Andreas Mogensen både ud og hjem.

Andreas' iriss-mission

På missionen, der har fået navnet iriss, testede Andreas Mogensen nye teknologier, lagde krop til videnskabelige undersøgelser og udskiftede ét rumfartøj med et andet.

Andreas Mogensen afprøvede en ny, tætsiddende dragt, en SkinSuit, der er designet til at lette de rygsmerter, mange astronauter lider af.

På missionen skal Andreas Mogensen blandt andet teste nye teknologier, lægge krop til videnskabelige undersøgelser og udskifte et rumfartøj.

Om Andreas Mogensen

Andreas Mogensen er uddannet civilingeniør fra Imperial College London og har en ph.d. fra University of Texas at Austin i navigering, styring og regulering af rumfartøjer. Andreas Mogensen er ligeledes adjungeret lektor på DTU-Space.

Den Europæiske Rumorganisation, ESA, udvalgte i 2009 Andreas Mogensen som den første dansker til sit astronautkorps. Han afsluttede grunduddannelsen i 2010 og har siden fortsat sin træning frem mod sin mission til Den Internationale Rumstation (ISS) i både Europa, USA og Rusland.

Derudover deltog Andreas Mogensen i en række biologiske undersøgelser af blodårer, muskler, knogler og hjerne for at se, hvordan de klarer den vægtløse tilstand i rummet.

Andre af missionens eksperimenter gik ud på at teste nye metoder til, hvordan der kan samarbejdes hurtigere og mere præcist med kontrolcentret på Jorden. I løbet af missionen udførte Andreas opgaver uden forudgående træning og fjernstyrede en robot her på Jorden.

Andreas Mogensen havde også succes med at filme de spektakulære kæmpelyn over skyerne i et tordenvejr over Indien.

Missionen skaber interesse for naturvidenskab

Styrelsen for Forskning og Innovation har etableret et samarbejde med det nationale NTS Center og DTU Space om at udnytte interessen for den første dansker i rummet til at styrke interessen for naturvidenskab og teknik.

Samarbejdet har givet flere tusinde danske skoleelever og studerende mulighed for at arbejde med projekter, der tager udgangspunkt i missionen eller rumfart generelt og for at mødes med Andreas Mogensen.

Video: Transport og opsætning af Soyuz raket       

Video: Oplev Andreas Mogensens sidste timer før afrejsen til rummet       

Senest opdateret 16. september 2015