Gå til indhold

Nyheder 2019

Her finder du alle nyheder fra 2019
Viser 1-60 af 109 resultater
Kobling af Læringsbarometer med uddannelsesbevillingerne er fastlagt

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har fastlagt, hvordan resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen ”Læringsbarometer” kobles til uddannelsesbevillingerne. Koblingen følger af aftalen om det nye bevillingssystem for de videregående uddannelser fra 2017.

Her skal forskerne publicere for at opnå point

Universiteterne modtager en del af deres basismidler på baggrund af en måling af deres forskningsaktivitet. Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop offentliggjort de opdaterede lister over tidsskrifter, bogserier, konferenceserier og forlag, der udløser point i BFI.

Dansk bioøkonomisk forskning styrkes via Horizon 2020

Danmark har nu et samlet hjemtag på 785 millioner kroner til bioøkonomisk forskning fra EU's program for forskning og innovation, Horizon 2020. Europa-Kommissionens nyeste opgørelse viser, at danske forskere er dygtige til at skabe projekter, der svarer på de bioøkonomiske samfundsudfordringer.

Styrket fokus på kvaliteten af undervisningen på universiteterne

Kravene til de videnskabeligt ansattes undervisningskompetencer øges. Formålet er at styrke forskernes fokus på vigtigheden af at udvikle og prioritere deres undervisningspraksis. Det skal give de studerende mere kvalitet i uddannelsen - til gavn for både den enkelte studerende og hele samfundet.

Magasinet EUindblik sætter spot på EU-støtte til virksomheder

Hvad får danske virksomheder egentlig ud af at deltage i internationale forsknings- og innovationsprojekter? Det ser vi nærmere på i dette nummer af EUindblik, hvor vi giver stemme til en række erhvervsfolk fra København til Lem om deres Horizon 2020-engagement. Magasinet udkommer digitalt og trykt.

Nye og flere kompetencer efterspørges i Det Blå Danmark

Ny rapport giver et fremtidstjek af de maritime uddannelser med bud på de kompetencer og uddannelser, der er brug for. Rapporten viser blandt andet, at de ansatte i Det Blå Danmark bliver højere uddannede end før, og at der er efterspørgsel efter nye og flere kompetencer.

Nyt matematikcenter skal løfte børns matematikevner

Det nye center skal hjælpe dagtilbud, grundskoler, gymnasier og erhvervsuddannelsesinstitutioner i deres arbejde med matematik i undervisningen samt i det pædagogiske arbejde i dagtilbud.

Dansk deltagelse i ESA's rumprogrammer

Den europæiske rumorganisation, ESA, har netop afsluttet ministerkonferencen Space19+. Her blev der givet samlet tilsagn om et historisk stort budget på i alt ca. 95 milliarder kr. til nye aktiviteter de næste tre år.

Forskningens Døgn gentænkes

Forskningens Døgn er en videnskabsfestival, der formidler forskningen bredt til befolkningen og engagerer borgerne i forskningen. Forskningens Døgn har været afholdt i 14 år og har udviklet sig markant gennem årene.

DFiR: Viden i verdensklasse - med plads til forbedring

Et internationalt panel har evalueret det danske innovationsfremmesystem. Panelet konkluderer, at vi mangler en national strategi. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd er enig.

Departementschef Agnete Gersing bliver kommitteret i Finansministeriet

Departementschef Agnete Gersing har sagt ja til en stilling som kommitteret i Finansministeriets departement. I Finansministeriet skal Agnete Gersing blandt andet løse udviklingsopgaver i relation til organisation, ledelse og kompetencer, samt særligt udvalgte projekter og udvalgsarbejde.

Horizon 2020 gør danske virksomheder mere innovative

Ny rapport viser, at danske virksomheder tilegner sig både ny viden, får udviklet nye produkter og styrket deres internationalisering, når de deltager i EU’s program for forskning og innovation Horizon 2020.

DFiR: Ny teknologi til grøn omstilling

Hvordan får vi den teknologi, der er brug for til grøn omstilling? Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har seks anbefalinger til regeringsudvalget

Nye profiler skal rådgive om nye uddannelser

Tre nye medlemmer med indsigt i videregående uddannelser og lokale og regionale uddannelsesbehov indtræder i Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser (RUVU).

Grøn energi, Videnskabsmøde og andre overraskelser i oktober

Andreas Mogensen er med til det hele, og det kan du også komme. 2019 er 50-året for månelandingen, og det fejrer Dansk Selskab for Rumfartsforskning i Rundetårn med Space Days. I Aalborg holdes for anden gang videnskabsmøde, der skal vække interessen for STEM-fagene hos børn og unge.

Tal om forskning og innovation 2018 er offentliggjort

Danske forskere og virksomheder modtog i 2018 konkurrenceudsatte forsknings- og innovationsmidler for 4 milliarder kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond, Danmarks Innovationsfond og Horizon 2020.

Nyt koncept for institutionsakkreditering

De videregående uddannelsesinstitutioner skal opleve en lettelse af processen, når de fornyer deres institutionsakkreditering. Et revideret koncept skal gøre arbejdet enklere og mere smidigt for institutionerne. Justeringerne er sket i tæt dialog med uddannelsesinstitutionerne.

Forskningsfinansiering: Forandringer og konsekvenser

Hvordan spiller basismidler og eksterne forskningsmidler sammen, og hvad betyder den ændrede balance mellem de to finansieringskilder? De spørgsmål sætter Danmarks Forsknings- og Innovationspolitisk Råd til debat på en konference torsdag den 31. oktober 2019

Dansk rumerhverv får 23 millioner kroner i støtte

21 håbefulde ansøgere har i år benyttet muligheden for at søge om støtte til netop deres spændende idéer til teknologiudvikling på rumområdet. Styrelsen for Forskning og Uddannelse har sammen med Den Europæiske Rumorganisation, ESA, støttet det danske rumerhverv med 23 millioner kr.

To nye medlemmer af Lektoratsudvalget

Fra Vancouver i vest til Shanghai i øst. Danske lektorer er i årtier blevet sendt ud i verden for at undervise udenlandske studerende i det danske sprog samt vores kultur- og samfundsforhold. Underviserne indstilles af Lektoratsudvalget, som netop har fået to nye medlemmer.

Magasinet EUindblik sætter spot på hovedrollen i Horizon 2020

Hovedrolleindehaveren i et Horizon 2020-projekt er koordinatoren. Hvad kræver rollen? Hvad opnår man? Og kan man dele rollen? Det nye nummer af magasinet EUindblik kommer rundt om koordinatorrollen. Magasinet udkommer både i en klassisk papirudgave og digitalt.

Informationsdag om de næste store europæiske forskningsfaciliteter

European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI) skyder den 25. september 2019 processen i gang mod en ny strategi, som skal sætte retning for de europæiske landes fremtidige samarbejde om opbygning af nye store forskningsinfrastrukturer.

Målret innovationsindsatsen mod de innovationsmodne virksomheder

Sådan lyder en af de anbefalinger, som Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har givet til regeringen og Folketinget. Læs rådets årsrapport for 2018, der bl.a. sammenfatter resultaterne af rådets projekter om forskerkarrierer og målgrupper for den fremtidige innovationsfremmeindsats.

Vil du deltage i et af de 40 nye COST forskernetværk?

Danske forskere og virksomheder kan nu søge om at blive danske repræsentanter i et af de 40 nye forskernetværk under organisationen COST. Emnerne spænder fra borgerinddragelse i byudvikling over forsknings-samarbejde med Kina til bedre drikkevandskvalitet. Søg senest den 2. september 2019.

Danish Clusters ApS vinder kontrakt om drift af Cluster Excellence Denmark

Danish Clusters ApS tildeles kontrakt i forhold til drift af Cluster Excellence Denmark, der er supportfunktion for danske innovationsnetværk og klynger. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte samt Erhvervsstyrelsen (på vegne af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse) har gennemført EU-udbuddet

Videnskabsetisk Komité søger nyt medlem

Har du lyst til at indgå i kvalificerede debatter om videnskabsetik og sundhedsvidenskabelig forskning? Så er der en stilling ledig som medlem af National Videnskabsetisk Komité.

EU klar med millioner til forsknings- og innovationsprojekter i 2020

Horizon 2020, EU’s program for forskning og innovation, lakker mod sin afslutning. I 2020 er der dog fortsat millioner af euro, som skal uddeles til europæiske forsknings- og innovationsprojekter. EU har netop offentliggjort de opdaterede arbejdsprogrammer, som nu rummer de konkrete opslag for 2020.

DFiRbrief 16: Danmark har brug for en teknologipolitik

Der er en forventning om, at teknologi vil blive en væsentlig del af løsningen på de globale udfordringer. Det store spørgsmål er, hvordan det kommer til at ske. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer i DFiRbrief 16, at Danmark har brug for en teknologipolitik.

EU søger stærke eksperter til fem nye Mission Boards

Horizon Europe, EU’s næste rammeprogram for forskning og innovation rummer blandt andet fem missioner. Udformningen af dem kan du nu blive en del af, da Europa-Kommissionen søger eksperter til at hjælpe med at formulere missionerne. Ansøgningsfrist den 11. juni 2019.

Big Science Business Forum 2018 vinder konferencepris

Uddannelses- og Forskningsministeriet var i 2018 vært for Big Science Business Forum 2018 – BSBF2018. Ved Københavns Kongres og Event Award 2019 i går aftes blev konferencen kåret som "Årets vært for den kongres, der succesfuldt har skabt nye partnerskaber og netværk".

Ny talentpulje er nu åben for ansøgninger

Nu kan alle videregående uddannelsesinstitutioner søge om støtte til talentaktiviteter under regeringens talentudspil ”Nye muligheder til de dygtigste”.

Nye sikkerhedskrav ved civile raketopsendelser

Selvom antallet af civile raketaktiviteter stadig er få, så er omfanget steget, og sikkerhedsrisikoen er for stor. Regeringen indfører derfor nye krav til civile raketopsendelser.

Udbud af exit-operatører til innovationsmiljøerne

Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte har den 17. april 2019 offentliggjort udbud om at varetage opgaven som exit-operatør, således at staten kan afslutte sit engagement i innovationsmiljøordningen.

Handlinger tilknyttet webside