Gå til indhold

Pressemeddelelser 2017

Her kan du se samtlige pressemeddelelser fra 2017
Viser 1-60 af 77 resultater
Dansk forskning runder 5 milliarder støttekroner fra EU

Danmarks forsknings- og innovationsmiljøer henter mange penge hjem fra EU's forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020. Danske forskere og virksomheder har siden Horizon 2020 startede i 2014 modtaget cirka 5,2 milliarder kroner til 1.181 forskellige projekter, viser seneste opgørelse.

Erhvervslivets forskning og udvikling koncentreres på de store virksomheder

Der er gode økonomiske grunde for virksomheder til at investere i egen forskning og udvikling (FoU). Ifølge en ny opgørelse er det i stigende grad store virksomheder, som bidrager til et højt FoU-niveau i Danmark, mens små og mellemstore virksomheder investerer mindre.

Danskerne har størst tillid til forskere

Forskere fra universiteterne ligger i top, når danskerne skal vurdere, hvem de har mest tillid til. Til gengæld kniber det med tilliden til den offentlige debat, viser ny undersøgelse. Samtidig efterlyses det, at forskningsresultater fylder mere i den danske nyhedsdækning.

Nye uddannelser i store data og robotteknologi godkendt

19 nye uddannelser er netop blevet godkendt af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind. Uddannelserne er bredt fordelt over hele landet. Seks nye uddannelser i IT og store datamængder er godkendt på tre universiteter.

Rumerhvervet skaber arbejdspladser med raketfart

Rumvirksomhederne skaber vækst og arbejdspladser i Danmark, viser ny opfølgning på rumstrategien. Samtidig gennemføres flere nye initiativer på området, der blandt andet skal udbrede brugen af gratis rumdata og måle effekten af rumteknologi på samfundet.

DFiR: Godt vi gør os klar til fremtiden

Regeringen er barslet med en ambitiøs strategi for dansk forskning og innovation. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) siger tak for det. En styrke i dansk FoU er netop, at man fra politisk hold har tradition for at justere på rammerne, når der kommer ubalance i FoU-systemet.

Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite

Regeringen lancerer i dag en ny strategi, der skal gøre Danmark til en forskningsnation i den absolutte verdenselite. Regeringen vil etablere en Nobel-pagt, styrke teknologisk forskning, fordele forskningsmidlerne til universiteterne anderledes og skabe bedre karrieremuligheder for unge forskere.

Private fonde og organisationer yder et markant bidrag til dansk forskning

Årets redegørelse om forsknings- og innovationsområdet peger på, at private fonde og organisationer yder et markant bidrag til dansk forskning. Det glæder uddannelses- og forskningsministeren, der ønsker at skabe gode rammer, så væksten i de private fondes investeringer i dansk forskning fortsætter

100 millioner kroner til ny sprogindsats

Regeringen lancerer en ny sprogstrategi, der skal løfte studerende og elevers sprogkundskaber på tværs af hele uddannelsessystemet og imødekomme erhvervslivets efterspørgsel efter medarbejdere, der kan tale flere sprog end engelsk. Med strategien følger 100 millioner kroner.

Søren Pind nedsætter inspirationsgruppe om nyt filosofikum på universiteterne

Studerende på de videregående uddannelser skal have et fundament af dannelse, der ruster dem til fremtidens udfordringer. Derfor nedsætter uddannelses- og forskningsministeren en inspirationsgruppe, der skal se på, hvordan et nyt filosofikum kan indføres på de danske universiteter.

Søren Pind: Erasmus+ er europæisk dannelse, når det er bedst

Vi har brug for unge, der har dannelse, et internationalt udsyn og som forstår Europa. Derfor er EU’s uddannelsesprogram Erasmus+ mere vigtigt nu end nogensinde før, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i anledningen af, at Erasmus+ fylder 30 år.

Markant færre studerende er optaget på de engelsksprogede uddannelser

Erhvervsakademierne og professionshøjskolerne har i år reduceret i antallet af studerende på de engelsksprogede uddannelser, viser nye tal. Uddannelses- og forskningsministeren er tilfreds med, at der bliver ryddet op, og at der skrues ned for optaget af udenlandske studerende.

30 millioner kroner skal give ny viden til læreruddannelsen og folkeskolen

Forskning kan styrke læreruddannelsen og folkeskolens undervisning. Derfor glæder det uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, at Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har uddelt knapt 30 millioner kroner til 12 Ph.d.-projekter, der blandt andet har fokus på samtalekompetencer*og demokrati.

Bred politisk aftale fordeler en milliard kroner til forskning og udvikling

Ny bred politisk aftale om fordeling af forskningsreserven giver en milliard til forskning i bedre sundhed, nye teknologiske muligheder, læring og uddannelser, bedre miljø og en god start til udsatte børn og deres familier. Samtidig styrkes den frie forskning. Søren Pind glæder sig over aftalen.

Forhandlinger om fordeling af forskningsreserven for 2018 indledt

Regeringen foreslår at styrke Danmarks Frie Forskningsfond og Innovationsfonden med 560 millioner kroner for at skabe vækst og arbejdspladser og for at styrke den frie forskning. Det er regeringens udgangspunkt for forhandlingerne om fordeling af forskningsreserven for 2018, som er indledt i dag.

Universitetsuddannede giver oftere iværksætterlivet en chance

Universitetsuddannede starter oftere egen virksomhed end andre på arbejdsmarkedet, og de vokser hurtigere end andre nye virksomheder, viser ny analyse. Det er vigtigt, at vi fokuserer på iværksætteri i uddannelserne, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Ny evaluering: Erasmus+ giver tusinder af unge internationalt udsyn

En evaluering af Erasmus+ viser, at uddannelsesprogrammet giver unge og uddannelsesinstitutioner et stærkere internationalt udsyn og styrker de unges kompetencer. Evalueringen viser også, at et Erasmus+ ophold i udlandet hjælper på de studerendes muligheder for beskæftigelse efter uddannelsen.

Nye muligheder for uddannelse, forskning og erhvervsliv i Kina

Omdrejningspunkt i det dansk-kinesiske universitetssamarbejde åbner med deltagelse af Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, når Industriens Fonds Hus i Kina indvies. Danske og kinesiske studerende, forskere samt virksomheder og institutioner fra begge lande kommer til at have aktiviteter i huset.

Vinderne af den europæiske sprogpris går nye veje i arbejdet med sprog

Den Europæiske Sprogpris gives i år til to projekter, der går nye veje i arbejdet med sprog. Projektet ”Lær dansk med rap” lærer flygtninge og studerende at udtale danske ord ved at rappe dem, mens projektet ”Wise Words” handler om at bruge flersprogede elevers sprog i undervisningen.

Langsigtet deponering af atomaffald kræver mere tid

Regeringen foreslår, at det radioaktive affald på Dansk Dekommissionering fortsat oplagres på Risø i op til yderligere 30 - 50 år. I oplagringsperioden vil der fortsat blive afsøgt muligheder for at eksportere det mest radioaktive affald.

Den nye læreruddannelse skal evalueres

Det første hold studerende har været igennem et helt forløb på den nye læreruddannelse. Uddannelses- og Forskningsministeriet vil nu evaluere uddannelsen.

Flere penge til dansk forskning i 2018

Regeringen foreslår at øge det offentlige forskningsbudget med cirka 0,4 milliarder* kroner i finanslovsforslaget for 2018.

65.165 optaget på en videregående uddannelse

Flere unge er blevet optaget på uddannelser indenfor områder, hvor der er mangel på arbejdskraft. Årets optag vidner om ansvarlige valg både hos studerende og uddannelsesstederne, mener uddannelses- og forskningsministeren.

Unge søger mod uddannelser med gode jobudsigter

Flere unge har søgt mod uddannelser, hvor der er mangel på arbejdskraft, for eksempel it-området. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind glæder sig over, at de unge har lyttet til opfordringen om at tænke på muligheden for job, når studietiden er slut.

Et bedre censorsystem skal styrke kvaliteten på uddannelserne

Uddannelses- og forskningsministeren vil nu forbedre censorsystemet på de videregående uddannelser. Fremover skal censorerne indgå mere aktivt i institutionernes arbejde med uddannelsernes kvalitet, og der skal stilles større krav til censorernes faglige kompetencer.

Fremtidens forskning samlet i 19 temaer

Hvad giver mest mening at forske i fremover? Det er søgt besvaret med nyt stort FORSK2025-katalog over indsatsområder. Listen er ikke bindende, men et godt grundlag for at kunne fokusere strategiske forskningsmidler på områder, hvor de er til mest gavn for Danmark, siger ministeren.

Universiteter er godt på vej mod målene i fremdriftsreformen

På få år er det lykkedes universiteterne at nedbringe den samlede studietid markant. Dermed er institutionerne godt på vej til at nå målene i fremdriftsreformen. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind roser institutionerne og de studerende for at nedbringe studietiden.

Flot støtte til forskning fra private fonde

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at private fonde sidste år donerede otte milliarder kroner til dansk forskning. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind roser fondenes investeringer i forskning og Danmarks fremtid.

Stor forskel på de danske uddannelsesinstitutioner

Det er ikke nødvendigvis de uddannelser, hvor de studerende selv synes, de får det største udbytte af undervisningen, der samtidig får flest nyuddannede i job, viser en ny analyse. Både institutioner og studerende bør tage ved lære af de steder, der gør det godt, siger ministeren.

Hver fjerde studerende falder fra

Tre ud af fire studerende, der begynder på en videregående uddannelse, ender med at gennemføre studiet. Blandt de frafaldne skifter to ud af tre til et andet studie. Det er vigtigt at forberede sig, inden man vælger uddannelse, understreger ministeren.

Det faglige niveau udfordrer kun et mindretal af de studerende

To ud af tre studerende vurderer, at det ikke er svært at leve op til det faglige niveau på deres uddannelse. Kun lidt over hver tiende synes, at det er svært, viser ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Unge har mindre tunnelsyn i uddannelsesvalget

Unge søger et bredere udsnit af uddannelser, når de skal vælge uddannelse. Det er godt, at de unge er blevet mere fleksible, for vi har brug for dygtige folk inden for alle felter, understreger uddannelses- og forskningsministeren.

Danske studerende bruger flere timer på studiet

Studerende på videregående uddannelser har flere undervisningstimer end tidligere og bruger mere tid på at forberede sig end for få år siden. Ministeren glæder sig over udviklingen og håber, at de studerende fremover vil lægge endnu flere timer og kræfter i studiet.

Regeringen vil teste karakterskalaen

Uddannelses- og Forskningsministeriet og Undervisningsministeriet har igangsat en evaluering af karakterskalaen. Evalueringen skal blandt andet se på, om der er gået inflation i karaktergivningen, og om der er tilstrækkelig mulighed for at anerkende den ekstraordinære indsats i den nuværende skala.

Danmark vært for første Big Science Business Forum nogensinde

Repræsentanter fra verdens største højteknologiske forskningsfaciliteter samles for første gang til fælles konference. Uddannelses- og Forskningsministeriet har taget initiativ til konferencen, hvor forskningsfaciliteterne vil fortælle om udbud for milliarder af kroner i ordrer til virksomhederne.

Millioner til nye undervisningsmetoder i en digital virkelighed

Uddannelses- og Forskningsministeriet bevilger fem millioner kroner til et forsøg, hvor erhvervsakademierne skal eksperimentere med nye digitale undervisningsmetoder. Det skal klæde studerende på til en ny digital virkelighed.

Uddannelsesdebat med Søren Pind i hele landet

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind tager nu landet rundt for at debattere uddannelse med de studerende. Han vil tale med de studerende om undervisningen, dannelse og fake news.

Bedre uddannelser og mere frihed til institutionerne med ny reform

Regeringen vil nu ændre bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Reformen vedrører 13 milliarder kroner og cirka 270.000 studerende, og det nye udspil medfører et øget fokus på kvalitet og et opgør med et for ensidigt fokus på kvantitet.

Kina åbner døren for samarbejde med flere danske uddannelsesinstitutioner

19 danske uddannelsesinstitutioner er netop blevet blåstemplet som institutioner af høj kvalitet af det kinesiske undervisningsministerium. Det er til fordel for institutionerne samt både danske og kinesiske studerende. Ministeren glæder sig over perspektiverne i samarbejdet.

Gymnasieelever over hele landet debatterer genteknologi og etik

1.700 gymnasieelever fra hele Danmark møder førende forskere og etikere, når de debatterer, hvad vi kan tillade os at bruge videnskaben til. Ny teknologi forbedrer fremtiden men skal bruges med omtanke, understreger uddannelses- og forskningsministeren.

E-læring styrker undervisningskvaliteten

Mange institutioner har taget teknologien til sig og oplever succes med at højne motivation, aktivitet og kvalitet i undervisningen. Men e-læring skal gentænkes, hvis mulighederne skal udnyttes fuldt ud. Det er konklusioner i en netop offentliggjort rapport fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Studerendes engagement vurderes som relativt lavt

Studerende på videregående uddannelser vurderer deres medstuderendes engagement i undervisningen som relativt lavt, viser stor spørgeskemaundersøgelse. Uddannelses – og forskningsministeren mener, at studerendes indsats spiller en vigtig rolle, hvis den samlede kvalitet af uddannelserne skal højnes.

Politisk aftale om bedre rammer for ledelse på universiteterne

Regeringen har indgået en aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om at styrke de ledelsesmæssige rammer for universiteterne. Aftalen giver os stærkere bestyrelser og imødekommer nogle af de bekymringer, der har været i høringsfasen, understreger ministeren.

Nyt udvalg skal styrke universitetsuddannelserne

Et nyt og bredt sammensat udvalg skal se på, hvordan vores universitetsuddannelser kan gøres endnu bedre. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind vil have universitetsuddannelser på et højt fagligt niveau og som er relevante for arbejdsmarkedet.

Studerende får nu mulighed for at kombinere studie med fuldtidsjob

Der skal være mere fleksible kandidatuddannelser, hvor arbejde og studie kan kombineres. Regeringen vil give universiteterne mulighed for at oprette erhvervskandidatuddannelser på deltid. Det giver studerende en ny valgmulighed og skaber en bedre kobling til arbejdsmarkedet, understreger ministeren.

Nye uddannelser til fremtidens behov

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har netop godkendt en helt ny uddannelse i skat. Uddannelsen skal løfte kompetencerne for potentielle nye skattemedarbejdere. Syv andre uddannelser bredt fordelt i hele landet er også godkendt.

Dansk forskning har hentet over 4 milliarder kroner fra EU

Danske virksomheder og forskningsinstitutioner er gode til at hente penge hjem fra EU's forsknings- og innovationsrammeprogram Horizon 2020. Sammenlignet med andre lande ligger Danmark på en flot tredjeplads målt på andel per indbygger.

Opbremsning i optaget af studerende på engelsksprogede uddannelser

Mange udenlandske studerende på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne forlader landet efter studiet og bliver derfor ikke beskæftiget i Danmark, viser en ny analyse. Ministeren vil derfor i samarbejde med institutionerne begrænse antallet af studerende på de engelsksprogede uddannelser.

Store danske ambitioner for droneteknologi

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind er klar med 27,5 millioner kroner til forskning i ny droneteknologi. Investeringen skal bringe Danmark endnu længere frem i feltet af stærke dronenationer og er målrettet udvikling af droneteknologi inden for flere brancher.

Handlinger tilknyttet webside