Gå til indhold

Sander: Rimeligt antal dispensationer fra adgangskrav

04. december 2008
Universiteterne gav i forbindelse med optaget i sommer flere end 1.500 dispensationer fra de specifikke adgangskrav til studierne.

Universiteterne gav i forbindelse med optaget i sommer flere end 1.500 dispensationer fra de specifikke adgangskrav til studierne.

Videnskabsminister Helge Sander er tilfreds med tallene for dispensationer, som universiteterne har givet i forbindelse med optaget i sommer. Flere end 1.500 ansøgere har fået dispensation fra de specifikke adgangskrav.

– Tallene bekræfter, at universiteterne i rimeligt omfang har haft mulighed for at give dispensation fra de specifikke adgangskrav, siger Helge Sander.

Godt 1.200 af dispensationerne er i form af såkaldt betinget optag, som forudsætter, at ansøgerne benytter sommerferien til at supplere de adgangsgivende eksamener.

De resterende godt 300 ansøgere har fået dispensation, idet universiteterne har fundet det dokumenteret, at ansøgerne har andre faglige kvalifikationer, der kan sidestilles med det enkelte specifikke adgangskrav.

Fornuftig sikkerhedsventil

– Langt hovedparten af dispensationerne giver ansøgerne sikkerhed for studiestart, når suppleringskurset er i hus, og de dermed opfylder adgangskravene, siger Helge Sander.
– Dispensationerne til de sidste godt 300 er den fornuftige sikkerhedsventil, der sikrer, at fagligt kompetente ansøgere kan komme i gang med studierne, hvis de kan dokumentere, at deres faglige kvalifikationer svarer til de specifikke adgangskrav.

I alt blev der i sommer optaget godt 18.000 studerende på universiteternes bacheloruddannelser. De godt 1.500 dispensationer fra de specifikke adgangskrav udgør 8,5 procent af optaget. Knap to procent af de optagne har fået dispensation fra de specifikke adgangskrav, efter at universiteterne har fundet det dokumenteret, at deres faglige kvalifikationer er i orden.

Behov for hurtigere overblik

Ved opgørelsen af, hvor mange dispensationer universiteterne har givet fra de specifikke adgangskrav, har det været vanskeligt at få præcise data tilstrækkeligt hurtigt efter optaget og studiestart.

Videnskabsministeren har endvidere iværksat et service-eftersyn af de specifikke adgangskrav gennem et analyse-arbejde og en dialog med universiteterne for at få en vurdering af, om der er behov for mindre justeringer på baggrund af erfaringerne fra sommerens optag.


Ønskes yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander, så kontakt Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk

Ønskes yderligere oplysninger om datamaterialet for dispensationer, givet ved sommeroptaget på universiteternes bacheloruddannelser, så kontakt Universitets- og Bygningsstyrelsen, chefkonsulent Jens Storm, tlf.: 7226 5594, jst@ubst.dk

Handlinger tilknyttet webside