Gå til indhold

Postdoc bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation, september 2015

Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation uddeler 11 bevillinger til DFF-Individuelt postdocstipendium for en samlet sum af cirka 21 mio. kr. samt bevillinger til 10 FKK-Videnskabelige konferencer for en samlet sum af cirka 800.000 kr.

Forskere, der har modtaget en bevilling, fremgår af listen nedenfor.

Bevillingerne er givet inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2014 og F2015. Bevillinger til DFF-Individuelt postdocstipendium har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau.

Bevillings- og afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle nødvendige budgetjusteringer. Enkelte ansøgere er optaget på venteliste og vil modtage direkte besked herom.

I forbindelse med uddelingen af bevillingerne udtaler formanden for DFF | Kultur og Kommunikation Frederik Tygstrup:

- Unge humanistiske forskere har fokus på social innovation. Ved årets uddeling fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation ses en tydelig tendens til, at forskere engagerer sig i civilsamfundets organisationer – kulturinstitutioner, NGO’er, hjælpeorganisationer, foreninger og netværk – med henblik på at udvikle nye visioner og inkluderende praksisser. Velfærdssamfundets institutioner er under transformation og fordrer nye måder at inddrage og involvere borgere på. Forskere inden for kunst og kulturvidenskaber samarbejder med både danske og internationale organisationer for at formulere ideer og tiltag, der fremmer demokratisering og social integration.


POSTDOC


Projekttitel: EMERGENT IDEAS OF THE GOOD LIFE IN COMMON
Bevillingsmodtager: Bue Rübner Hansen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.988.631
Projektbeskrivelse: Den økonomiske krise har betydet store nedskæringer på velfærden overalt i Europa, og i Sydeuropa er ideen om velfærdsstaten ikke længere den dominerende fortælling om det gode liv i fællesskab. Dette projekt undersøger, hvordan almindelige borgere i Spanien svarer på krisens udfordringer og er med til at redefinere, hvad velfærd kan være. Projektet undersøger, hvordan nye ideer om velfærd opstår indenfor uformelle solidaritets-netværk og græsrodsbevægelser, hvis overordnede fokus er at tage sig af livets behov – bolig, mad, arbejde og sundhed. Fordi de arbejder med dagligdagen, som er presset af velfærdsnedskæringer og den økonomiske krise, udvikler de konkrete ideer om, hvad det gode liv i fællesskab er og kunne være uden at tage velfærdsstaten for givet som ramme for det. I projektet undersøges, hvordan disse ideer produceres og cirkulerer i og iblandt disse netværk og bevægelser, og hvad der sker med ideerne, når politiske partier forsøger at sætte dem på den politiske dagsorden. Teoretisk bygger projektet på en forståelse af ideers opståen som socialt og kropsligt indlejret, hvilket kan bruges til at forstå idéudvikling som en del af en social skabelsesprocess i forhold til praktiske behov og ønsker. Projektets overordnede formål er at bidrage til gentænkningen af ideers sociale ankring og at oversætte nogle af tidens mest innovative ideer om velfærd til den bredere danske og europæiske diskussion om velfærdens fremtid.


Projekttitel: Winter is Coming Project (WiCP) - Arctic Farming in Norse Greenland
Bevillingsmodtager: Christian Koch Madsen
Institution: Nationalmuseet
Bevilget beløb: 1.837.127 kr.
Projektbeskrivelse: Grønland er idag et af verdens vigtigste klimabiblioteker, hvorfra meget af vores viden om nutidens klimaforandringer stammer. Men for at forstå de længerevarende effekter af klimaforandringer er vi nødt til at kigge på fortidige kulturer. I den forbindelse er nordboerne i Grønland ofte blevet fremhævet som et eksempel på en reel klimakatastrofe: nordboerne bosatte Grønland i den sene vikingetid (ca. 985 e.Kr.), men omkring 1450 e.Kr. blev bygderne forladt. Nordboernes forsvinden er ofte blevet forbundet med begyndelsen på "Den Lille Istid". Dette projekt undersøger om, eller i hvilket omfang, klima- og miljømæssige forandringer virkelig var hovedfaktorerne i opgivelsen af den norrøne grønlandske bosættelse i Grønland? Spørgsmålet søges besvaret ved en detaljeret analyse af de arkæologiske spor af norrøn bebyggelse i fire marginale områder, som var mest udsatte for klimatiske forandringer. Teoretisk set burde bebyggelsen i sådanne områder først fremvise vise tegn på klimatisk stress. Hvis ikke sådanne tegn på stress kan observeres, må søges andre forklaringer på bebyggelsens og koloniens nedgang. De nye forklaringsmodeller for komplekse dynamikker betragtes ud fra nye humanistiske teoretiske perspektiver, der ikke blot fremhæver systemsammenhæng, men også den unikke menneskelige oplevelse af faktiske levevilkår. Hermed kan projektet også indgå i mere generelle diskussioner af effekterne af klimaforandringer på nutidige og fortidige befolkninger i udsatte områder.


Projekttitel: Mark's Gospel and Literate Education: The Quest for Literary Quality
Bevillingsmodtager: Jacob Palle Bliddal Mortensen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.852.866 kr.
Projektbeskrivelse: Projektet søger at genoptage forfatter-spørgsmålet i Markusevangeliet gennem et fokus på den litterære kvalitet af evangeliet. Gennem de sidste 100 år har den nytestamentlige forskning anset sproget og stilen i Markusevangeliet for at være dårlig, folkelig og populistisk. Yderligere har man anset evangeliet for at være sammensat af forskellige kilder uden direkte sammenhæng, der på et tidspunkt er blevet samlet af en redaktør. Ikke desto mindre er det muligt ud fra et kendskab til de lavere niveauer af den antikke skolegang at revurdere Markusevangeliets litterære kvalitet og dermed forfatterens mulige litterære egenskaber og uddannelse. De to første niveauer (ud af tre) af den antikke skolegang kulminerede i nogle "indledende øvelser" (Progymnasmata) til den retoriske uddannelse (niveau tre). Disse indledende øvelser er ikke tidligere blevet anvendt i vurderingen af Markusevangeliets litterære kvalitet. Hvis man derfor eftersporer de øvelser og begreber, der fremlægges i disse "indledende øvelser," vil det være muligt at påvise, at forfatteren til Markusevangeliet har modtaget undervisning på det andet niveau, niveauet for de "indledende øvelser" (Progymnasmata). Dermed vil det være muligt at revurdere Markusevangeliets litterære kvalitet og i stedet påpege en litterær intention med skriftet og en litterær dannelse eller skoling hos forfatteren.


Projekttitel: Picasso in Denmark? The Critical and Artistic Reception of International Art in Denmark 1945-1968
Bevillingsmodtager: Karen Westphal Eriksen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.781.529 kr.
Projektbeskrivelse: Internationalisering spiller en stadig større rolle som normgiver for vores krav, værdier og forventninger til dansk kultur og kulturudvikling. Dets aktualitet spærrer dog for dets egen-historie. Receptionen af og forestillingen om den internationale kunst udgør en heterogen og omskiftelig historie, som mangler at blive skrevet ind i dansk kunst- og kulturhistorie. Internationale kunstnere investeres med lokale identiteter, og de forstås og fortolkes i direkte relation til det danske kulturlivs skiftende formationer. Forskningsprojektet undersøger derfor, hvordan international kunst blev modtaget i Danmark efter Anden Verdenskrig. Hvordan den blev fortolket og anskuet, og hvordan den blev brugt i interne kunstneriske og kulturpolitiske sammenhænge. Projektet fokuserer på tre kunstnere: Pablo Picasso, Henry Moore og Jackson Pollock. Disse tre kunstnere optog kunstkritikere, kunstnere og offentlighed i Danmark på forskellig vis. Deres personaer (herunder deres internationale positioner), deres kunstværker og de æstetikker, de stod for, indgik i kulturkritiske, politiske og æstetiske debatter i det danske kulturliv. Hvem Picasso, Moore og Pollock var set fra et dansk perspektiv, er en væsentlig del af den danske kunst- og kulturhistorie og indskrivningen af dette stykke ”danskhed” vil bidrage til en større forståelse af dansk kultur. Definere dansk kunst og kulturliv som simultant lokalt og internationalt situeret samt biddrage til den internationale forskning i disse kunstnere.


Projekttitel: Territoriality, Governmentality, and Colonial Rule: A Global History of the War on Non-Sedentary Peoples and Itinerant Cultures during the Long Nineteenth Century
Bevillingsmodtager: Martin Müller
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.702.697 kr.
Projektbeskrivelse: Dette projekt afdækker territorialitetsbegrebets betydning for 1800-tallets fremvoksende nationale, imperiale og koloniale statsformationer. Specifikt argumenterer jeg for dets fundamentale rolle i opfattelsen af ikke fastboende folk og kulturer. Mit fokus er rettet mod den indflydelse, det havde på de marginaliserende italesættelser og voldelige praksisser, hvormed disse folk og deres kulturer blev indlejret i/udskrevet af det modernistiske projekt. Det er dette projekts hypotese, at territorialitet spillede en central rolle ved ikke blot at udstikke de geografiske, politiske og økonomiske grænsedragninger men ved samtidigt at definere de fundamentale måder, hvorpå vores begrebslige og kulturelle verdener er indrettet. I dette moderne system udgjorde folk eller kulturer uden en fast tilknytning til et bestemt territorium en afvigelse fra normen: de opfattedes altså som et problem, der skulle forklares og helst løses. Ud fra globalhistorisk tilgang fokuserer jeg på udvekslingen af disse italesættelser og praksisser samt på de sproglige, kulturelle, socio-økonomiske og politiske kontekster, hvori de blev modtaget, bearbejdet og bragt i spil. Opfattelserne af, holdningerne til og den førte politik overfor disse nomader udgør således et relevant tematisk prisme, der fremhæver centrale aspekter vedrørende produktionen af en række grundlæggende – men ofte oversete – sammenhænge mellem rum, sted og identitet: mellem geografisk lokalitet, politisk tilhørsforhold og kulturel forankring.


Projekttitel: Literature as ethics: Stanley Cavell, skepticism, and the scope of moral perfectionism
Bevillingsmodtager: Mette Blok
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: 1.676.485 kr.
Projektbeskrivelse: Mit projekt placerer sig i det felt, man kalder litteraturens filosofi, nærmere bestemt handler det om forholdet mellem etik og litteratur hos den amerikanske filosof Stanley Cavell. På trods af et banebrydende og omfangsrigt værk, der nyder stor anerkendelse, har Cavell ikke fået det bredere gennembrud, man kunne forvente, både fordi hans værk betragtes som vanskeligt tilgængeligt og fordi det er interdisciplinært: Det er ikke let at sige, om Cavell er filosof, litteraturkritiker, litteraturteoretiker, filmteoretiker eller det hele på én gang. Cavells værk er usædvanligt mangefacetteret og omfatter både læsninger af filosofiske klassikere og af Thoreau og Emerson, Shakespeare og Beckett, romantisk og modernistisk digtning og filmkomedier og melodrama. I mit projekt vil jeg fokusere på to anliggender, der har fulgt Cavell fra begyndelsen, nemlig hans forsøg på at forstå filosofisk skepticisme som et eksistentielt eller etisk fænomen, der ikke kan eller skal gendrives, og hans formulering af en moralsk perfektionisme, som han finder repræsenteret i såvel filosofiske som litterære værker. Jeg vil argumentere for, at Cavells position er mindre reduktionistisk eller instrumentalistisk end andre beslægtede positioner, f.eks. Martha Nussbaums og Richard Rortys, men samtidig vil jeg gøre den teoretisk frugtbar og undersøge mere generelt, hvilke værker der er åbne for en perfektionistisk læsning. Endelig vil jeg diskutere, om Cavells position er en form for moralsk partikularisme.


Projekttitel: Disconnectivity in the Digital Age
Bevillingsmodtager: Pepita Hesselberth
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.087.818 kr.
Projektbeskrivelse: Digital detox holidays, phone stacking dinners, virtual suicide, a year without Internet. In a culture obsessed with social networking, participation and connectivity, to disconnect has come to mean going off-line: to reclaim presence in the physical world; to revitalize face to face communication; to salvage the actual over the virtual; to (temporarily) obliterate one’s online identity. To disconnect signals a desire to reconnect with one’s off-line identity, with friends, with the spiritual values of life, with one’s natural environment, with the world at large. Disconnectivity thus bespeaks connectivity, and vice versa. For every form of disconnectivity - whether desired or feared - there is a correlative form of connectivity, dreaded or longed for. Each connection evokes the possibility of a disconnection that would instantly annul it, that precedes it, and that conditions it. The aim of this qualitative research project is to develop a framework for understanding the current tendency towards voluntary disconnectivity understood as psychic, socio-economic, and/or political withdrawal under the conditions of global capitalism and a media saturated culture.


Projekttitel: FORMS AND FORUMS: Art institutions in the intersection of research, exhibition formats and the question of politics
Bevillingsmodtager: Sidsel Nelund
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.914.630 kr.
Projektbeskrivelse: Nutidens komplekse udfordringer som klimaforandringer eller global migration kan være svære at begribe for den almindelige borger. Traditionelt set har kunstinstitutionernes rolle været at tage vare på kulturarven, altså primært fortiden, men Europa har siden årtusindskiftet set en ny tendens bryde frem. Kunstinstitutioner tager nutidige problemstillinger op i nye udstillingsformater, der tager form som en slags offentlige, interdisciplinære forskningsprojekter. Ønsket er at skabe et forum for kollektiv forståelse af netop nutidens og fremtidens komplekse udfordringer via en sammensmeltning af kunst og forskning. Forms and Forums undersøger denne tendens kritisk ved først at analysere udvalgte kunstinstitutioners brug af nye forsknings- og udstillingsformater i Berlin, Madrid og Utrecht. Dernæst diskuterer projektet, hvordan bevægelsen henimod at stille spørgsmål og skabe debat i et interdisciplinært forskningsforum kan siges at ændre kunstinstitutionens formål i samfundet. Et af projektets mål er derudover at oversætte resultaterne til en dansk kontekst, hvor offentlige kunstinstitutioner netop pålægges at integrere forskning på nye måder og derfor søger nye redskaber, refleksioner og udstillingsformater.


Projekttitel: Sustainable Rationalities: The Economic Philosophy of the Sustainability Movement
Bevillingsmodtager: Stefan Gaarsmand Jacobsen
Institution: Copenhagen Business School Handelshøjskolen
Bevilget beløb: 1.974.545 kr.
Projektbeskrivelse: Med sloganet “lav alting om” samledes 400.000 mennesker og mere end 1500 organisationer d. 21. september 2014 i New York til en demonstration, hvis deltagere krævede politisk handling overfor klimaforandringerne. For mange demonstranter var det vigtigste punkt at lave økonomien om. Dette projekt spørger, hvad det præcist er, som klimabevægelsens toneangivende økonomidebattører vil lave om. Og hvordan deres argumenter for omfattende ændringer af den globale økonomi er blevet modtaget i samfundsdebatten igennem de seneste 15 år. Siden slutningen af1990erne har en række forfattere og organisationer produceret bøger og hvidbøger med økonomisk klimafokus, ligesom de har lavet manifestationer og dannet alliancer i akademiske og politiske miljøer. De deler en ambition om hurtigst muligt at etablere en ny økonomisk filosofi. Med nye økonomiske indsigter, argumenter,teorier og policies vil de understøtte en global omstilling til et miljømæssigt og socialt bæredygtigt samfund. Dette projekt undersøger de historiske, politiske og erkendelsesmæssige processer, der ligger bag denne ambition. Projektet hævder, at forestillingen om en økonomisk omstilling har givet en ny platform for at diskutere økonomien, både på et politisk og videnskabeligt plan. Projektets forskningsfokus ligger på ledende forfattere og aktører bag de internationale organisationer "350.org", "Great Transition Initiative", "New Economics Foundation" og "Friends of the Earth International".


Projekttitel: Fortune Chasers: Transnational Hustling and the Everyday Livelihoods of Organised Theft and Scamming in Europe
Bevillingsmodtager: Trine Mygind Korsby
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.207.253 kr.
Projektbeskrivelse: Projektet handler om rumænske netværk, som beskæftiger sig med tyveri, trickspil, lommetyveri, svindelnumre og kreditkortforfalskninger. Denne gruppe af transnationale ’lykkejægere’ er de seneste år blevet en større og større del af det urbane landskab i Europa. Gennem etnografisk feltarbejde undersøger projektet denne form for transnational kriminalitet og dens hverdagsøkonomi, hverdagspraksisser og moral, hvilket vil give indblik i dynamikkerne i og drivkræfterne bag denne del af Europas uformelle økonomi: skyggesider, som vi ofte hører om eller ser i byrummet, men som vi sjældent får adgang til. Projektet vil følge pengestrømmene i de transnationale netværk og derigennem belyse informanternes arbejdsgange, forhandlinger og økonomiske rationaler samt deres bidrag til deres familieøkonomier og husholdninger. Metodisk er projektet bygget op omkring 6 måneders etnografisk feltarbejde primært i Rumænien og ligeså i et destinationsland, Italien. Udover projektets bidrag til økonomisk antropologi placerer projektet sig indenfor det nyligt voksende felt af antropologiske studier af transnational kriminalitet, kriminelle livsverdener og illegale markeder. Endvidere er projektet et bidrag til samfundsvidenskabelige diskussioner om metode og forskningsetik i kriminelle og svært tilgængelige felter.


Projekttitel: Flesh Work: The Erotic Economy of Settler Colonialism
Bevillingsmodtager: Victor Cova
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 2.049.301 kr.
Projektbeskrivelse: I Amazonas lever visse indfødte folk som transkønnede sexarbejdere. Dette kan synes modsætningsfyldt: Kan man være “indfødt” og samtidig sexarbejder? Ofte tænker vi, at indfødte lever traditionelle liv, mens transkønnede sexarbejdere tilhører det postmoderne samfund. Vi sætter ofte disse to verdener op imod hinanden, forviser den ene til vores egen forestillede fortid og den anden til en fremtid, vi måske både venter og frygter. Denne modsætning er central for den liberalistiske forestilling, hvor vi ser os selv os selv som frie individer, der må tilpasse sig sociale begrænsninger. Men indfødte folk lever ikke i en bunden fortid, og transkønnede sexarbejdere lever ikke i en truende fremtid. De lever i en verden, som her og nu er i hektisk forandring. Under Amazonas regnskov ligger verdens største tilbageværende lager af naturressourcer som olie og ædelmetaller. Floderne udnyttes til at fremme handlen mellem Kina og Brasilien. Kapitalismen i området forandrer sig, og med den forandres også folks liv. Dette forskningsprojekt undersøger, hvordan transkønnede sexarbejdere oplever deres egen situation og hvilke kategorier og positioner, deres liv defineres af. Den antropologiske indsigt, som projektet tilvejebringer, vil bidrage til en forståelse af, hvordan økonomisk forandring påvirker opfattelsen af seksualitet og køn i et hjørne af verden, som ændrer sig drastisk dag for dag.


KONFERENCER


Projekttitel: Church' at the time of the Reformation - Invisible community, visible parish, confession, building…? Sixth RefoRC Conference, Copenhagen 2016
Bevillingsmodtager: Anna Vind
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 77.040 kr.
Projektbeskrivelse: Reformationen udsprang ikke mindst af ophedede diskussioner om, hvad man skal forstå ved en kristen kirke. Erasmus af Rotterdam var fortaler for et åndeligt begreb om en fredfyldt kirke, mens Luther forstod kirken som de troendes fællesskab. Reformerte tænkere interesserede sig for, om kirken er usynlig eller synlig og for kirken som alle de fromme kristnes moder og hjemsted. Forestillingerne om, hvad kirken er eller skal være, afspejler de mange forskellige fortolkninger af kristendommen, som blomstrede frem i årene efter 1517, da Luther havde kritiseret den pavekirkelige aflad åbent. Studier af disse forestillinger og deres betydning for etableringen af de mange forskellige konkrete nye kristne kirker i 1600-tallet er omdrejningspunktet for den internationale konference 'Church' at the time of the Reformation - Invisible community, visible parish, confession, building...?, der afholdes i København i 2016.


Projekttitel: Mind over Metal: Metal Music and Culture from a Cross-disciplinary Perspective
Bevillingsmodtager: Cynthia Marie Grund
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.
Projektbeskrivelse: Konferencens formål er at etablere forskningsgruppen "The Performances of Everyday Living" ved Syddansk Universitet som et knudepunkt for metalmusikforskning i Norden. Metalmusikforskningen har været på forskningsgruppens program siden "The Performances of Everday Living" blev oprettet i januar 2014, hvilket blandt andet har ført til seminarserien "Topics in the Aesthetics of Music and Sound – Mostly Metal" og udstillingen "Marks of Metal – Logodesign og Visualitet i Heavy Metal" på Mediemuseet i Odense, begge i løbet af foråret 2015. Metalmusikforskningen er stadig i sin vorden: den første internationale konference om forskningsfeltet blev afholdt i 2008, og en egentlig bestræbelse på at skabe et teoretisk og metodologisk overblik blev først forsøgt i 2014 med Florian Heesch og Anna-Katharina Höpflingers værk "Methoden der Heavy Metal-Forschung". I 2014 så journalen "Metal Music Studies" ligeledes dagens lys, hvilket kan ses som en indikator for denne konferences aktualitet. Vores hensigt er at tiltrække anerkendte metalmusikforskere fra hele verden, ligesom konferencen vil få et internationalt publikum, da den udover at fungere som en almindelig konference på SDU i Odense vil blive live-streamet via YouTube til hele verden.


Projekttitel: Video Games of Concern and Concerns about Video Games
Bevillingsmodtager: Espen Aarseth
Institution: IT-Universitetet i København
Bevilget beløb: 79.200 kr.
Projektbeskrivelse: Bekymringer om videospil er, ligesom spillene selv, et globalt fænomen. De vanligste bekymringer er centreret omkring vold og afhængighed og har gjort det så længe, videospil har eksisteret. Konferencen har til formål at skabe en platform for akademikere fra spilforskning, medieeffekt-forskning, kulturelle og sociale studier af spil og tilknyttede fagområder, samt fagfolk fra spilindustrien og medierne, for at nå en forståelse af, hvordan vores forskellige bekymringer tilsammen skaber den komplekse virkelighed af videospil i det moderne samfund. Konferencen kan ses som et rettidig forsøg på at fremme og tilskynde til forskning i videospil vedrører dem selv. Hvordan og hvorfor er disse bekymringer kommet i stand og hvordan påvirker de spillerne, forskere, forældre, lovgivere, spildesignere, journalister, undervisere og sundhedspersonale?


Projekttitel: Science of the Signifier - Analysing the Cultural Unconscious
Bevillingsmodtager: Lilian Munk Rösing
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.
Projektbeskrivelse: I de seneste årtier har psykoanalysen vundet indflydelse inden for kunst-, kultur- og socialvidenskaben. Freuds og Lacans tænkning og deres analytiske praksis er blevet genlæst, genhævdet og genopført af humanistiske og sociologiske forskere. Men hvad gør vi egentlig, når vi overfører den psykoanalytiske praksis fra klinikken til analyse af kunst, kultur og samfund? Hvilken slags viden producerer den anvendte psykoanalyse? Hvilket slags objekt konstruerer den? Gennem hvilke begreber og formaliseringer? Hvilken status har disse begreber og formaliseringer? Hvordan er det muligt at gå fra den singulære erfaring på briksen til universelle funktioner og strukturer i kultur og samfund? Konferencens mål er at etablere en akademisk base for, såvel som en kritisk refleksion af, den anvendte psykoanalyses praksis.


Projekttitel: 8th International Conference on Interactive Digital Storytelling - ICIDS 2015
Bevillingsmodtager: Luis Emilio Bruni
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: 78.336 kr.
Projektbeskrivelse: The International Conference on Interactive Digital Storytelling (ICIDS) er den førende årlige internationale konference, som samler forskere, udviklere og teoretikere for at præsentere og dele den nyeste viden inden for innovationer, indsigter og teknikker i det ekspanderende felt som kaldes interaktiv digital historiefortælling. Feltet samler et meget dynamisk og tværfagligt fællesskab, hvor narrative studier, datalogi, interaktive og immersive teknologier, kunst og kreativitet, konvergerer med henblik på at udvikle nye udtryksformer i et utal af områder, der omfatter kunstneriske projekter, interaktive dokumentarfilm, filmiske spil, lærings-spil, teknologiske hjælpemidler, pædagogik, museumsformidling, reklame og underholdning. I 2015 kommer ICIDS til København og sætter Danmark på verdenskortet inden for interaktive digitale historiefortællinger.


Projekttitel: Child and Teen Consumption Conference 2016
Bevillingsmodtager: Malene Gram
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: 78.846 kr.
Projektbeskrivelse: Konferencen sætter fokus på betydningen af kulturelle kontekster, relationer og praksisser, når vi skal forstå børn og unges forbrug. Konferencen vil være med til at trække forskningsfeltet videre fra det tidligere dominerende fokus på udviklingspsykologi, hvor børn er blevet forstået som mindre kompetente og i mindre grad som aktører i deres eget liv, til at forstå børn og unge som aktive deltagere i deres omverden. Argumentet er, at forbrug må forstås gennem de mangfoldige kontekster, som børn og unge vokser op i – fx i mange forskellige familieformer, skolesystemer, igennem de virtuelle og offline fællesskaber, som børn og unge uundgåeligt indgår i, og med indflydelse fra lokale og globale medier. I forskningen har børn og unges ’stemmer’ ofte været repræsenteret gennem voksne. Det er konferencens mål i højere grad at inddrage børns og unges egne ’stemmer’ i forskningen. Herved kan skabes nye indsigter både til at fremme forskning inden for feltet men også til at tilvejebringe ny viden til bedre at forstå relevante problemstillinger som fx overforbrug, gruppepres og betydningen af sociale medier på godt og ondt.


Projekttitel: Lutheran Confessional Cultures in Early Modern Germany and Scandinavia
Bevillingsmodtager: Per Ingesman
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.
Projektbeskrivelse: Formålet med den international konference "Lutheran Confessional Cultures in Early Modern Germany and Scandinavia" (Aarhus Universitet, 21.-22. januar 2016) er at sammenligne de konfessionelle kulturer, som i perioden ca. 1550-1650 udvikledes i de lutherske dele af Tyskland og i de nordiske lande. Termen "konfessionskultur" er udviklet af den tyske kirkehistoriker Thomas Kaufmann for at indkredse de særlige religiøse kulturer, der udvikledes i perioden, efter at reformationen var indført i første halvdel af 1500-tallet, ikke mindst inden for lutherdommen. Kaufmanns koncept er først og fremmest baseret på den tyske udvikling, men blandt nordiske historikere og kirkehistorikere er der en voksende interesse for at anvende begrebet også på Norden. Eftersom de to nordiske riger, Danmark-Norge og Sverige-Finland, var de største i den lutherske verden, kan en afprøvning af konfessionskulturbegrebet på Skandinavien ikke blot øge vores forståelse af den konfessionelle epoke i vore egne lande, men også bidrage med et vigtigt input til den internationale diskussion om Kaufmanns begreb. Indtil nu er tysk baserede forståelser af konfessionskultur og konfessionel identitet blevet brugt som retningsvisende modeller også for den nordiske lutheranisme, men det ignorerer det faktum, at de kulturelle og politiske forhold var meget forskellige mellem på den ene side de små lutherske fyrstedømmer i Tyskland og på den anden de store skandinaviske kongeriger med deres monolitiske lutherske kulturer.


Projekttitel: Nordisk Historikermøde
Bevillingsmodtager: Poul Duedahl
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.
Projektbeskrivelse: Fra 15.-18. august 2017 afholdes det 29. Nordiske Historikermøde på Aalborg Kongres & Kultur Center, Danmark. Hovedarrangørerne er Historiestudiet ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet og Den Nordiske Historikerkomité. Der har været afholdt nordiske historikermøder siden 1905, og efter Anden Verdenskrig har der været tradition for, at konferencen cirkulerer mellem de enkelte nordiske lande. Som regel deltager omkring 400–500 historikere i konferencen. Programmet vil bestå af keynote lectures, tematiske halvdagssessioner, rundbordsdiskussioner og frie præsentationer. ”Reformationer”, nye som gamle og i al deres mangfoldighed, er hovedtemaet for Nordisk Historikermøde 2017, men Nordisk Historikermøde handler om mere end markeringen af 500-året for den protestantiske reformations begyndelse. Derfor inviteres der også mere generelt til at indsende bidrag, som i videst mulig omfang er dækkende for historieforskningen i og omkring de nordiske lande i begyndelsen af det 21. århundrede.


Projekttitel: Happiness, Wellbeing and the Good Life - Perspectives and Applications
Bevillingsmodtager: Søren Klausen
Institution: Syddansk Universite
Bevilget beløb: 77.040 kr.
Projektbeskrivelse: Konferencen skal diskutere de nyeste filosofiske teorier om lykke, velfærd og det gode liv. Der vil blive særligt fokus for betydningen af eksistentielle faktorer - livsudfoldelse, livsløb, valg, selvstændighed, tradition og fællesskab, refleksion etc. - for lykken og det gode liv. Desuden vil mulighederne for at anvende de filosofiske teorier på områder som litteratur- og kulturstudier, antropologi, samfundsvidenskab, politik og velfærdsteknologi blive undersøgt.


Projekttitel: The Cultural History of the Avant-Garde in the Nordic Countries 1975-2000
Bevillingsmodtager: Tania Ørum
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.
Projektbeskrivelse: Den offentlige konference om "The Cultural History of the Avant-Garde in the Nordic Countries" vil samle forskere med indsigt i de nordiske landes eksperimenterende kunst i perioden 1975 til i dag. Konferencebidragene vil danne grundlag for det fjerde og afsluttende bind om den kulturelle betydning af avantgardetraditionen i de nordiske lande. Denne publikationsserie er under udgivelse på det internationale forlag Brill. Der er ikke tidligere publiceret noget værk, som kortlægger de nordiske avantgardebevægelsers kulturhistorie på et både tværdisciplinært og tværnationalt grundlag. Udgivelsen på engelsk på et forlag med betydelig kontakt til et internationalt publikum vil bidrage til at udbrede kendskabet til de nordiske landes kultur og inddrage norden i et forskningsområde i vækst. Netop fordi konferencen og publikationsrækken er tænkt på tværs af både kunstarter, geografiske områder og kulturhistoriske traditioner, er det afgørende, at de deltagende forskere får lejlighed til at mødes og udveksle historisk-geografiske kontekster, teoretiske og metodiske indfaldsvinkler. Perioden efter 1975 er endvidere kontroversiel, idet det både er en periode, hvor interessen for og genoptagelsen af de historiske avantgardebevægelser er mærkbar, men samtidig en periode hvor avantgardebegrebet ofte anses for uaktuelt. Konferencen vil udgøre et forum, hvor disse emner kan diskuteres.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019