Gå til indhold

Pressemeddelelser 2008

Her kan du læse udvalgte pressemeddelelser fra 2008.
Viser 1-60 af 88 resultater
Elite-satsning: En halv mia. kr. til sundhed og ren energi

Videnskabsminister Helge Sander har tildelt fire store forsknings-satsninger knap en halv mia. kr. efter skarp konkurrence blandt 28 projektansøgninger fra universiteterne og bedømmelse af internationalt ekspertpanel.

Vil du forske på Stanford eller Berkeley?

Danske forskere kan nu komme ind på verdens førende forskermiljøer inden for blandt andet brugerdreven innovation, it, energi- og klimaforskning på eliteuniversiteter i USA.

Nyt europæisk forskningsanlæg skal være et reelt Øresundsprojekt

– Hvis det lykkes at etablere nyt forskningsanlæg i verdensklasse til 11 mia. kr. i Lund og dermed i Øresundsregionen, har vi sikret en ESS-afdeling på den danske side af Øresund. Dermed opnår vi det bedst mulige samspil med de øvrige danske forsknings- og innovationsaktiviteter, siger Helge Sander.

Helge Sander til Nobelpris-overrækkelse i Stockholm

Videnskabsminister Helge Sander er for første gang i sine syv år som videnskabsminister blevet inviteret til festlighederne i forbindelse med uddelingen af Nobel-priserne. Det sker i morgen, onsdag den 10. december, i Stockholms Koncerthus.

Universitetsevalueringen skudt i gang

For at sikre en fortsat god udvikling for de danske universiteter og følge op på universitetsfusionerne bliver der i 2009 gennemført en uafhængig evaluering.

Danmark tilslutter sig nye ESA-programmer

Dansk deltagelse i flere rumbaserede klimaprogrammer, i det videnskabelige arbejde på den internationale rumstation samt det europæiske Mars-program, herunder en robotmission til Mars.

Grøn forskningsstrategi i støbeskeen

Videnskabsminister Helge Sander lægger nu op til en egentlig strategi for, hvordan Danmark kan omstille sig til en grøn økonomi gennem forskning og innovation.

Brasilien inviterer Danmark til tættere klimasamarbejde

Videnskabsminister Helge Sander tog på regeringens vegne imod en direkte invitation fra den brasilianske videnskabsminister Sergio Rezende, til et tættere samarbejde om forskning og ny teknologi på klimaområdet.

Videnskabsministeren besøger Brasilien

Det danske klimadiplomati forud for FN's klimatopmøde i København fortsætter i den kommende uge. Det sker, når videnskabsminister Helge Sander rejser til São Paulo i Brasilien for at deltage i en international klimakonference med fokus på biobrændsel.

Ny værktøjskasse skal lette samarbejde mellem forskning og erhverv

Ny værktøjskasse skal gøre det lettere for virksomheder og universiteter at indgå aftaler om samarbejde og patentrettigheder. Bag det nye initiativ står Johan Schlüter-udvalget – en ekspertgruppe nedsat af Videnskabsministeriet sammen med erhvervslivets og forskningsinstitutionernes organisationer.

Afsluttende møde om globaliseringsreserven kl. 14 i Finansministeriet

Videnskabsminister Helge Sander og forskningsordførerne fra regeringspartierne og Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti mødes i dag kl. 14 med finansminister Lars Løkke Rasmussen og partiernes finansordførere i Finansministeriet, Rentekammeret.

Konference om Galathea 3-ekspedition

Videnskabsminister Helge Sander inviterer nu alle Galathea 3-ekspeditionens deltagere til et opsamlingsarrangement.

Tre milliarder skal fordeles til forskning og udvikling

– Regeringen vil sikre forsknings- og innovationsmiljøerne en stabil planlægningshorisont. Derfor ønsker vi ikke alene i år at fordele den ene mia. kr. i 2009, men også to mia. kr. fra globaliseringspuljen for 2010, siger videnskabsminister Helge Sander.

EU på vej mod et indre marked for viden

EU skal bruges i kampen mod de store samfundsmæssige udfordringer som f.eks. klimaforandringer, miljøkatastrofer og kroniske sygdomme. Derfor sætter medlemslandene nu turbo på planerne om at skabe et indre marked for viden med fælles forskningsprogrammer og med flere frihedsgrader til forskerne.

Videnskabsministeren sætter fokus på studenterdemokratiet

Efter års reformer af universiteternes økonomi og ledelsesforhold er tiden kommet til at vende blikket indad for at se på, hvad der skal til for at gøre studielivet endnu mere attraktivt for den enkelte.

Danmark får universitetscenter i Beijing

Danske studerende, forskere og virksomheder kan nu se frem til et dansk universitetscenter i Kinas hovedstad Beijing. Det er planen, at byggeriet vil starte allerede til næste år, og at det vil stå klart i 2013.

Flere frihedsgrader til universiteterne

Danske universiteter kan nu se frem til flere frihedsgrader og færre regler. Det gælder bl.a. på løn- og personaleområdet, hvor bestyrelserne får et stærkt redskab til at tiltrække og fastholde forskertalenter fra ind- og udland.

Gymnasieelever giver deres bud på et fremtidigt innovativt samfund

Torsdag den 4. september kl. 9.00-12.00 har videnskabsminister Helge Sander inviteret elever fra Egå, Brøndby og Svendborg Gymnasium til at diskutere fremtidens samfund. Eleverne sidder på hver deres gymnasium og diskuterer fremtidens informations- og kommunikationsteknologi (IKT) via videolink.

Offentlig forskning udgør 0,94 procent af BNP næste år

- De offentlige forskningsbevillinger vil næste år udgøre 0,94 procent af Danmarks bruttonationalprodukt, siger videnskabsminister Helge Sander i en kommentar til offentliggørelsen af regeringens forslag til finanslov for 2009.

Hjernetilgang til Danmark

Information har i dag bragt historien om, at cirka halvdelen af danske studerende, der læser i udlandet, stadig ikke er vendt hjem efter to år. Der er bestemt ikke tale om hjerneflugt – tværtimod.

Færre – men stadigt yngre – optaget på universiteterne

Antallet af unge, der er optaget på universiteterne, er i år faldet med 12 procent i forhold til 2007. I alt 18.093 tilbydes i år plads på universiteternes bacheloruddannelser, og af dem er 62 procent under 22 år.

Fald i søgning til universitetsuddannelser

I alt 23.289 unge har i år søgt ind på en universitetsuddannelse. Det viser den foreløbige opgørelse af årets ansøgninger per 16. juli 2008. Ansøgertallet er dermed faldet med 15 procent i forhold til 2007, hvor man havde en historisk stor søgning til universitetsuddannelserne.

Nye medlemmer udpeget til Rådet for Teknologi og Innovation

Videnskabsminister Helge Sander har udnævnt seks nye medlemmer til Rådet for Teknologi og Innovation og genudnævnt tre andre, blandt andet adm. dir. Lars Mikkelgaard-Jensen, der fortsætter som formand for rådet.

Danmarks iværksætteruddannelser skal helt i front

I 2015 skal Danmark være blandt de lande i verden, der har flest vækstiværksættere. For at nå målet vil regeringen udvikle en offensiv strategi, der kan bringe det danske uddannelsessystem i verdenseliten, når det gælder undervisning i entreprenørskab.

Sander: Morgendagens muligheder skal gribes nu!

– Det er nu, at Danmarks it- og telesektor og forskningsmiljøer skal kende deres besøgelsestid. Vi har en internationalt set enestående chance for nye digitale, innovative løsninger, men de gode resultater forudsætter vilje, handling og ambitioner, siger videnskabsminister Helge Sander.

Nyt innovationscenter slår dørene op i München

Der lægges nu op til et tættere samarbejde mellem Danmark og Tyskland, når det handler om innovation, forskning og forretning. Det er visionen, når videnskabsminister Helge Sander i dag åbner Innovation Center Denmark i München.

Søg ind i år, så er drømmestudiet tættere på

Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet er gået sammen om en kampagne, som skal gøre unge opmærksomme på ansøgningsfristen til videregående uddannelser samt informere om de nye bonusregler, som træder i kraft til næste år.

Det nye Teknologiråd er sammensat

Videnskabsminister Helge Sander har netop udpeget tre nye bestyrelsesmedlemmer til Teknologirådet og genbeskikket formanden. Dermed er det nye Teknologiråd klar til at tage fat på opgaverne.

Kampagne: It-uddannelser giver spændende job-muligheder

– Vi har brug for, at flere unge vælger en it-uddannelse. Danmark er en af verdens førende it-nationer, og gode it-kundskaber er i dag lige så basale som det at kunne læse og regne. Vi gør derfor nu de unge mere opmærksomme på de mange muligheder, som en it-uddannelse giver, siger videnskabsminister

Flere patenter, men færre nye virksomheder fra universiteterne

Danske forskningsinstitutioner har i 2007 sat ny rekord i patenter. Hvor der i 2006 blev indgivet 113 patentansøgninger, blev der i 2007 indgivet 131. Samtidig har institutionerne tjent flere penge på salg af patenter og licenser end nogensinde før, selv om der er indgået færre licensaftaler.

Nyt, visionært grundlag for prioritering af forskningsmidler

– Efter et års grundigt dialog- og analysearbejde får regeringen og Folketinget nu for første gang et bredt, gennemarbejdet beslutningsgrundlag for at prioritere de kommende års strategiske forskning, siger videnskabsminister Helge Sander.

Forslag om etablering af dansk center for havforskning

Dansk havforskning står stærkt, internationalt. Men der er behov for bedre national koordinering, mere langtidsplanlægning og bevillinger til leje af såvel danske, som internationale havforskningsskibe. Det fremgår af en ny rapport om dansk havforskning.

Presseinvitation

Repræsentanter for medierne inviteres til at overvære startskuddet for kampagnen mod negativ social arv i uddannelsessystemet. Det sker ved mini-konferencen "Bryd den Negative Sociale Arv" 29. april 2008.

Galathea fejrer sin etårs fødselsdag

Fredag den 25. april er det et år siden, at Galathea 3-ekspeditionen lagde til kaj på Langelinie i København efter sin sejlads rundt om Jorden. Begivenheden fejres ved en række arrangementer, der strækker sig over de kommende måneder.

Danske astronaut-kandidater blandt Europas bedst forberedte

– De tre danske astronautkandidater er blandt Europas bedst forberedte til den udvælgelsesproces, der nu er skudt i gang, siger videnskabsminister Helge Sander. På et pressemøde i København i dag fortalte lederen af ESA's astronautcenter i Køln, Michel Tognini, om ESA's forestående udvidelse af astr

Sander indleder kampen mod den negative sociale arv

I dag er det kun hver tyvende studerende på universitetet, der kommer fra et hjem med ufaglærte forældre. Tilsvarende har unge fra akademiske hjem en uforholdsmæssig højere chance for at blive forsker end unge fra ufaglærte hjem.

Pressemøde om den første danske astronaut

Repræsentanter for medierne inviteres til pressemøde om den første danske astronaut tirsdag den 22. april, kl. 11.00 i Planetariet i København.

Handlinger tilknyttet webside