Gå til indhold

Postdoc-bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv, september 2015

Det Frie Forskningsråd Samfund og Erhverv uddeler ni postdoc-bevillinger til forskertalenter i Danmark for en samlet sum af cirka 16 millioner kr. Bevillingsmodtagerne fremgår af listen nedenfor.

Bevillingerne gives inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2014 og F2015 og har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau.

Bevillingsbreve til de udvalgte samt afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer.


Projekttitel: Computational algorithms in smart city management: A qualitative study of computer-mediated work practices
Bevillingsmodtager: Susann Wagenknecht
Institution: IT-Universitetet i København
Bevilget beløb: 1.605.097 kr.
Projektbeskrivelse: Computational algoritmer har, sammen med diskusioner over ”big data”, for nylig vist sig at være genstand for levende offentlig og akademisk debat. Projektet vil empirisk undersøge og teoretisk afspejle den rolle, som computationale algoritmer spiller i samarbejds-praksis i ”smart city” byforvaltning. ”Smart” byforvaltning anvender algoritmiske instrumenter til at analysere store datasæt f.eks. i forbindelse med trafikkoordinering, kommunal service til borgerne og fordelingen af offentlige ressourcer. Gennem feltstudier og interviews vil projektet undersøge, hvordan komplekse, data-intensive arbejdspraksisser er baseret på algoritmer - og omvendt, hvordan algoritmer er baseret på menneskelige arbejde, en arbejdsdeling mellem mennesker og teknologi, der meget vel vil komme til at fremstå som et paradigme for arbejde i fremtidens samfund. Projektet bidrager til områderne Computer-Supported Collaborative Work (CSCW) og Science and Technology Studies (STS).


Projekttitel: States of Emergence: A Genealogy of Emerging Powers in World Politics
Bevillingsmodtager: Peter Marcus Kristensen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.697.638 kr.
Projektbeskrivelse: Nye landes opstigning til stormagtsstatus resulterer i verdenspolitikken som regel i spændinger eller endda krig. Det er i dag et bredt accepteret faktum i international politik og diplomati. Men sådan har det ikke altid været. Projektet undersøger derfor, hvordan magtskifte - særligt ideen om, at nye stormagters opstigning vil være ufredelig - historisk er blevet forstået i international politik. Det foretager en historisk analyse af vestlig tænkning om magtskifte og de gentagne debatter om Vestens og USAs forestående forfald, der har fundet sted siden starten på det 20. århundrede. Den historiske analyse 'genopdager' samtidig alternative måder at tænke fredelige magtskifter, der er blevet marginaliserede og bringer dem i dialog med de alternative visioner for 'fredelig opstigning' og 'reform af den internationale orden', som Kina, Indien, Brasilien og andre opstigende magter har fremført i de seneste år. Sammenkoblingen af disse idestrømninger har til hensigt at muliggøre en gensidig oversættelighed mellem vestlige og ikke-vestlige visioner for fremtidens verdensorden. Projektet forsøger dermed at facilitere en interregional dialog mellem et Vesten, der i stigende grad anses for at være i relativt forfald, og et opstigende 'Resten'.


Projekttitel: Drought shocks, food shortage and child height
Bevillingsmodtager: Anna Folke Larsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.820.822 kr.
Projektbeskrivelse: Børn, der bliver underernæret tidligt i livet, klarer sig dårligere i skolen og bliver mindre produktive i voksenlivet. I Afrika er 56 mio. børn underernærede, og tallet stiger. Jeg vil undersøge de direkte og underliggende faktorer, der påvirker børneunderernæring blandt landbrugshusholdninger i Afrika. Først vil jeg svare på, om barnets alder spiller en rolle for graden af underernæring i perioder med fødevaremangel. Vi ved, at børn under to år er mere udsatte end ældre børn. Men iblandt børn under to år er det så fortsat de yngste børn, som bliver hårdest ramt, eller gør mangel på den første skemad barnet særligt sårbart? Længere perioder med fødevaremangel er naturligvis værre end korte, men jeg vil også undersøge, om de er værre end flere korte perioder, hvor barnet måske kan nå at komme sig i mellemtiden. Adgangen til fødevarer afhænger i høj grad af landbrugsproduktionen, og jeg vil analysere, hvordan tørker påvirker underernæring gennem denne kanal. Klimaforandringerne har øget antallet af tørker på nogle dele af det afrikanske kontinent. Har bønder, der har oplevet mange tørker, adapteret deres aktiviteter til de nye forhold og kan derfor bedre værne deres børn mod underernæring i en tørketid? Eller har de gentagne tørker omvendt udtømt bondens resurser til at klare sig gennem tørken? Den skelnen er vigtig for at forstå de langsigtede konsekvenser af gentagende tørke. Bliver børnene mere udsatte, vil tørkeperioderne yderligere forringe den næste generations produktivitet.


Projekttitel: The implementation approach to individual rights norms in the work place
Bevillingsmodtager: Solvej Natalie Videbæk Munkholm
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.741.809 kr.
Projektbeskrivelse: Når Danmark implementerer internationale eller EU-retlige regler på det danske arbejdsmarked, sker det med respekt for den danske forhandlingsmodel. Man implementerer reglen på en måde, der får så lille indflydelse som muligt på forhandlingsmodellen; en minimumstilgang. Implementering sker i praksis ofte via enten kollektiv overenskomst eller minimumlovgivning og altid efter konsultation med organisationerne. Projektet vil undersøge de sammenhænge, der er mellem minimumstilgangen, og det niveau af beskyttelse, der opnås for den enkelte medarbejder. Undersøgelsen vil se på, hvilke faktorer og værdier der får bestemmende indflydelse på implementeringsmetoden, og i hvilket omfang værdierne bag den internationale beskyttelse undersøges så omhyggeligt, at de også får indflydelse på implementeringsmetoden og på den enkelte arbejders rettigheder. I dag nedprioriteres den individuelle dimension til fordel for hensynet til den kollektive interesse i at beskytte modellen. Projektet munder ud i et sæt kriterier, der kan give anbefalinger til lovgiverne om valg af implementeringsmetode. Det giver mulighed for, at implementering kan ske ud fra hensynet til at sikre gennemførelse af den internationale norm bedst muligt og dermed tillade, at danske beskyttelsesnormer fortsat udvikles i lyset af internationale tendenser.


Projekttitel: Booms and Busts in Consumption and Housing Demand
Bevillingsmodtager: Jeppe Druedahl
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.621.804 kr.
Projektbeskrivelse: Under Finanskrisen i 2007-2010 oplevede vi både i Danmark og internationalt en kraftig økonomisk tilbagegang og en voldsom stigning i arbejdsløsheden. Selv efter roen på de finansielle markedet blev genoprettet vendte væksten og beskæftigelsen dog ikke tilbage af selv. En af de afgørende hæmsko har været stivfrosne boligmarkeder og tilbageholdende forbrugere. Jeg belyser i mit projekt, hvorfor at vi ser så store udsving i husholdningernes samlede efterspørgsel på boliger og forbrugsgoder, selvom de fleste har betydelige summer på kistebunden eller friværdi i deres boligers mursten. Mit teoretiske udgangspunkt er makroøkonomiske modeller, som tager højde for, at de enkelte husholdninger træffer deres valg under stor usikkerhed om især deres fremtidige indkomst og de fremtidige boligpriser. I kriser fører det grundet forsigtighed til et stærkt opsparingsmotiv og et underdrejet forbrug. Første del af projektet fokuserer især på, at en stor beslutning som køb af bil ikke nemt kan omgøres uden et betydeligt tab, hvilket i økonomiske kriser gør, at husholdningerne venter og ser tiden anden. Anden del af projektet fokuserer på boligmarkedet og undersøger, hvilken rolle over-optimistiske boligprisforventninger har spillet. Empirisk vil jeg gøre brug af de unikke danske registerdata over hele befolkningens indkomster, formuer, boliger og biler; især vil jeg drage fordel af at disse data nu også dækker en dyb økonomisk krise og hele dens forhistorie.


Projekttitel: Dynamic Aspects of Competition: Optimal Regulation of the Pharmaceutical Market
Bevillingsmodtager: Anders Ib Munk-Nielsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.758.925 kr.
Projektbeskrivelse: Markedet for receptpligtig medicin er i de fleste lande et af de mest gennemregulerede markeder. I dette empiriske projekt vil jeg fokusere på to aspekter: Reguleringen af priser på kopimedicin og reguleringen af adgangen for nye apoteker. I Danmark fastsættes priser på kopimedicin ved auktioner, der afholdes hver 14. dag. Disse auktioner har sikret nogle af de laveste priser i verden, men systemet er plaget af kortvarige, men meget voldsomme udsving i prisen på det samme medikament fra uge til uge – nogle gange på over 500 procent. I mit første delprojekt vil jeg udvikle en model til at undersøge, om prisudsvingene er et resultat af, at medicinalvirksomhederne gennemskuer og udnytter kortvarige svagheder hos hinanden. Indsigterne herfra kan desuden bruges til offentlige auktioner (licitationer) over f.eks. byggeprojekter, elmarkeder og naturressourcer. I mit andet delprojekt vil jeg se på effekterne af, at man i Danmark har begrænset adgangen for nye apoteker. Denne regulering af apotekernes beliggenhed sikrer adgang i udkantsområder, men man går potentielt glip af produktivitetsvækst, fordi nye, mere produktive apoteker ikke kan indtræde. For at undersøge det empirisk vil jeg udvikle en model, hvor sektorens produktivitetsvækst både kan komme fra tilgang af apoteker og fra investeringer. Viden om kanalernes relative betydning kan bl.a. belyse den lave produktivitetsvækst i servicesektoren, og hvorvidt støtte bør målrettes entreprenørhjælp eller f.eks. videreuddannelse.


Projekttitel: Entrepreneurs and Bureaucrats: Agricultural Enterprises in Sichuan, China
Bevillingsmodtager: Jesper Zeuthen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.816.079 kr.
Projektbeskrivelse: I Kina er der i løbet af de seneste år skudt en række nye kollektivt og privatejede landbrugsvirksomheder -større end traditionelle familiebrug. Landbrugsproduktionen er stagnerende, men efterspørgslen stiger. Landbrugsselskabernes mere effektive produktionsmetoder kan bidrage til at løse Kinas problemer med forsyningssikkerhed for fødevarer. Samtidig betyder oprettelsen af sådanne selskaber dog også et opgør med nogle af de institutioner, der har været helt afgørende for Kinas markedsøkonomiske reformer siden 1978: a) Individuelle husholdningers brugsret til jord, som erstattede de katastrofale eksperimenter med folkekommuner b) det særlige kinesiske registreringssystem (hukou), som har gjort det muligt at styre Kina på en måde, så bybefolkningen kunne blive rig før landbefolkningen, fordi bønder havde adgang til jord og dermed selv ansvar for at opnå de gode, andre fik støtte til fra staten. Kinas nuværende præsident, Xi Jinping (2013 -) anses som væsentlig mere autoritær end den tidligere præsident. Xi har sat forsyningssikkerhed af fødevarer, forandringer af ejendomsretsforhold på landet og reformer af hukou-systemet højt på den politiske dagsorden. Der er dog ingen præcise anvisninger for, hvordan disse initiativer skal gennemføres. Lokalt bureaukrati, landbrugsvirksomheder og andre aktører må indgå i forhandlinger om dette. Projektet undersøger, hvordan denne forhandlingsproces kan give plads til indflydelse nede fra i en situation, hvor styret bliver mere autoritært.


Projekttitel: Weak Ties and Corporate Network Power: A Longitudinal Study
Bevillingsmodtager: Lasse Folke Kikkert Henriksen
Institution: Copenhagen Business School Handelshøjskolen
Bevilget beløb: 2.074.928 kr.
Projektbeskrivelse: Projektet påviser, i hvilket omfang erhvervsbestyrelser udvælger nye bestyrelsesrekrutter på baggrund af deres eksisterende sociale netværk og dermed bidrager til magtkoncentration i toppen af det danske samfund. Projektet gør et pionerarbejde ved som det første af sin slags at anvende registerdatabaser fra Danmarks Statistik til at konstruere historiske netværksdata over den danske erhvervselite. Der anvendes social netværksanalyse af disse data for at vise omfanget af brugen af disse netværk i bestyrelsesrekrutteringen. Projektet søger dermed at bidrage til den sociologiske mobilitetsforskning, som ellers typisk har fokus på uddannelses betydning for social mobilitet mellem generationer.


Projekttitel: Tied up? Exploring elite cohesion in the intersection of networks and careers
Bevillingsmodtager: Christoph Houman Ellersgaard
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.706.563 kr.
Projektbeskrivelse: Elitenetværk mellem alliancer og bagland. Hvordan bruger og forstår elitepersoner deres netværk? Det er det centrale spørgsmål i dette projekt. Forbindelser skabt gennem elitenetværk er en måde at søge indflydelse på, som vi endnu ikke ved meget om, hvordan fungerer i Danmark. Dermed er projektet også med til at gøre os som samfund klogere på, hvordan magten er fordelt – og bruges - herhjemme. Samtidig er eliten i Danmark interessant i et videnskabeligt perspektiv på grund af, at vi på mange måder betragtes som et lige samfund, hvor eliten burde stå svagt. Projektet tager udgangspunkt i de 423 mennesker, jeg i min tidligere forskning har fundet i kernen af magtnetværket i Danmark. Først undersøges, hvilke karriereveje, disse personer har: Hvilke uddannelses- og arbejdserfaringer har denne gruppe? Og bliver netværket yderligere styrket af personer, der har skiftet karriere mellem flere centrale sektorer. Dernæst udforskes, hvordan elitepersonerne bygger bro mellem samfundets vigtigste sektorer – erhvervsliv, organisationer, politik og centraladministration – og samtidig bibeholder et stærkt fundament i deres eget bagland. Her ses både på dem, der er helt centrale spillere i magtnetværket og en gruppe outsidere, der trods at have vigtige formelle positioner står udenfor netværket. Projektet vil være baseret på 45 dybdegående interviews med elitepersoner, udvalgt ud fra og udspurgt omkring deres evne til at bygge bro indenfor magteliten.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019