Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv (FSE) til Individuelle postdocstipendier efterår 2011

Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv (FSE) modtog i efteråret 2011 82 ansøgninger til Individuelle postdocstipendier til et samlet ansøgt beløb på ca. 153 mio. kr.

Nedenfor angives de bevillinger, som FSE har givet i perioden 24. september til 8. november 2011.

Oversigten inkluderer de bevillinger, som rådet ved sin efterårsuddeling den 7. og 8. november 2011 har

  • besluttet at yde hel eller delvis støtte til (angivet med bevilget beløb i oversigten) eller
  • Overvejet at give bevilling i omegnen af den angivne størrelse, men har ikke truffet endelig afgørelse (angivet med reserveret i oversigten). Disse ansøgere vil blive kontaktet direkte af rådets sekretariat

Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de angivne beløb. Der kan også være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Bevillingsbreve og afslag vil blive fremsendt elektronisk hurtigst muligt. 


Individuelle postdocstipendier


Projekttitel: Developing Positions for the European Union - measuring and explaining variation in national coordination systems
Bevillingsmodtager: Mads Christian Dagnis Jensen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 1.576.384
Projektbeskrivelse: Den Europæiske Union (EU) vedtager et sted mellem 3.000-4.000 love om året. Mange af disse har stor betydning i medlemslandene. Men medlemslandene er ikke uden indflydelse på udformningen af de forordninger og direktiver, der vedtages i EU. Medlemslandene deltager i forhandlingerne om lovforslag i EU’s Ministerråd, hvortil de sender embedsfolk og ministre, som er bemyndiget til at repræsentere dem. Repræsentanterne i Ministerrådet handler ofte i overensstemmelse med en instruks fra deres nationale regering, der fortæller dem, hvordan de skal forholde sig til de lovforslag, som der forhandles om. Der er dog stor forskel på, hvornår og hvordan medlemslandene udformer instrukser: Nogle gør det meget tidligt i forhandlingerne, mens andre gør det sent. Nogle lande udformer meget klare og konsistente instrukser, mens andre præsenterer mere uklare og inkonsistente instrukser. Hvorfor er der forskel på, hvordan medlemslandene fastlægger deres instrukser? Det er det spørgsmål, som projektet vil undersøge. Jeg har tidligere behandlet spørgsmålet med fokus på Tyskland og Danmark i mit ph.d.-projekt. Med udgangspunkt i de forklaringer, som jeg opstillede i min ph.d., og de alternative forklaringer, som blev identificeret under studiet, ønsker jeg at undersøge, om de kan udbredes til alle 27 lande i EU. Det er vigtigt at undersøge, hvordan medlemslandene fastlægger instrukser, fordi det har betydning for, om nationale interesser bliver defineret effektivt og demokratisk i forhold til EU.


Projekttitel: Oracle Efficient Econometric Modelling
Bevillingsmodtager: Anders Bredahl Kock
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.371.956
Projektbeskrivelse: Formålet med dette forskningsprojekt er at videreudvikle og anvende variabelselektionsteknikker til højdimensionale datasæt på økonomiske problemstillinger. De såkaldt orakelefficiente variabelselektionsteknikker har fået megen opmærksomhed i de seneste år i statistiklitteraturen. Dette skyldes primært, at man kan vise, at disse har meget fine egenskaber for bestemte typer af datasæt. Vi agter at udvide disse egenskaber til datasæt med stor afhængighed og foreslår som et biprodukt et nyt test for graden af afhængighed i data. Ydermere har en del fokus været på lineære datagenererende mekanismer. Vi udvider orakelegenskaben til også at gælde for ikke lineære processer. Endeligt anvender vi de nævnte teknikker til at vælge variable til forecasting – altså til fremskrivning af økonomiske variable. Projektet forventes at resultere i publikationer i førende tidsskrifter indenfor teoretisk og anvendt økonometri.


Projekttitel: Wage Growth and Labor Market Dynamics
Bevillingsmodtager: Gregory Francisco Veramendi Kimball
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.257.172
Projektbeskrivelse: It may be surprising that some workers in the Danish economy will be able to double their wages in ten years, while others will actually be making less! It turns out being able to find high paying jobs in other companies is an important determinant of how much a worker's wage will grow in the first ten years of his career. This project will investigate why workers switch from one firm to another and use that information to better understand why there are such large differences in how worker's wages grow. The results of this research will have important policy implications since it will be able to point out the sources of these disparities in wage growth.


Projekttitel: Produktionen af samfundsvidenskabelige viden om Europa ¿ Samfundsvidenskabernes bidrag til produktionen af Europa?
Bevillingsmodtager: Kristoffer Kropp
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 2.035.473
Projektbeskrivelse: Produktionen af samfundsvidenskabelig viden om Europa – Samfundsvidenskabernes bidrag til produktionen af Europa? Projektet undersøger via tre cases produktionen af samfundsvidenskabelig viden på Europæisk niveau. Europa integreres i stadig stigende grad både økonomisk og kulturelt i en proces, som på visse punkter ligner den, der formede nationalstaterne. I den proces spillede de samfundsvidenskabelige discipliner og den viden de producerede en ikke ubetydelig rolle. Spørgsmålet er, om vi kan finde lignede processer, hvor produktionen af samfundsvidenskabelig viden knytter sig til politiske projekter og ideer på europæisk niveau. Igennem studiet af tre store samfundsvidenskabelige spørgeskemaundersøgelser på europæisk niveau, undersøger projektet de sociale processer, hvorigennem samfundsvidenskabelig viden produceres og knytter sig til politiske ideer og projekter. Projektet undersøger således de processer hvor problemstillinger udvælges, hvordan de operationaliseres og hvordan data analyseres og fremstille. Samtidig analyserer projektet, hvordan de forskellige undersøgelser finansieres og institutionelt forankres og knytter herigennem institutionelle og kognitive strukturer analytisk sammen. Projektet belyser således hvordan forskellige former for samfundsvidenskabelig viden indlejres i og trækker på politiske projekter og ideer på europæisk niveau.


Projekttitel: Embattled Dictators: External Influences on Political Crises in Authoritarian Regimes
Bevillingsmodtager: Jakob Tolstrup
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.539.780
Projektbeskrivelse: Projektet undersøger hvordan eksterne aktører (nationalstater og internationale organisationer) påvirker diktatorers evne til at fastholde magten i politiske krisetider. Hidtil har litteraturen om diktaturer overvejende set på, hvorledes interne institutionelle (fx diktaturtype) eller strukturelle variable (fx ressourceafhængighed) påvirker diktatorers overlevelsesgrad. Dette projekt vender derimod blikket udad for at belyse den eksterne dimension af autoritær stabilitet. Påstanden er, at diktatorers evne til at fastholde magten testes i politiske krisesituationer. Sådanne kriser opstår fra tre sider – diktatorens politiske støtter kan vende ham ryggen, folket kan gøre oprør, eller en ekstern aktør kan tvinge ham fra magten vha. fx militær intervention. Den eksterne dimension spiller selvsagt en afgørende rolle i den sidste krisetype, men også i de to første tilfælde kan eksterne aktører være udslagsgivende ved enten at understøtte oppositionen og svække diktatoren, eller omvendt ved at hjælpe med at slå udfordrerne tilbage. For at undersøge dette udarbejdes en database over alle politiske krisesituationer, som diktatorer over hele verden har oplevet i tiden efter den Kolde Krig, og eksterne aktørers rolle heri belyses. Projektet bidrager således til at forstå, hvorfor nogle diktatorer formår at blive ved magten, mens andre mister den, og derved opnår vi en større indsigt i de faktorer, som bidrager til at skabe politiske omvæltninger og regimeforandringer verden over.


Projekttitel: "Kærlig Hilsen fra Danmark": Kendissers formidling af udviklingshjælp til Afrika
Bevillingsmodtager: Lene Bull Christiansen
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: kr 1.737.913
Projektbeskrivelse: Hvilken rolle spiller følelser for samfundets sammenhængskraft? Studier af følelsernes rolle i konstruktionen af kulturelle og politiske fællesskaber har hovedsageligt besvaret dette spørgsmål med udgangspunkt i det negative følelsesregister; f.eks. hadet til minoriteten og angsten for terror. Dette projekt vil se på, hvordan det positive følelsesregister også indgår i ’dem-os-relationer’, som ligeledes konstituerer fællesskaber. For at belyse dette spørgsmål analyserer projektet nogle særlige kulturelle og politiske aktører i et politikfelt: kendisser. Kendisserne indgår i danske hjælpeorganisationers promovering af udviklingshjælp til Afrika og placerer ’os danskere’ i relation til ’verden’ på en helt særlig måde. Brugen af kendisser som blikfang for hjælpeorganisationer har især taget fart over det sidste årti og er et indtil nu underbelyst emne. Derudover er kendisser også en underbelyst gruppe indenfor politisk forskning, hvor man betragter deres involvering i udviklings-politik som populistisk og forvrængende. Dette projekt vil se kritisk på, hvordan kendisser eksponerer, personificerer og forankrer forestillinger om fællesskab. Projektet vil analysere kendissers fortællinger om deres egne møder med ’afrikanere, der modtager udviklingshjælp’, for at belyse hvilke normer, idealer og forestillinger om fællesskab, der bliver resultatet af denne fortælling om ’Danmark i verden’.


Projekttitel: Taming factor-based forecasts using the LASSO
Bevillingsmodtager: Johannes Tang Kristensen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.404.541
Projektbeskrivelse: Beslutningsprocesserne i verdens centralbanker er bl.a. baseret på makroøkonomiske data og prognoser baseret på disse data. Da centralbankernes beslutninger kan have store følgevirkninger for verdensøkonomien, er det afgørende, at disse træffes på et så præcist grundlag som muligt. Derfor er det nødvendigt at udnytte al relevant tilgængelig data for at danne de bedst mulige prognoser. Dette er dog ofte svært, da centralbankerne råder over enorme datamængder, som de typisk anvendte metoder og modeller ikke umiddelbart kan håndtere. For at imødekomme denne begrænsning benytter man typisk kun dele af dataene udvalgt på baggrund af økonomisk teori og erfaring, men dermed risikerer man også, at relevante data ignoreres. Formålet med dette forskningsprojekt er at udvikle nye statistiske metoder, der kan udvælge de relevante data og dermed reducere datamængden, der ligger til grund for prognoserne. Dette vil gøre det praktisk muligt at udnytte hele datamængden og dermed øge præcisionen af prognoserne.


Projekttitel: Beskatning af tjenesteydelser
Bevillingsmodtager: Anders Nørgaard Laursen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.626.984
Projektbeskrivelse: Levering af tjenesteydelser udgør et stadigt stigende forretningsområde. Dette forskningsprojekt vil derfor fokusere på, hvordan disse tjenesteydelser beskattes, særligt med fokus på beskatning af grænseoverskridende tjenesteydelser. Beskatningen af tjenesteydelser er som udgangspunkt et nationalt dansk anliggende. Såvel mellemfolkelige skatteaftaler som EU-retten spiller imidlertid en afgørende rolle for beskatning af tjenesteydelser, og disse skal derfor analyseres ved siden af dansk skattelovgivning. Projektet skal i første omgang analysere, hvordan tjenesteydelser beskattes efter dansk skattelovgivning generelt. Hernæst skal projektet analysere beskatning af tjenesteydelser indenfor rammerne af de mellemfolkelige beskatningsaftaler, som Danmark har indgået med en række lande. Analysen skal tillige behandle visse afgrænsningsproblemer ved tjenesteydelser som begreb, som knytter sig til OECD’s anbefalinger vedrørende koncernintern samhandel, såkaldt transfer pricing. Slutteligt skal beskatning af tjenesteydelser inden for EU-rettens rammer analyseres. Det skal analyseres, om Danmark overholder EU-rettens forbud mod at opstille hindringer for levering af tjenesteydelser mellem medlemsstaterne. Dette skal gøres ved at analysere EU-domstolens praksis og sammenholde denne med resultaterne fra projektets øvrige delelementer, dvs. analysen af interne danske regler og skatteaftalerne.


Projekttitel: What kind of world power will China be? Answers from the Chinese debate
Bevillingsmodtager: Camilla Tenna Nørup Sørensen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 1.279.911
Projektbeskrivelse: 2008-2011 har været nogle modgangsfyldte år for kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik med et forværret internationalt image og forværrede relationer til såvel de asiatiske naboer som til USA og Europa. Hvad er der gået galt, og hvordan skal Kina komme videre? Debatten herom og generelt om hvilken type stormagt Kina skal være og hvordan international politik skal føres, er kraftigt intensiveret i Kina. Et bredt spektrum gående fra meget nationalistiske grupperinger til stærke globaliseringstilhængere er under udvikling. Denne debat kommer til at forme Kinas opstigen som stormagt i de kommende år. At opnå indsigt i den kinesiske debat og forståelse for de væsentligste visioner og argumenter samt de drivende dynamikker bag debatten er derfor en afgørende udfordring for International Politik forskere i Vesten. Dette gælder særligt i forhold til at forklare og forstå udviklingen i kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik og i forhold til at videreudvikle International Politik disciplinen. Dette projekt analyserer den kinesiske debat og diskuterer implikationerne heraf for den videre udvikling i kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Teoretisk bidrager projektet til nyorienteringen af International Politik disciplinen mod ikke-vestlige tænkere og mere specifikt til udviklinger indenfor udenrigspolitik analyse.


Projekttitel: South-North flows and influences of democratic practice among social movements
Bevillingsmodtager: Julia Suarez Krabbe
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: kr 1.638.954
Projektbeskrivelse: Sociale bevægelsers indflydelse på demokratiske processer er blevet studeret fra mange forskellige vinkler. Det, der imidlertid ikke studeres er hvordan sociale bevægelser fra syd overskrider geografiske grænser, og går ind og påvirker sociale bevægelser og demokratiske praksisser i nord. Denne påvirkning er tydelig i den nye spanske "15M" bevægelse, der står for store demonstrationer i hele Spanien i dag, som på mange punkter arbejder som de urbane organisationer i Venezuela. Et andet eksempel på denne syd til nord påvirkning findes i England, hvor Peoples' Assemblies Network følger mexicanske indianeres former for demokratisk deltagelse. Forskere anerkender globale sociale bevægelsers store indflydelse på internationale statslige relationer, på nationale politiske processer, og på transnationale og globale menneskerettigheds- og udviklingspraksisser. Det er således klart, at når sociale bevægelser fra syd påvirker sociale bevægelser i nord, så findes der en form for globalisering sted, som løber fra syd til nord - og ikke blot fra nord til syd, som de fleste studier siger. Det er denne i stor udstrækning oversete syd-til-nord globalisering, som dette projekt bidrager med at afdække. Ud fra studiet af hvordan Latinamerikanske bevægelsers demokratiske praksisser påvirker hhv. den spanske 15M og den engelske Peoples' Assemblies Network bidrager projektet også teoretisk til studier af sociale bevægelser, globalisering, demokrati, og social forandring.


Projekttitel: Passive klienter eller aktive medproducenter? Borgernes bidrag til produktionen af velfærdsydelser
Bevillingsmodtager: Morten Jakobsen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.796.070
Projektbeskrivelse: Hvilken betydning har den offentlige organisering af velfærdsydelser for om borgerne agerer passive klienter eller aktive medproducenter af velfærdsydelserne? Tilvejebringelse af velfærdsydelser på skoler, plejehjem, hospitaler mv. kan organiseres på forskellig vis i forhold til bl.a. størrelsen af de serviceproducerende enheder, placering af beslutningskompetance og tiltag der inddrager borgerne. Projektet opstiller og tester en række hypoteser om, hvordan denne organisering påvirker borgernes bidrag til produktionen af velfærdsydelser – et bidrag som potentielt udgør en enorm ressource i velfærdsproduktionen. De empiriske undersøgelser foretages på skoleområdet ved hjælp af såvel kvalitative som kvantitative data.


Projekttitel: Education and health in the process of economic development: a theoretical inquiry
Bevillingsmodtager: Lars Lønstrup
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 1.333.097
Projektbeskrivelse: Projektet udgør en teoretisk analyse af implikationerne for komparativ økonomisk udvikling af den store effekt sundhedstilstanden i barndommen har for sundhed og forventet levetid i det voksne liv. Teorien indbefatter en øget tilskyndelse til at tage en uddannelse når den forventede levetid stiger, da det øger sikkerheden for, at man får afkastet i form af en højere fremtidig løn. Konkret bruges denne teoriramme til at analysere hvordan forældres uddannelsesniveau og sundhedstilstand — ved at påvirke deres evne og tilskyndelse til at give deres børn en sund opvækst — bliver videreført til næste generation. Denne modelramme danner rammen for to delprojekter. Det første delprojekt belyser betydningen af forskellige niveauer af eksogene faktorer for forventet levetid, fx sygdomme, for overførslen af sundheds og uddannelses niveau fra forældre til deres børn. Det andet delprojekt analyserer kønsrollers betydning for om en negativ arv med lavt sundheds og uddannelsesniveau kan brydes.


Projekttitel: Shifting Conceptions of Aid and Islam in the Organization of Islamic Cooperation
Bevillingsmodtager: Marie Juul Petersen
Institution: Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
Bevilget beløb: kr 1.949.701
Projektbeskrivelse: Den interstatslige Organization of Islamic Cooperation (OIC) har, siden den blev etableret i 1969, givet i bistand til fattige mennesker i organisationens medlemslande, primært i form af uddeling af mad, sponsorering af forældreløse børn og byggeri af moskeer. OIC har historisk holdt sig udenfor det etablerede system for udviklings- og humanitær bistand, men i de seneste par år har organisationen vist en stadigt større interesse for at blive inkluderet blandt etablerede bistandsorganisationer som FN og Verdensbanken. Gennem et sociologisk studie af OIC’s forskellige bistandsinitiativer undersøger dette forskningsprojekt, hvordan ’islam’ og ’bistand’ gives betydning i mødet mellem forskellige traditioner. Herved bidrager projektet ikke bare til en bedre forståelse af OIC som en vigtig ny aktør i det internationale bistandssystem, men også til bredere teoretiske diskussioner om nye former for global islam og betydningen af det religiøse og det sekulære i global politik.


Projekttitel: Guardians of the investment regime: An experimental study
Bevillingsmodtager: Lauge Neimann Skovgaard
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: kr 1.758.833
Projektbeskrivelse: Når vestlige virksomheder investerer i udviklingslande beskytter det globale netværk af bilaterale investeringstraktater (BITs) dem imod ekspropriation, diskrimination, og andre indgreb fra værtstaten. Traktaterne giver investorer ret til at føre sag ved et effektivt internationalt voldgiftssystem, der er uafhængig af politisk indblanding. De senere år har en række kontroversielle og omfattende kendelser imidlertid ført til debat om systemets legitimitet. Projektet vil bidrage til områdets voksende litteratur på to måder. For det første vil det fokusere på advokaters centrale rolle i at fremme traktat regimet og dermed biddrage til en dybere forståelse af hvordan den juridiske profession påvirker international politisk økonomi. Det andet bidrag vil være metodologisk: projektet vil være det første til at anvende kontrollerede eksperimenter til studiet af professioner og dermed slå tonen an for en ny og innovativ empirisk metode med brede anvendelsesmuligheder.


Projekttitel: Improving the legal dogmatic method through insight into the application practice of international sales law
Bevillingsmodtager: Thomas Neumann
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.619.087
Projektbeskrivelse: Globaliseringen giver erhvervslivet mange udfordringer. En af udfordringerne er at forudsige sin retsstilling når der handles med virksomheder i andre lande. Det er omkostningstungt at undersøge et andet lands retsregler for at vurdere risici ved indgåelse af kontrakter. FN har udstedt den internationale købelov der regulerer de handlendes rettigheder og pligter når kontrakter indgås. Derved nedsættes omkostningerne for erhvervslivet da reglerne nu er de samme i alle lande. Et problem består dog i at ingen på nuværende tidspunkt ved om de fælles globale regler faktisk anvendes på samme måde i praksis. De omkostningsreducerende fordele bygger på forudsætningen om at reglerne anvendes på samme måde i alle lande. Studier antyder at dette ikke er tilfældet og at der er behov for en afklaring af de enkelte landes anvendelsesmetoder. Projektets formål er systematisk at gennemgå international retspraksis bestående af i alt 2.680 afsagte domme fra 74 forskellige lande. Sagerne undersøges for den metodiske anvendelse af den internationale købelov og der skabes derved geografisk overblik over regionale tendenser i anvendelsespraksis. Når praksis er afklaret er det muligt for erhvervslivet at tage højde for lokale anvendelsesforskelle når den retsdogmatiske metode anvendes til at forudberegne retsstillingen i en anden stat. Fordelen ved projektet er at den alment anvendte og accepterede dogmatiske metode bliver langt mere præcis og således støttes det omkostningsreducerende formål.


Projekttitel: Marine resources, comparative development and longevity: The contribution of oceans biogeography to health and life expentancy
Bevillingsmodtager: Pablo Antonio Selaya Elio
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 1.499.292
Projektbeskrivelse: Hvorfor har forskellige regioner bevæget sig ud ad forskellige økonomiske baner for tusinder af år siden? Hvad har afgjort, hvilke områder af verden der har udviklet sig før andre? Hvorfor er denne udvikling i nogle regioner endnu ikke begyndt? Historien har udfoldet sig forskelligt på forskellige kontinenter, fordi de biogeografiske omgivelser var forskellige på forskellige steder: I regioner med planter og dyr egnet til dyrkning om tæmning (Kina, Frugtbare Halvmåne, og Europa) var betingelserne for at starte landbrug til stede tidligere end i regioner hvor befolkninger kunne føde sig ved jagt og indsamling (Amerika og subækvatoriale Afrika). Dette gav førstnævnte en fordel i forhold til udviklingen af politiske, sociale og økonomiske institutioner hvormed de kunne opretholde væksten og udvikle et moderne samfund. Dette projekt hævder, at akvakultur og tilgængeligheden af marine ressourcer er et centralt biogeografisk element, som der ikke tidligere er taget højde for i litteraturen om komparativ udvikling. At inddrage disse i analysen kan give en stor indsigt i centrale aspekter af udviklingsmekanismer (fx sammensætningen og kvaliteten af fødevarer, teknologiske fremskridt og handel, sundhed og levetid). Det forventede bidrag af dette projekt er at give værdifulde retningslinjer til at omformulere og revurdere udviklingspolitikker og -foranstaltninger på specifikke områder - såsom offentlig sundhed i forbindelse med udviklingslandene og det internationale udviklingsarbejde.


Projekttitel: Corporate Environmental Policies
Bevillingsmodtager: Mario Amore
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: kr 1.170.393
Projektbeskrivelse: How do CEOs, owners and board members affect the environmental efficiency of the firms they head? Despite the centrality of such question to understand why some firms pollute more than others, the existing evidence on this topic remains limited. Using comprehensive data on Danish firms, this project aims at investigating the many determinants of the adoption and success of environmental policies at the company level. The ambition of the project is to provide new insights on how to formulate policies that are both cost-efficient for the firms and effective in reducing greenhouse gas emissions at the aggregate level.


Projekttitel: Social Context and Body Image. How Childhood, Sibling Relations and Gender Shape Weight Perceptions
Bevillingsmodtager: Vibeke Tornhøj Christensen
Institution: Anvendt KommunalForskning
Bevilget beløb: kr 1.526.900
Projektbeskrivelse: Formålet med post doc-projektet er at skabe øget viden om de processer, hvorigennem vægtniveauer og kropsforståelser bliver til. Projektet vil bygge på sociologisk teori, der understreger kroppen som et socialt objekt, og undersøge, hvordan forskelle i kropsopfattelser og kropsforståelser konstrueres og socialiseres. Fokus vil ligge på betydningen af den sociale kontekst og sociale relationer i barndommen, og hvordan dette influerer på udviklingen af kropsopfattelser. Køn vil blive inddraget som et centralt omdrejningspunkt. Metodisk vil projektet bygge på statistiske metoder ved brug af både survey- og registerdata. Projektet har således potentiale for at bidrage til den nuværende forskning med ny viden om de udviklingsmæssige aspekter ved kropsopfattelser med betydning for ikke blot vægtniveauer, men også forskellige tilgange til vægttilfredshed og til kroppen som helhed. Viden der kan bruges til at forstå forskelle i vægtudviklingen i den danske befolkning og samtidig være medvirkende til udviklingen og implimenteringen af mere succesfulde og differentierede sundhedsbudskaber.


Projekttitel: Early public and private investments in child health-The effects of home visiting
Bevillingsmodtager: Miriam Wüst
Institution: Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI)
Bevilget beløb: kr 1.686.944
Projektbeskrivelse: Børns helbred tidligt i livet har en stor betydning for, hvordan de klarer sig som voksne. Derfor er der i sundhedsfaglig og økonomisk forskning fokus på indsatser, som forbedrer børns sundhed. Desværre ved vi ikke meget om effekterne af disse indsatser på længere sigt. Dette skyldes ofte, at vi ikke kan adskille effekten af ordningen fra andre faktorer som fx forældres karakteristika. Dette projekt undersøger en sundhedsfremmende ordning for børn, den danske sundhedsplejerskeordning, og dens effekter. I det første delprojekt undersøger jeg hvilke langtidseffekter ordningen har haft på kohorterne mellem 1937 og 1949. I denne periode var der et stigende antal danske kommuner, som indførte ordningen. Ved at sammenligne individer fra kommuner med og uden sundhedsplejersker kan man bestemme effekten af ordningen på individernes udfald som eksempelvis dødelighed eller succes i uddannelsessystemet. I det andet delprojekt udnytter jeg variationen i kommunernes sundhedsordninger i dag. Nogle kommuner giver tidligere sundhedsplejerskebesøg til kvinder med nyfødte børn end andre kommuner gør. Ved at sammenligne kvinder som modtager besøg af deres sundhedsplejerske tidligere med kvinder som modtager besøg senere, undersøger jeg om besøgene fremmer tilslutningen til amning. Desuden ser jeg på effekten af amning på børns helbred ved at sammenligne kvinder som har været udsat for besøg af deres sundhedsplejerske på forskellige tidspunkter.


Forskningsophold i udlandet


Projekttitel: Collaborative Business Models - adding an interaction perspective to businesss models
Bevillingsmodtager: Kristin Balslev Munksgaard
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 220.968
Projektbeskrivelse: Virksomhedens forretningsmodel (business model) er et central værktøj til ledelsens arbejde med atskabe værdi til virksomhedens kunder. Forretningsmodellen fortæller samtidig, hvordan virksomheden selv tjener profit på at servicere sine kunder. Imidlertid er virksomheder i stigende grad afhængige af at samarbejde med andre og indgå i netværk for at kunne levere værdi kunderne og klare sig i konkurrencen. Når værdiskabelsen skal foregå i samarbejde, må virksomhederne være mere fleksible og gensidig tilpasse sig til hinanden. Hermed påvirkes den enkelte virksomheds arbejde med forretningsmodellen. Traditionelt er forskning og teori om forretningsmodeller meget fokuseret på den enkelte virksomheds arbejde med og design af sin forretningsmodel. Samarbejdsperspektivet på forretningsmodeller dækkes kun i ringe grad i den akademiske litteratur. Dette projekt vil bidrage til forskningen i virksomheders samarbejde om forretningsmodeller ved at fokusere på, hvordan partnerne forhandler sig frem til fælles forretningsmodel. Dette gøres ved at trække på samarbejdsog netværksteori. Projektet består af en række casestudier af virksomheder i fødevareindustrien og reklamebranchen. Ved ophold på University of Western Sydney vil der i samarbejder med førende forskere blive udviklet teorier og modeller for, hvordan virksomheder samarbejder om design af forretningsmodeller. Projektet vil fokusere på forhandlinger og koordinering mellem samarbejdende virksomheder.


Projekttitel: In the Shadow of War: NATO and the Challenge of Building Peace
Bevillingsmodtager: Steen Rynning
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 198.302
Projektbeskrivelse: Projektet fokuserer på koblingen mellem krig og fred og rejser spørgsmålet, om den Nordatlantiske Traktat Organisation (NATO) er i stand til at bygge bro mellem de to. Vi har oplevet i Afghanistan og Irak, på Balkan, og nu i Libyen i Nordafrika, at denne evne er fundamental og vigtig. NATO har været stærkt involveret i de fleste af disse konflikter, og spørgsmålet er, om NATO's evne til at skabe fred fra krig er stigende eller faldende. Dette vil projektet undersøge ved at analysere NATO's politiske myndighed - det Nordatlantiske Råd - og dets engagement og indflydelse i NATO's militære operationer. Konkret vil spørgsmålet være, om Rådet aktivt har planlagt freden, mens kampen stod på. Det kunne være, hvis Rådet har inddraget centrale lande i den diplomatiske proces og aktivt justeret koblingen mellem politik og militær strategi. Det er også muligt, at Rådet i stigende grad er blevet afkoblet storpolitikken: at NATO har udviklet sig til en militær værktøjskasse og tabt indflydelse til fleksible koalitioner. Er det tilfældet, så vil vi i NATO se sporene af større internationale forandringer. Projektet vil konkret analysere de fire cases, hvor NATO har spillet en stor militær rolle og dermed alt andet lige har haft mulighed for at påvirke storpolitikken og fredens arkitektur: Bosnien, Kosovo, Afghanistan og Libyen. Projektet er teoretisk forankret og kan identificere grundlæggende politiske strømninger i det internationale system.


Projekttitel: Forskningsophold ved The John U. Nef Committee on Social Thought University of Chicago
Bevillingsmodtager: Emily Helga Hartz
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 105.984
Projektbeskrivelse: Under opholdet skal der arbejdes videre på et tværfagligt projekt om strafferettens ansvarsbegreb. Undersøgelsen har udgangspunkt i Professor Robert Pippins fortolkning af ansvarsbegrebets udvikling fra den tyske idealisme (Kant og Hegel) og frem til i dag. Som Pippin mener bevillingshaver, at der er nøje sammenhæng mellem strafferettens ansvarsbegreb og den individualiseringsprocess, der ligger til grund for den moderne stat. I modsætning til Pippin mener bevillingshaver dog, at der er forskningsmæssigt belæg for at spore strafferettens ansvarsbegreb helt tilbage til investiturstriden i højmiddelalderen. Da den grundlæggende strafferetlige begrebsdannelse i så fald går forud for de nationale kodificeringer i det 16. århundrede, kan projektet danne grundlag for artikuleringen af et fælleseuropæisk strafferetligt ansvarsbegreb.

Kontakt

Kristoffer Brix Bertelsen
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 88 76
Email: kbbs@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 14. august 2019