Gå til indhold

Nu bliver øllet også nordisk

Først kom det nye nordiske køkken. Nu følger en række danske mikro-bryggerier op med øl, der er baseret på hjemlige råvarer.

Dansk Mikrobryg anvender lokale råvarerRøget lyng, brændt hø og strandmalurt. Sådan lyder tre eksempler på ingredienser, som danske producenter har brygget øl på i innovationskonsortiet Dansk Mikrobryg. Brugen af lokale råvarer lægger sig fint op ad udviklingen inden for Ny Nordisk Mad, som både kendes fra gastronomien og almindelig madlavning.

- Kunsten er ikke så meget at brygge en øl, der udnytter en bestemt råvare. Det svære er at opnå samme resultat igen og igen. Det gælder både med hensyn til smag og holdbarhed – det vil bl.a. sige, at der ikke optræder vækst af uønskede mikroorganismer. Det kræver en systematisk tilgang til analyser af råvarerne, forklarer seniorkonsulent Bodil Pallesen fra GTS-instituttet AgroTech. Hun har ledet råvare-delen af konsortiet.

- Mikro-bryggerierne er dygtige, men de råder naturligvis ikke over det samme avancerede udstyr og referencer på tusindvis af indholdsstoffer, som de store bryggerier og ingrediens-leverandører har. Derfor har vi koncentreret os om metoder, som det er praktisk muligt for de små bryggerier at gå til.

Flere råvarer i spil

Indslev Bryggeri i Nr. Åby på Fyn gennemgik en omfattende modernisering i 2006. Siden er omsætningen gået støt frem, og man modtaget en række danske og internationale priser for sine nyskabende øl.

Dansk mikrobryg.JPG- Vi har fået mange spændende ideer ved at deltage i konsortiet. Spektret af råvarer, som vi eksperimenterer med, er blevet bredere, siger brygmester Stefan P. Stadler.

En hjørnesten i konsortiet er nye forsøgsfaciliteter hos AgroTech, som blandt har etableret analyseudstyr, som kan bestemme indholdet af en række vigtige indholdsstoffer i øl.

- Det er godt for hele branchen, at man nu har et sted at gå hen for den type undersøgelser, siger Stefan P. Stadler, der også henviser til, at konsortiet har skabt kontakt mellem bryggerierne og leverandører af analyseudstyr.

Støtter en branche i vækst

Indslev Bryggeri får snart en større tapmaskine og flere tanke i kælderen.

- Det er ikke sådan, at konsortiet har lært os at brygge øl, men vi har bestemt fået inspiration til nye produkter og metoder, der kan understøtte den vækst, vi er inde i, siger Stefan P. Stadler.

- I de fire år, hvor konsortiet har kørt, er mikro-bryggeriernes omsætning vokset markant på trods af den generelle krise i samfundet. Vi kan ikke tage æren for branchens succes, men konsortiet har styrket grundlaget for at bevare de arbejdspladser, der bliver skabt, kommenterer Bodil Pallesen, Agrotech.

- Selvom konsortiet nu er afsluttet, så er jeg overbevist om, at det netværk, der er skabt, vil bestå. Desuden driver vi naturligvis forsøgsanlægget her på AgroTech videre, og vi har også besluttet at fortsætte driften af hjemmesiden danishmicrobrew.com, som er blevet et fælles holdepunkt for branchen.

Dansk Mikrobryg

Innovationskonsortiet Dansk Mikrobryg løb fra 2010-2013. Deltagerne var: AgroTech (projektledelse), Holvrieka Danmark, Sinus, Weyermann Speciality Malting Company, Bactoforce, Nordic Seed, Thisted Bryghus, Kissmeyer Beer & Brewing, Indslev Bryggeri, Institut for Fødevarevidenskab (KU-LIFE), DHI.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020