Gå til indhold

Endeligt studieoptag i 2013 slår alle rekorder

Især uddannelser, der retter sig mod det private erhvervsliv, har optaget flere studerende i anden optagelsesrunde til de videregående uddannelser. Det samlede optag i 2013 slår alle tidligere rekorder.

Flere end nogensinde vil have en videregående uddannelse.

30. juli sendte Uddannelsesministeriet en positiv tilbagemelding om optagelse på en videregående uddannelse til 63.525 ansøgere, hvilket var rekord.

Nu kan uddannelsesminister Morten Østergaard glæde sig over, at det endelige optag efter optagelsens anden runde 1. oktober er steget med 1.221 siden det ordinære optag i juli.

64.746 nye studerende er således begyndt på en videregående uddannelse i 2013. Det er det største antal nogensinde og 2 procent flere end i 2012. Det viser Uddannelsesministeriets opgørelse af den endelige fordeling af de nye studerende.

Uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over tallene, der understøtter regeringens ambition om at skabe den bedst uddannede generation nogensinde.

- Årets flotte optag viser en stadig stigende interesse fra de unge om at dygtiggøre sig og skabe gode muligheder for dem selv på arbejdsmarkedet. Til gengæld vil jeg love de studerende, at regeringen det kommende år vil sætte fokus på at udvikle kvaliteten og intensiteten i uddannelserne yderligere, så de unge står med de bedste muligheder efter endt uddannelse og så de mange, også bliver de bedste, siger Morten Østergaard.

Meroptaget er størst på ingeniøruddannelserne. På professionsbacheloruddannelserne er væksten størst på det tekniske område, og på bacheloruddannelserne er væksten størst på teknisk videnskab. På erhvervsakademierne har blandt andre uddannelsen til serviceøkonom haft stor vækst i anden optagelsesrunde.

Professionsbacheloruddannelserne har haft den største nettotilvækst af studerende mellem første og anden runde. På det tekniske område er der optaget 602 flere studerende, primært på uddannelserne til diplomingeniør og bygningskonstruktør. Det svarer til en stigning på 17 procent.

På det pædagogiske område er der optaget 437 flere studerende svarende til en stigning på fem procent. Det er primært pædagoguddannelsen og læreruddannelsen, der har optaget flere studerende.

På læreruddannelsen er der optaget 309 flere studerende. Det svarer til 12 procent og er væsentligt højere end den generelle nettotilvækst ved anden optagelsesrunde.

- Det glæder mig, at læreruddannelsen har fået øget opmærksomhed i optagelsens anden runde. Det tyder på, at budskabet om en ny, fagligt stærkere og mere attraktiv læreruddannelse efterhånden når ud til ansøgerne. Det endelige optag på læreruddannelsen er stadig lavere end sidste år, men jeg forventer til gengæld, at de skærpede adgangskrav og den mere udfordrende uddannelse vil mindske det traditionelt store frafald fra uddannelsen, siger Morten Østergaard.

De nordjyske uddannelser har optaget flest studerende i anden optagelsesrunde. Tilvæksten i Region Nordjylland er på fem procent mod to procent på landsplan.

Tal fra anden runde

  • I alt 6.830 er optaget på en uddannelse i anden runde. 5.094 af disse studerende er ”kendte” fra optagelsesrunden 30. juli
  • Af de 5.094 har 1.195 studerende sagt nej tak til den uddannelse, de blev tilbudt optag på i først runde. De resterende knap 4.000 studerende kom ikke ind på den ønskede uddannelse i første runde, men er optaget på ledige pladser i anden runde
  • 1.736 af de optagne er i anden runde er således nye studerende, som ikke var med i  optagelsesrunden 30/7.

Om opgørelsen

  • Opgørelsen omfatter kun uddannelser, der har optag via Den Koordinerede Tilmelding, KOT. Blandt andre har de kunstneriske uddannelser optag uden om KOT. Årets samlede optag kan derfor være endnu højere
  • Uddannelsesministeriet opgør resultatet af årets optagelse to gange. Den 30. juli afsluttes første runde med udsendelse af en række breve, der tilbyder optag eller giver afslag
  • Mellem 30. juli og studiestart, kan studerende i optagelsens 2. runde takke nej til de tilbudte pladser, og der kan optages studerende på ledige pladser. Årets endelige optag opgøres hvert år i oktober.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef Jens Storm, tlf. 7231 7982, e-mail: jst@vus.dk
Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk