Gå til indhold

Pressemeddelelser 2018

Her kan du se samtlige pressemeddelelser fra 2018
Viser 1-60 af 82 resultater
Ny national millionsatsning på rum-iværksættere

Nyt center til knap 50 millioner forankret på DTU skal blandt andet levere teknologisk og forretningsmæssig rådgivning til 40 start-ups med et potentiale på op til 400 nye højteknologiske jobs. Uddannelses- og Forskningsministeriet, Industriens Fond og ESA støtter centeret for rum-iværksættere.

Ny redegørelse stiller skarpt på forskning og uddannelse i Danmark

Der er store gevinster at høste af forskningen og den viden, der udspringer fra vores videregående uddannelsesinstitutioner. Det viser anden udgave af Uddannelses- og Forskningspolitisk Redegørelse, som bl.a. ser nærmere på dimensionering, frafald og udviklingen i privat forskning og udvikling.

Unge skal klædes bedre på til at vælge uddannelse

Mulighederne er mange, og det kan være svært for unge at vælge uddannelse, når de er færdige med deres ungdomsuddannelse. Regeringen vil derfor styrke Studievalg Danmark, der hvert år vejleder 250.000 unge.

Internationale eksperter sætter dansk innovation under lup

Regeringens ambition er, at Danmark skal være blandt de førende i verden til at omsætte ny viden til innovation og nye virksomheder. Et internationalt ekspertpanel skal nu gennemlyse det danske innovationssystem og komme med anbefalinger til, hvordan indsatsen kan forbedres.

Universitetsstuderende får mere fleksibilitet og frihed

Ny aftale giver universitetsstuderende stor fleksibilitet og flere muligheder. Det bliver nemmere at veksle mellem studieliv og arbejdsliv, studere på deltid, og universiteterne får mulighed for at udbyde nye 1-årige akademiske overbygningsuddannelser. Alle Folketingets partier står bag aftalen.

Nye uddannelser til fremtidens arbejdsmarked

Uddannelses- og forskningsministeren har netop godkendt to nye STEM-uddannelser. Et område, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. I alt er otte nye uddannelser godkendt.

Professor Jens Kehlet Nørskov ny formand for Danmarks Grundforskningsfond

Uddannelses- og forskningsministeren har netop udpeget professor og katalyseforsker Jens Kehlet Nørskov, Danmarks Tekniske Universitet, til ny formand for Danmarks Grundforskningsfond per 1. januar 2019. Jens Kehlet Nørskov afløser professor Liselotte Højgaard.

73 millioner til højteknologisk infrastruktur til forskning

Et nyt testcenter for elektronik, højteknologiske mikroskoper til forskning i molekylær cellebiologi og en opgradering af den danske del af verdens største forskningsinfrastruktur, CERN. Uddannelses- og forskningsministeren har godkendt bevillinger til tre nye forskningsinfrastrukturer.

1,4 milliarder til forskning i 2019 i bred politisk aftale

Alle Folketingets partier er enige om fordelingen af forskningsreserven for 2019. Danmark rykker fremad med investeringer i forskning i nye teknologiske muligheder, miljø- og klimaforskning og et markant løft af den excellente forskning.

29 millioner til ny viden til læreruddannelsen og folkeskolen

Mere viden om virtuel undervisning, og hvordan vi får flere piger til at interessere sig for STEM. Det er blandt projekterne, som Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning netop har uddelt 29 millioner kroner til. Vigtigt med ny viden, der kan styrke folkeskolen og læreruddannelsen, siger ministeren.

Regeringen kortlægger nu studerendes læring

Fra i dag og en måned frem skal mere end 100.000 studerende evaluere, hvordan de oplever deres uddannelse og deres egen indsats på studiet. Det sker i en ny landsdækkende spørgeskemaundersøgelse. Vi skal bruge svarene til at gøre uddannelserne og studiemiljøet endnu bedre, siger Tommy Ahlers.

Forhandlingerne om forskningsreserven for 2019 er indledt

Regeringen har i dag præsenteret forslag for fordelingen af forskningsreserven for folketingets partier. Vi skal både have forskning, der gør konkret gavn for samfundet og samtidig investeringer i grundforskningen, siger uddannelses- og forskningsministeren.

Tommy Ahlers: Danmark skal satse på kunstig intelligens

Regeringen vil prioritere 300 millioner kroner til forskning i nye teknologiske muligheder, herunder kunstig intelligens og andre digitale teknologier. Vi skal forme nye teknologier efter vores etik og værdier, så de understøtter et åbent og demokratisk samfund, siger ministeren.

Iværksætterne kigger mod rummet

Der er i dag omkring 200 virksomheder inden for rumindustrien, og de har store vækstambitioner for de kommende år. Det viser ny rapport op til Uddannelses- og Forskningsministeriets første rumkonference, hvor der også er fokus på mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Ny opgørelse: Dansk forskning har stort gennemslag og relevans

Dansk forskning har højt fagligt niveau og stor relevans for erhvervslivet, viser nye tal. Blandt OECD-landene står Danmark for noget af den mest citerede forskning, og er derudover dét land, hvor den største andel af videnskabelige publikationer er publiceret i samarbejde med erhvervslivet.

Nyt udspil: Fleksible universitetsuddannelser til fremtiden

Regeringen vil give studerende flere muligheder, en bedre vej ind på universiteterne, tættere tilknytning til arbejdsmarkedet og løfte ambitionerne for undervisningen på universiteterne. Vi stepper op på ambitionerne og giver den enkelte bedre mulighed for at præge sin uddannelse, siger Tommy Ahlers

Nu kan studenter blive studieklar på teknisk værksted

Nu tilbydes et ”praktikum” på tre tekniske erhvervsakademiuddannelser, hvor studerende med gymnasial baggrund kan komme på værksted inden studiestart. Baggrunden er, at studerende med en gymnasial baggrund ofte ikke har samme viden om tekniske forhold som studerende med en erhvervsfaglig baggrund.

Finanslov 2019: Regeringen vil hæve SU-fribeløbet

Regeringen vil hæve studerendes fribeløb med 1.000 kr. om måneden. Samtidig vil Tommy Ahlers nedsætte et ekspertudvalg, der skal belyse, hvordan SU påvirker unges tilbøjelighed til at uddanne sig. Vi skal have mere viden om, hvad SU’en betyder for, om unge tager en uddannelse, siger ministeren.

Danmark og Frankrig styrker samarbejdet om forskning og uddannelse

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Frankrigs europaminister underskriver i dag en erklæring mellem Danmark og Frankrig. Formålet med erklæringen er at fremme banebrydende forskning, innovation og uddannelse ved blandt andet at øge mobiliteten for studerende, undervisere og forskere.

Universiteterne har fået has på de lange studietider

Universitetsstuderende er blevet bedre til at sætte punktum. På seks år er den gennemsnitlige overskridelse af den normerede studietid på universiteterne forkortet med 6,5 måneder. Tommy Ahlers er tilfreds med udviklingen og vil fokusere på at gøre uddannelserne mere fleksible for de studerende.

Call for Action: Teknologisk upgrade på de videregående uddannelser

Uddannelses- og forskningsministeren indleder i dag et arbejde, der skal give de videregående uddannelser en teknologisk upgrade. Ambitionen er, at alle studerende får en grundlæggende forståelse for digitale teknologier. Og så skal digitale teknologier bruges til at gøre undervisningen endnu bedre.

Studieoptag: Tusindvis af drømme i opfyldelse

64.943 unge får i morgen tilbudt en plads på en af landets videregående uddannelser. Tillykke - nu skal drømmen udleves, lyder beskeden fra Tommy Ahlers. Han opfordrer de unge til at følge deres nysgerrighed, pakke perfekthedskulturen væk, og udforske de mange muligheder, som en uddannelse giver.

34,5 millioner kr. til nyt højteknologisk forskningsmiljø i Aarhus

Danske forskere kan være med til at løse nogle af de store udfordringer inden for klima og fødevarer med regeringens tilskud til nyt ESS-fyrtårnsmiljø ved Aarhus Universitet. Godt eksempel på at grundforskning er forudsætning for at løse store samfundsudfordringer, siger Tommy Ahlers.

Ny strategi for fri adgang til forskningsresultater

Den Nationale Strategi for Open Access er justeret. Målet er, at der i 2025 skal være fri adgang til alle danske, videnskabelige artikler. Vigtigt redskab for at få forskningen ud til befolkningen, siger uddannelses- og forskningsministeren.

Pædagoguddannelsen får et fagligt løft

Mødepligt, mere fagligt krævende prøver og mere sammenhæng i uddannelsens første del er blandt de initiativer, som følgegruppen for pædagoguddannelsen foreslår skal løfte kvaliteten og studiekulturen på uddannelsen. Det er vigtigt, at de studerende får en fagligt stærk uddannelse, siger ministeren.

EU’s forskningsmilliarder skal gå til de bedste ideer

Høj kvalitet skal belønnes, når EU uddeler midler til forskning og innovation, mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. Det er meldingen, efter at EU-Kommissionen har offentliggjort sine forslag til EU’s næste programmer for forskning og innovation samt rum.

Evaluering: Dimensionering virker efter hensigten

Tilgangen til uddannelser med høj ledighed er faldet, efter dimensioneringsmodellen blev indført, og de unge søger i højere grad mod uddannelser med gode jobmuligheder. Det viser første evaluering af modellen. Ministeren tager nu en dialog med uddannelsesinstitutionerne om behov for justeringer.

Ny cyberstrategi: Børn og unge skal lære om digitale farer på nettet

Regeringens nye strategi for cyber- og informationssikkerhed skal gøre børn og unge i stand til at afkode farer på nettet. Samtidig skal lærere og undervisere også have nye kompetencer i it, så de bedre kan undervise i at begå sig på digitale medier.

Gymnasieelever debatterer etiske dilemmaer om mobiltelefonens data

Når vi registrerer vores kost- og motionsvaner på mobiltelefonen, kan de blive solgt videre, uden vi ved det. I Kina vil de bruge oplysningerne til at rate borgere som gode og dårlige. Gymnasieelever over hele landet debatterer i dag de etiske dilemmaer i brugen af data på vores mobiltelefoner.

Regeringen skyder Teknologipagten i gang

I dag bliver Teknologipagten officielt lanceret. Regeringen begiver sig ud på en fælles mission sammen med virksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner for, at flere får tekniske og digitale kompetencer, så den enkelte borger bliver bedre rustet til en digital og teknologisk fremtid.

Forskningen flytter ind i storcenteret

Nu kan du også komme tæt på videnskaben, når du shopper. Som et led i Forskningens Døgn flyttes originale dyre- og plantegenstande fra forskningens verden for første gang ud af museet og ind i et shopping-center. Forskning på Farten hedder udstillingen, og den åbner med levende dyr.

Tarmbakterie-professor vinder Forskningskommunikationsprisen 2018

Professor Oluf Borbye Pedersen vinder Forskningskommunikationsprisen for sin entusiasme for at formidle sin udforskning af menneskets utallige sundhedsfremmende tarmbakterier. Prisen overrækkes i dag af Søren Pind til et debatarrangement om, hvordan videnskab og fakta kan fylde mere i medierne.

Syv dage hvor vi inviteres ind i forskningens verden

Hvad sker der, når man bliver indlagt? Hvordan arbejder hjernen, når du sover? Og hvad sker der i kroppen, når vi bliver ældre? Alt det kan vi blive klogere på, når Forskningens Døgn de næste syv dage blusser op i hele landet.

Børnehavebørn i hele landet rejser ind i naturvidenskabens verden

Nu vil børnehavebørn få en smagsprøve på naturvidenskabelig forskning. For første gang nogensinde lancerer Forskningens Døgn et børnehaveprogram, hvor landets børnehaver kan låne en formidlingskasse på biblioteket fyldt med lege, spil og eksperimenter om kroppen.

Nye uddannelser til fremtidens behov

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har netop godkendt nye uddannelser blandt andet til it-branchen. I alt er 5 nye uddannelser godkendt på områder, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft.

Tusindvis af skolebørn fordyber sig i tid

”Om al tid” er temaet for årets skoleprogram under Forskningens Døgn. Skoleelever over hele landet skal de kommende uger en tur på biblioteket og lege forskere, mens de fordyber sig og bliver klogere på fortiden, nutiden og fremtiden.

Studiejob er vigtig vej til første job

Kandidatstuderende med et studiejob har ofte en bedre chance for at få et arbejde efter studiet. Det viser en ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Ministeren glæder sig over sammenhængen mellem studiejob og job efterfølgende.

Handlinger tilknyttet webside