Gå til indhold

Indspil fra organisationer

Læs indspil og se videoer fra organisationer til arbejdet med en innovationsstrategi for Danmark.

Lederne

16. november 2012

I Ledernes indspil understreges det, at ledelse både er en innovationshæmmer og –fremmer. Derfor bør der være fokus på ledelse i en national innovationsstrategi. Indspillet kommenterer på innovationsledelse, ledelsens rolle i innovative partnerskaber samt sammenhæng mellem innovation og uddannelse.


Bestyrelsen for professionshøjskoler

14. november 2012

Bestyrelsesforeningen for professionshøjskoler støtter det paradigmeskifte, som uddannelsesministeren har lanceret i regeringens innovationsstrategi. Fokus på en udbuds- og efterspørgselsdrevet innovationspolitik med udgangspunkt i store, centrale samfundsmæssige udfordringer og en holistisk tilgang er et modigt og klogt udspil, som sætter en ny ramme både for virkemidlerne og aktørkredsen i innovationsstrategien.


Akademiet for de tekniske videnskaber (ATV)

7. november 2012

Som opfølgning på tidligere indspil til innovationsstrategien kommer ATV med en række anbefalinger rettet mod innovation i uddannelserne. Herunder bemærkninger i forhold til sammenhæng i uddannelsessystemet, lærerne og deres arbejdstid.


Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

6. november 2012

DTU er positiv over at den kommende innovationsstrategi sætter foks på at omsætte viden til værdi i for virksomheder og samfundet. Universitetet kommer med en række forslag til strategiarbejdet.


Dansk Industri (DI)

22. oktober 2012

DI bakker op bag arbejdet med innovationsstrategien og understreger, at et handlekraftigt sigte kræver en handlekraftig ramme. På den baggrund foreslår DI tre værdier, som nye samfundspartnerskaber bør leve op til.


IT-Branchen (ITB)

11. oktober 2012

  • ITB: Det Innovative Danmark (PDF)
  • IT-Branchen peger på fire centrale spor: uddannelse der fremmer efterspurgt og innovativ arbejdskraft; intelligent offentlig efterspørgsel der understøtter konkurrence og innovation; markedsnære innovationspartnerskaber, der katalyserer styrkepositioner og innovationsordninger, der er forretningsorienterede.

Rådet for Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser

2. oktober 2012


De humanistiske fakulteter på Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet

2. oktober 2012

De tre universiteter kommer med et samlet bud på, hvad humanistisk innovation er, hvilke barrierer der er for innovation i humaniora samt forslag til, hvordan humanistisk innovation kan styrke dansk konkurrenceevne og vækst.


Ingeniørforeningen i Danmark (IDA)

28. september 2012

IDA fremhæver, at mange innovationsordninger generelt er velfungerende, men bemærker at tilbuddene ikke når ud til bredden af de danske virksomheder. Samtidig understreges det, at uddannelsessystemet er helt centralt for at understøtte de nødvendige kompetencer, der er brug for i et innovativt samfund.


Aalborg Universitet

18. september 2012

Aalborg Universitet foreslår i sit indlæg, at innovationsstrategien tager udgangspunkt i et integreret og forskningsbaseret innovationsbegreb. På den baggrund foreslåes en række indsatsområder og et samlet initiativkatalog.


Danske Erhvervsskoler

18. september 2012

Danske erhvervsskoler beskriver i indlægget en række områder og tiltag, hvor det er nødvendigt at sætte ind, såfremt Danmark skal udvikles til et innovationssamfund.


Det Strategiske Forskningsråd

14. september 2012

Det Strategiske Forskning udpeger seks centrale pejlemærker for innovationsstrategien. Rådet kommenterer dernæst på de fem fokusområder, som er udpeget i visionen for den kommende innovationsstrategi, og uddyber den måde den strategiske forskning kan bidrage i forhold til at løfte ambitionerne i innovationsstrategien.


Innovationsbørsen

11. september 2012

For at kunne nå det fulde potentiale af en øget fokus på innovationen i Danmark, vil der efter innovationsboersen.dk’ s opfattelse være behov for mere fokus på udfordringsbaseret innovation.


Erhvervsakademierne (EA)

11. september 2012

Kernen i Danmarks innovative DNA er, at alle kan bidrage til innovation – hele arbejdsstyrken er derfor i disse år under transformation til en innovationsstyrke. Dette må naturligvis afspejles i Danmarks innovationsstrategi, der skal understøtte innovation i alle dele af uddannelsessystemet.


Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL)

3. september 2012

BUPL fremhæver, at en visionær og effektiv innovationsstrategi starter i børnehaven. Gennem bred institutionsdækning og en pædagogiske tradition hvor børnenes kreativitet udgør et helt centralt fokus har Danmark et godt udgangspunkt, som vi dog bør udnytte endnu bedre.


Öresundskomiteen

3. september 2012

Öresundskomiteen opfordrer til, at hele Øresundsregionens kompetencer inddrages i Danmarks nye innovationsstrategi. Øresundsregionen står samlet for 26 pct. af Danmarks og Sveriges samlede BNP og er ledende i EU mht. F&U i forhold til BNP. Men det kniber med at omsætte investeringerne til innovationer og kommercielle produkter.


Københavns Universitet (KU)

30. august 2012

Københavns Universitet bakker i deres indspil op bag regeringens fokus på innovation og kommer i den forbindelse med en række overordnede synspunkter og konkrete forslag til det videre arbejde med innovationsstrategien.


Danmarks Erhvervsforskningsakademi (DEA)

28. august 2012

  • DEA: Fra Professionsuddanner til Innovationspartner (PDF)
  • DEA's debatoplæg indeholder en vision for professionshøjskolernes rolle som innovationspartner for deres aftagere i såvel offentlige som private virksomheder. Det skal bidrage til en debat om, professionshøjskolerne plads i det danske innovationssystem og hvordan de bedst udbreder praksisnære innovationsløsninger til gavn for borgerne og for samfundet.

Ugebrevet Mandag Morgen

13. august 2012

Ugebrevet Mandag Morgen har udarbejdet et visionsoplæg på opdrag fra Uddannelsesministeriet. Visionsoplægget er udarbejdet på baggrund af en række danske og internationale rapporter, analyser og undersøgelser, samt samtaler med førende internationale eksperter og repræsentanter fra Uddannelsesministeriet. Oplægget beskriver, hvordan et større internationalt paradigmeskifte er ved at slå igennem i innovationspolitikken, hvad det betyder, og hvordan vi kan udnytte det i Danmark. Der peges på syv forskellige skift i det innovationspolitiske fokus. Ministeriet har betalt for visionsoplæggets udarbejdelse, men Mandag Morgen har det fulde ansvar for alle formuleringer og konklusioner.


Opfinderforeningerne

6. august 2012

I indspillet gør Opfinderforeningen.dk og Dansk Opfinderforening (DaFFO) opmærksom på, at de er imod de fleste støtteordninger. Derudover påpeger de en række områder, hvor ordningerne ikke fungerer optimalt, og hvor der er huller i tilskudssystemerne, der gør det vanskeligt for opfindere at nå hele vejen fra idé til marked.


Social+

17. juli 2012

  • Social innovation og talentudvikling i Danmark (PDF)
  • Social+ foreslår en styrket indsats i forhold til socialt entreprenante talenter. Der foreslås indsatser for talentudvikling i social innovation og entreprenørskab på tre niveauer: på ungdomsuddannelserne, på de videregående uddannelser og blandt nyuddannede.

Alexandra Instituttet

13. juli 2012

  • Bedre rammer for anvendt forskning og innovation (PDF)
  • Alexandra Instituttet peger på behovet for, at universiteterne såvel som regeringen sikrer, at anvendt forskning får gode rammer på niveau med grundforskningen, så samfundet får udviklet ny viden med både kort og lang omsætningshorisont. I den forbindelse kommer de med forslag til en model for erhvervsforskningscentre.

Landsorganisationen i Danmark (LO)

9. juli 2012

  • Vækstprojekt – anbefalinger til innovationsstrategien (PDF)
  • LO har udarbejdet en række anbefalinger til regeringens innovationsstrategien i regi af LOs igangværende projekt Vækst for fremtiden, som sætter fokus på danske styrkepositioner og vækstpotentialer. Vedlagte anbefalinger er udarbejdet som opfølgning på første workshop vedr. mennesker, viden og kompetencer. Anbefalinger blev bl.a. drøftet med og overrakt til Uddannelsesminister Morten Østergaard i forbindelse med et møde den 24. april 2012.

Rådet for Teknologi og Innovation (RTI)

9. juli 2012

Rådet for teknologi og innovation fremhæver i deres brev til Uddannelsesministeren blandt andet, at målet med regeringens innovationsstrategi skal være at bidrage til øget vækst, produktivitet og beskæftigelse i såvel den private som den offentlige sektor i Danmark. Det skal bl.a. ske gennem øget samspil og offentlig-private partnerskaber på tværs mellem alle samfundets aktører, styrket konkurrenceevne, mere forskning og udvikling samt flere innovationer i erhvervslivet.


De 19 danske innovationsnetværk

2. juli 2012

De 19 Innovationsnetværk under anbefaler i deres fælles indspil blandt andet færre men bedre innovationsordninger til virksomhederne, endnu bedre sammenhængskraft mellem alle aktører inden for og på tværs af styrkepositionerne, passende incitamentsstrukturer særligt på uddannelses- og videninstitutionerne og et smidigt system, der fremmer overførelsen af viden og teknologi.


Erhvervsrådet Herning og Ikast-Brande

2. juli 2012

Erhvervsrådet peger i sit indspil på, at samarbejde med højtuddannede kan føre til øget vækst i de små og mellemstore virksomheder. Erhvervsrådet kommer bl.a. med anbefalinger vedr. kontaktmæglerinitiativet, videnpilotordningen, godt (lokalt) kendskab til virksomheder og videninstitutioner samt praktik og mentorordninger.


DI ITEK

29. juni 2012

  • DI ITEK: Vækst gennem hurtigere innovation (PDF)
  • DI ITEK understreger, at "innovationstakten" skal op, blandt andet ved at fastholde det gode samarbejdet mellem videninstitutioner og virksomheder og ved at sætte fokus på hele innovationsøkosystemet. Der skal uddannes flere og kandidaternes kompetencer skal matche virksomhedernes behov. ITEK fremhæver desuden den internationale vinkel på innovation, på behovet for at udvikle såkaldte "General Purpose teknologier" samt på potentialet i at kombinere viden og teknologier på tværs af traditionelle fagskel.

Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV)

21. juni 2012

Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) har udarbejdet visionsnotat på baggrund af konferencen "Innovativt mod. Det danske dilemma: masser af idéer – manglende innovation". Konferencen havde til formål at identificere kulturelle barrierer, der gør, at vi ikke er så gode til at få idéerne ført ud i livet, selvom Danmark har en stor videnproduktion.


Landbrug & Fødevarer

18. juni 2012

Landbrug & Fødevarer roser regeringens initiativ med at udarbejde en national innovationsstrategi og kommer blandt andet med syv konkrete anbefalinger. Overordnet peger organisationen på behovet for fleksible rammer for private innovationsprojekter og for det offentligt–private vidensamarbejde. Desuden fremhæves fokus på globale udfordringer og globale markeder i et efterspørgselsdrevet innovationssystem, behovet for finansiering, samt behovet for at prioritering af danske styrkepositioner, herunder jordbrugs- og fødevareområdet.


Djøf

15. juni 2012

Djøf fremhæver, at det bør være den helt centrale målsætning for innovationsstrategien at få flere virksomheder til at investere i forskning, udvikling og innovation (FOI). Desuden bør strategien have som mål at øge andelen af virksomheder med højtuddannede ansat samt at øge og styrke samspillet om FOI mellem virksomhederne og den offentlige sektor; både i rollen som videnleverandør og -formidler samt som kunde.


Innovationsteamet i Region Midtjylland

14. juni 2012

Region Midtjylland peger blandt andet på, at innovationsstrategien bør bygge på et sæt værdier og principper. De foreslår, at den udvikles omkring på teorierne om shared value og cirkulær økonomi. Og at nye, kraftfulde partnerskaber bliver den drivende kraft. Ambitionen med forslaget er at bidrage til skabe en innovationsstrategi, der hele tiden bliver bedre, drager nytte af mange gode kræfter og skaber et bedre samfund.


Aarhus Universitet

6. juni 2012

Aarhus Universitet finder overordnet, at en national innovationsstrategi bør være ambitiøs i forhold til vidensniveau og uddannelsesgrad i befolkningen som helhed. Universitetet anbefaler bl.a. fem specifikke aspekter som bør indgå i visionen for en national innovationsstrategi.


Akademikernes Centralorganisation (AC)

29. maj 2012

  • Første AC-bidrag til en national innovationsstrategi (PDF)
  • AC peger i deres indlæg på, at Danmarks innovationspotentiale ligger i en virksomhedsnær indsats med fokus på højtuddannede, iværksætteri og øget samarbejde om udvikling og forskning. Der foreslås fem overordnede ambitioner for innovationsstrategien og fire fokusområder. Desuden peger AC på en række danske styrker og svagheder i forhold til innovation.

Lægemiddelindustriforeningen – Lif

21. maj 2012

Med dette whitepaper ønsker sundhedsindustrien at stille skarpt på, hvor der i særlig grad er behov for at styrke rammerne for sundhedsinnovation med afsæt i de ambitioner, regeringen har tegnet i bl.a.  regeringsgrundlaget, kommissoriet for innovationsstrategien og oplægget til vækstteam for sundhed og velfærd. Dokumentet er lavet på baggrund af en workshop, hvor uddannelsesminister Morten Østergaard deltog.


INDEX

20. maj 2012

  • Input til innovationsstrategi fra udlandet (på engelsk) (PDF)
  • Som bidrag til innovationsstrategien har INDEX bedt en række af sine internationale kontakter i designmiljøet om at give deres syn på Danmarks styrker og potentialer, når det kommer til innovation. Indspillet omfatter blandt andet kommentarer fra Lim Chee Onn (Singapore), Kyung-won Chung, (Korea) og Tay Hun Kiat (Kina).

FTF

15. maj 2012

  • Pejlemærker for en national innovationsstrategi (PDF)
  • FTF – Hovedorganisationen for 450.000 offentligt og privat ansatte – ser en ambitiøs, national innovationsstrategi som en afgørende forudsætning for ny vækst og bedre velfærd i Danmark. FTF foreslår fem pejlemærker for strategien, heriblandt at den skal dække bredt og have medarbejdere og brugere i centrum.

DEA

3. maj 2012

  • Danmark kan lære af små innovationskæmper (PDF)
  • Tænketanken DEA har analyseret innovationsinitiativer i Finland og Singapore. Inspireret af de to små innovationskæmper kommer tænketanken med fem anbefalinger til arbejdet med en ny national innovationsstrategi.

GTS (Godkendt Teknologisk Service)

19. april 2012

GTS har udgivet en folder med en vision for arbejdet frem mod 2015. Visionen skal ses som et indspark i dialogen om udviklingen af en ny dansk innovationsstrategi.


FTF/DEA/Professionshøjskolernes Rektorkollegium

13. marts 2012

  • Professionshøjskolerne: Et potentiale for innovation – på dea.dk
  • Denne analyse undersøger professionshøjskolernes bidrag til innovation i de erhverv og professioner, som sektoren uddanner til. Der ses på, om der er potentiale for at styrke professionshøjskolernes rolle i innovationssystemet, og hvad der i så fald skal til. Rapporten er blevet til i et samarbejde mellem FTF, DEA og Professionshøjskolernes Rektorkollegium.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 01. februar 2013