Gå til indhold

Nyheder 2021

Her kan du se nyhederne fra 2021
Viser 1-90 af 107 resultater
Nye restriktioner på de videregående uddannelsesinstitutioner

COVID-19 – og særligt den nye variant Omikron – spreder sig med stigende hast i Danmark. For at begrænse smittespredningen bliver der fra søndag den 19. december 2021 indført nye restriktioner på de videregående uddannelsesinstitutioner.

Nyt europæisk partnerskab styrker biobaseret cirkulær økonomi

Med et nyt Horizon-program for forskning og innovation følger også nye partnerskaber. Horizon Europe er godt i gang, og nu begynder partnerskaberne at falde på plads. Et af de første om biobaseret cirkulær økonomi ser nu dagens lys. Og du kan være med.

Danmark og Sydkorea i nyt samarbejde om forskning i Arktis

Danmark og Sydkorea knytter tættere bånd med ny samarbejdsaftale om forskning i Arktis. Aftalen er netop underskrevet af uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og hans sydkoreanske kollega Seong-Hyeok Moon ved en virtuel ceremoni.

Magasinet EUindblik: Fremtiden er tværfaglig

De store udfordringer i samfundet er ofte så komplekse, at løsningerne involverer flere videnskaber. I EUindblik sætter vi derfor spot på tværfagligt samarbejde i Horizon Europe, hvor hvert tredje opslag inviterer til samarbejde mellem våde og tørre videnskaber. Læs EUindblik digitalt eller som pdf.

Ny kortlægning af polarforskning

Uddannelses- og Forskningsministeriet har gennemført en kortlægning af polarforskning i Rigsfællesskabet. Den viser bl.a. at antallet af forskere og andet personale, der beskæftiger sig med polarforskning, er steget, og at en stor del af polarforskningen understøtter den grønne omstilling.

Kortlægning af klinisk forskning og finansiering heraf

Uddannelses- og Forskningsministeriet har gennemført en kortlægning af klinisk forskning og finansiering heraf. Kortlægningen belyser blandt andet omfang og udgifter til klinisk forskning og undersøger, hvilke udfordringer der kan være for klinisk forskning herhjemme.

Ny rapport om nordiske studerendes læringsmiljø og trivsel

Rapporten, der netop er offentliggjort, sammenligner rammerne for læring og trivsel på de videregående uddannelser blandt studerende fra Danmark, Island, Norge og Sverige. Data er fra den europæiske spørgeskemaundersøgelse Eurostudent, som Danmark indtil videre har deltaget i fire gange.

Program for årets DFiR-konference

Programmet for årets DFiR-konference samler sektorerne til debat om grøn omstilling gennem forskning og innovation

Er det en god idé at søge EUopSTART-tilskud?

Det spørgsmål er Uddannelses- og Forskningsstyrelsen ved at undersøge. Derfor har alle, der i 2018, 2019 og 2020 fik et EUopSTART-tilskud, modtaget et spørgeskema om EUopSTART. Undersøgelsen skal belyse ordningens effekt på modtagernes deltagelse i EU’s rammeprogram for forskning og innovation.

Royalt innovationsbesøg i München

I forbindelse med H.M. Dronningens besøg i München er Innovation Centre Denmark (ICDK) vært for et netværksværksarrangement med fokus på forskning og innovation. Det sker fredag den 12. november i det nyåbnede entreprenørskabscenter Munich Urban Colab.

DFiR brief 28: Grøn forskningsinfrastruktur

Der mangler forskningsinfrastruktur og øvrige faciliteter til at udvikle, teste og implementere grøn viden og teknologi, hvis dansk forskning og innovation skal levere på klimamålene. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd ser på udfordringer og mulige løsninger.

Ny nyhedsservice om Det Europæiske Forskningsråd

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen lancerer nyhedsservicen ercnyt, som sætter fokus på Det Europæiske Forskningsråd. Nyhedsservicen er for forskere og rådgivere og skrevet af styrelsens EU-rådgivere. Tilmeld dig ercnyt og få det seneste nye om Det Europæiske Forskningsråd direkte i din indbakke.

Innovation Centre Denmark’s grønne rapporter

Innovation Centre Denmark (ICDK) bidrager til at løfte regeringens grønne forskningsstrategi ved at koble dansk innovation til internationale partnere. I en række grønne rapporter kortlægger de arbejdet med grøn forskning og innovation i nogle af verdens førende innovationsmiljøer.

Årets store OECD-uddannelsesanalyse er udkommet

Dette års udgave af OECD-publikationen ’Education at a Glance’ er nu offentliggjort. Publikationen dykker ned i uddannelsesområdet for alle OECD-lande og partnerlande.

Danmarks Frie Forskningsfond får nye bestyrelsesmedlemmer

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har udpeget professorerne Nanna Mik-Meyer, Jørgen Frøkiær, Lasse Horne Kjældgaard og Lasse Rosendahl til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2022.

DFiR brief 27: Kan klimaloven styres i mål af et "grønt NASA"?

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har gennem samtaler med aktørerne i den grønne omstilling stillet skarpt på, hvordan forsknings- og innovationspolitikken kan få os i mål med klimaloven. DFiRbrief 27 sammenfatter udfordringer og muligheder ved grønne forskningsmissioner.

Nu går arbejdet med et partnerskab for børneforskning i gang

Uddannelses- og forskningsministeren starter nu processen med at etablere et partnerskab for børneforskning med henblik på at styrke den praksisnære, pædagogiske forskning og vidensunderstøtte pædagoguddannelsen.

Appetit på internationalt samarbejde

158 ansøgere har søgt midler fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsens tilskudsordning EUopSTART, som understøtter dansk deltagelse i international forskning og innovation. Det tegner godt for Danmarks deltagelse i EU’s nye rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe.

Farvel Horizon 2020!

Et tilbageblik på Horizon 2020 viser, at 12 ud af 100 ansøgere fik succes med deres ansøgning, at de grønne budgetmål blev indfriet og at samarbejde om forskning og innovation også inkluderede resten af verden. Det fremgår af Europa-Kommissionens nye årsrapport om forskning og innovation.

Nyhedsbrevet går på sommerferie

Nyhedsbrevet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet går på sommerferie og udsendes ikke fra 12. juli til 26. juli 2020.

De første 11 partnerskaber i Horizon Europe klar til at udmønte midler

I de første arbejdsprogrammer i Horizon Europe for 2021 og 2022 indgår 11 såkaldte partnerskaber. Hele partnerskabsområdet vil i de kommende år udmønte hver femte euro i Horizon Europe – i denne runde er fokus på bl.a. kunstig intelligens, fotonik og emissionsfri transport på veje og have.

Dansk-bayersk matchmaking-workshop banede vej for EU-bevilling på robotområdet

Et værdifuldt samarbejde kræver både tid og kræfter fra mange involverede parter, men kan i sidste ende resultere i store succeshistorier. Et matchmaking event arrangeret af det danske Innovationscenter i München og Bavarian Research Alliance startskuddet til en fælles ansøgning til Horizon 2020.

Nyt univers om Horizon Europe på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside

Nyt webunivers om EU’s nye forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe er nu klar til at understøtte ansøgere og rådgivere i Danmark. I udviklingen af det nye univers er der taget højde for brugernes ønsker, og det er tilstræbt at skabe et mere overskueligt univers om det nye store program.

Rekordstore opslag skyder for alvor Horizon Europe i gang

I dag lancerer EU de første officielle arbejdsprogrammer og opslag i Horizon Europe. Ambitionerne er store og budgettet lige så. Horizon Europe skal bidrage væsentligt til at løse nutidens store samfundsudfordringer – især inden for klima, sundhed og den digitale omstilling.

Danmarks deltagelse i forskningens europamesterskaber

Nye resultater for de europæiske landes deltagelse i EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 er klar. Danmark klarer sig fortsat godt i konkurrencen om midler, og siden programmets start har 3540 deltagere fra danske institutioner og virksomheder kvalificeret sig til at modtage midler.

Normal hverdag på de videregående uddannelser fra 14. juni

Studerende og videregående uddannelsesinstitutioner kan vende tilbage til en normaliseret hverdag fra 14. juni. Regeringen har nemlig indgået en aftale med et bredt flertal af Folketingets partier om, hvornår de forskellige corona-restriktioner bliver udfaset

Vil du deltage i et af de 40 nye COST-forskernetværk?

40 nye internationale forskernetværk bliver nu finansieret af organisationen COST, The European Cooperation in Science and Technology. Netværkene skal bane vejen for ny viden inden for udvalgte fagområder. Danske forskere og virksomheder kan søge om at deltage i et af de nye forskernetværk.

Forkerte antagelser i kritik af udflytningsplan

Regeringen fremlagde i sidste uge en historisk udflytningsplan for de videregående uddannelser. En række aktører har kritiseret planen. Kritikken rammer imidlertid skævt, da en del af præmisserne hviler på forkerte antagelser.

Webinarrække om Horizon Europe

Vil du søge Horizon Europe, eller rådgiver du Horizon Europe-ansøgere? Så lyt til webinarrækken om de programmer i Horizon Europe, der tager livtag med de store samfundsmæssige udfordringer, som Europa står overfor. Webinarrækken består af fem webinarer, og den løber over skærmen i juni måned.

Nye anbefalinger for sociale arrangementer og socialt samvær

Genåbningsaftalen fra d. 18. maj medførte en fuld genåbning af de videregående uddannelser, og nu er der flere gode nyheder til de mere end 250.000 studerende. Sundhedsstyrelsen er nemlig kommet med nye og mere lempelige anbefalinger for sociale arrangementer og socialt samvær

Ny podcastserie ”EU-kampen om de kloge milliarder”

Lyt med, når Uddannelses- og Forskningsstyrelsen stiller skarpt på de politiske forhandlinger om Horizon Europe, programmets grønne visioner og den nye indsats for at løfte innovationen i Europa. I serien kan du møde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, eksperter og embedsmænd.

Tag godt vare på dansk forskning

PET har i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet udarbejdet en publikation med gode råd til håndtering af udenlandsk indblanding og spionage på forskningsområdet

Yderligere genåbning af videregående uddannelser

I hovedstadsområdet, herunder Nord- og Østsjælland, stiger det tilladte generelle fremmøde fra 20 til 30 pct. den 6. maj, ligesom det bliver muligt at anvende udendørsarealer til undervisning. Desuden bliver det fra den 21. maj muligt med 50 pct. fremmøde på de videregående uddannelser.

Webinarrække om Horizon Europe ansøgningsskabelonen

Vil du søge Horizon Europe, eller rådgiver du Horizon Europe-ansøgere? Så lyt til webinarrækken om ansøgningsskabelonen for forsknings- og innovationsprojekter i Horizon Europe. Webinarrækken består af tre webinarer om henholdsvis excellence, impact og implementation. De tre webinarer holdes i maj.

Få din Horizon Europe-ansøgning tjekket

Nu kan danske forskere, der er koordinator for en Horizon Europe-ansøgning, få deres ansøgningsudkast præ-evalueret helt gratis. Tilbuddet er til dig, der står i spidsen for en Horizon Europe-ansøgning. Den kan nu få et grundigt kvalitetstjek af to eksterne evaluatorer – helt gratis.

Ny dansk-islandsk arbejdsgruppe om oldislandske håndskrifter

En ny arbejdsgruppe skal styrke samarbejdet om Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling, som er delt mellem Danmark og Island. Det er aftalt mellem uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og den islandske minister for undervisning, forskning og kultur Lilja D. Alfreðsdóttir.

Syv døgn med fantastisk og fascinerende forskning

Hvad er hadtale, hvordan kan tøj produceres mere bæredygtigt, og hvad sker der, når vi går legende til hverdagens aktiviteter? Det og utroligt meget andet kan du blive klogere på, når vi åbner Forskningens Døgn fredag den 23. april.

Yderligere genåbning af videregående uddannelser

De videregående uddannelser er igen politisk prioriteret i forhandlingerne om genåbning. I landsdele uden for hovedstadsområdet stiger det tilladte generelle fremmøde den 21. april fra 20 til 30 pct. på videregående uddannelser. Desuden bliver det muligt at anvende udendørsarealer til undervisning

Godkendelse af ansøgning om nye uddannelser afgøres senere i 2021

Uddannelses- og forskningsministeren træffer først endelig afgørelse om ansøgninger af en række nye fuldtidsuddannelser senere på året. Det skal ses i lyset af, at regeringens kommende udspil om uddannelser i hele landet kan ændre rammerne for udbud af uddannelser.

Mulighed for ekstra SU-lån forventes forlænget

I genåbningsaftalen fra den 22. marts 2021 er der lagt op til en forlængelse af de eksisterende hjælpepakker til og med den 30. juni 2021. Det omfatter også en forlængelse af SU-lånemulighederne. Forlængelsen skal godkendes af Folketingets Finansudvalg, før den er endeligt vedtaget.

EUopSTART-tilskud til Horizon Europe-ansøgninger

Der er godt nyt for Horizon Europe-ansøgere. Nu åbner EUopSTART-puljen igen for ansøgninger. Potentielle ansøgere til Horizon Europe kan via puljen få dækket nogle af de udgifter, der er forbundet med at forberede en Horizon Europe-ansøgning.

Strategisk Plan for Horizon Europe er vedtaget

Europa-Kommissionen vedtog den 15. marts 2021 den første Strategiske Plan for Horizon Europe. Planen dækker rammeprogrammets første fire år og fremsætter de overordnede strategiske linjer for programmets udmøntning af midler i rammeprogrammets søjle II.

ESA er nu klar til at modtage ansøgninger

Fra i dag og til 28. maj kan du sende din ansøgning om at blive astronaut eller parastronaut hos Den Europæiske Rumorganisation, ESA. Rumrejser er forbundet med mange overraskelser og farer, så erfaring i at håndtere svære situationer er en fordel. Ansøg allerede nu eller forbered dig til senere.

Nye tilskudsmuligheder er under opsejling i det nye Erasmus+

Afventer du nyt om den kommende programperiode for EU’s uddannelsesprogram Erasmus+? Tilskudsmuligheder? Ansøgningsfrister i 2021? Uddannelses- og Forskningsstyrelsen inviterer til en række informationsmøder, som du allerede nu kan sætte i kalenderen.

Israel deler erfaringer fra start-up-miljøet under COVID-19-pandemien

Innovationscenteret i Tel Aviv fortæller i ny ’Outlook’-rapport erfaringer fra start-up-miljøerne i Israel under COVID-19-pandemien. De kommer samtidig med en opfordring til, at danskerne lærer af erfaringerne og indbyder til sparring med ICDK Tel Aviv for at være bedre rustet til økonomiske kriser.

79 talentfulde internationale forskere på vej til Danmark

Med en bevilling fra Europa-Kommissionen i bagagen rejser 79 håbefulde internationale forskere til Danmark for at fordybe sig i deres forskning. Over halvdelen sætter kurs mod Københavns Universitet. Bevillingerne er delt ud under Marie Skłodowska-Curie Actions-programmet i Horizon 2020.

Skoleskibene kan komme til søs

Der er godt nyt for eleverne på Skoleskibet Danmark og Skoleskibet Georg Stage. Skibene genåbner og kan lægge fra kaj i marts.

Handlinger tilknyttet webside