Gå til indhold

Projekteksempel: Den Europæiske Ungdomsuge i Tingbjerg og Utterslevhuse

Rundt omkring i Danmark blev der under Den Europæiske Ungdomsuge 1.-7. maj 2017 afholdt arrangementer med fokus på unges deltagelse i demokratiet. En af disse var en rapworkshop for børn og unge i Tingbjerg og Utterslevhuse.

Mia Ravn Bach er boligsocial ungevejleder hos Den boligsociale helhedsplan i Tingbjerg og Utterslevhuse, og hun var med til at arrangere dagen, hvor børn og unge fra området deltog i rapworkshops, hvor de blev undervist i at lave deres egne sange.

Hun fortæller her om nogle af tankerne bag arrangementet, der modtog tilskud i forbindelse med Den Europæiske Ungdomsuge.

Hvorfor valgte I, at det netop skulle være en rapworkshop, I ville lave under Den Europæiske Ungdomsuge?

”Vi kunne godt lide, at der i en rapworkshop er fokus på at lære at bruge sin stemme på en ny måde. Det gælder ikke om at råbe højest, men børnene får lov til at få et stille rum til at tænke sig om og udtrykke sig på forskellige måder. Musikken er en anden udtryksform, end de måske lærer i skolen, hvor det handler meget om faglighed og om at være god til ting. Her kan de prøve at være gode til noget andet.”

Hvordan opstod ideen til arrangementet?

”Vi ville gerne have børn og unge i Tingbjerg til at interessere sig for musik og bruge deres stemme til at sige deres mening. På den måde kan de få  selvtillid til at tage ordet og putte ord på deres følelser og det, der rør sig i deres liv. Det er vigtigt, at børn, og måske især børn fra Tingbjerg, lærer, at alle børn har en stemme, og at de godt må udtrykke sig. Og selvom det måske ikke er noget, som børnene tænker direkte over, så bliver de på den her måde introduceret til demokratiet. De lærer at sige deres mening, og det er vigtigt, fordi børn ikke altid ved, at de må have en mening og sige deres mening.”

Hvem har I gået efter at få som deltagere?

”Vi har inviteret alle børn og unge, der bor i området. Vi vil gerne skabe sammenhold herude, derfor er det fedt at lave nogle arrangementer, hvor deltagerne både kan komme med deres venner, men hvor de også møder nogle, der går på en anden skole end dem selv. Der er meget splittelse herude i Tingbjerg i forhold til for eksempel, hvilken skole man går på, og hvilken kultur man kommer fra. Derfor prøver vi også at skabe forståelse for andre ved at lave arrangementer, hvor børnene møder nogle andre, end dem de normalt er sammen med.”

Hvad håber I, at de børn og unge, der deltager, tager med sig fra dagen?

”Vi håber rigtig meget, at de har lyst til at lave mere musik selvfølgelig. Vi håber, at de har fået en masse ideer til at videreudvikle deres egne gode ideer. Og så tror jeg, at mange af børnene får lavet en rap om Tingbjerg, som jo er deres kvarter. Tit hører man meget negative historier om Tingbjerg, men de fleste børn elsker at bo her. Derfor håber jeg, at de får en ide til at fortælle de gode historier også, for det er rigtig vigtigt, at vi holder fast i, at det er et godt sted at bo, og at mange er glade for at bo her. Børn og unge har også en stemme herude, selvom de måske ikke bliver hørt så meget.”

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. december 2021

Afsendere