Du er her: Forside Blogs Anders Kjær 新年快乐 Godt kinesisk nytår

新年快乐 Godt kinesisk nytår

Alting er anderledes her i Kina. F.eks. forlader vi først nu rottens år for at hilse velkommen til oksens år, der starter d. 26. januar 2009.

09. januar 2009

Sidste år endte det kinesiske nytår i massivt snekaos med millioner af strandede migrantarbejdere i det sydlige Kina, og det kom til optøjer på banegården i Guangzhou – og Kinas premiereminister Wen Jiabao var presset til en undskyldning over for offentligheden. Den kinesiske nytårsfest (forårsfesten) varer sin fulde længde 15 dage og slutter med lanternefesten (kinesisk Valentine).

Shanghai Banegård
Kamp om billetterne til nytårstoget på Shanghai banegård.

At Kina heller ikke er et typisk udviklingsland er efterhånden velkendt. I byer som Beijing, Shanghai og Shenzhen finder man det bedste af det bedste i Kina inden for videnskab, teknologi og især talent. Kinas østlige provinser har moderne infrastruktur, New York skylines samt flere verdensklasse-universiteter og i 2005 havde 750 udenlandske virksomheder etableret forskningsenheder i Kina primært inden for it og telekommunikation samt bioteknologi.

Nytårspynt
Butikkerne er nytårspyntet med oksen.

En ny undersøgelse fra en forskningsenhed i Thomson Reuters bekræfter udviklingen, nemlig at Kina i 2012 vil overgå Japan og USA i antal patenter. Undersøgelsen viser, at Kina hastigt er på vej væk fra landbrugs- og simpel industriproduktion, og at landet nu satser kraftigt på innovation. Kina vil dominere patentlandskabet i 2012 og kan blive verdens førende innovationsland. Undersøgelsen baserer sig på en gennemgang af alle patentansøgninger i USA, Japan, EU, Sydkorea og Kina siden 2001.

Antallet af opfindelser vokser langt hurtigere i Kina end i resten af verden, og det skyldes en kraftig regerings-stimulans med en årlig 7 procent vækst i de offentlige forskningsudgifter mod målet på 2,5 procent af BNP i 2020. Og journalist Hugo Gården skrev i Børsen at: "Det danske Udenrigsministerium ramte derfor rigtigt, da det for et par år siden oprettede det andet innovationscenter i Kina, formålet var at knytte danske forskere sammen med kinesiske, og ministeriet forudså en betydelig udvikling af kinesisk forskning."

På Innovationscentret var rottens år præget af åbent hus samt pinoneerånd med søsættelse en række spændende initiativer sammen med Videnskabsministeriets Kina task force. Og de danske forskningstunge virksomheder i Kina har nydt godt af især vores talentudviklingsprogram, som har fået meget positiv omtale.

Familien Sander besøgte os i forbindelse med deres Kinatur og fik lejlighed til at indvie vores R&D-forum i Shanghai. I det hele taget var vi velsignet med stor bevågenhed samt en lang række besøg og delegationer fra danske myndigheder, universiteter og forskere f.eks.: direktør Inge Mærkedahl, kontorchef Rene Bugge Bertramsen, kontorchef Jacob Fuchs, kontorchef Morten Overgaard, forskningsattache Søren Nedergaard, Risø-direktør Henrik Bindslev, professor Ole Fejerskov, professor Andreas Kjær, professor Olaf Paulsen, professor Brian Clark, professor Linda Nielsen, professor Per Kudsk, rektor Poul Holm, prorektor Henning Salling Olsen, gymnasierektor Ejnar Ritterband, regionrådsformand Bent Hansen, regionrådsformand Kristian Ebbensgaard, borgmester Nicolai Wammen og ikke mindst statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen for en erhvervslederdelegation i november.

Anders Fogh Rasmussen
Statsministeren på skywalk i verdens tredje højeste bygning i Shanghai.

Under besøget på innovationscentret fik de lejlighed til at inspicere vores talentprogram med 20 praktikanter, som blandt andet havde arbejdet på at ideudvikle en havvindmølle i bambus samt vores matchmaking event mellem 9 danske videnstunge virksomheder og 40 kinesiske professorer inden for ingeniørvidenskab og bioteknologi. Novo Nordisk og Novozymes er allerede gået videre med kontakterne mens Danfoss, Grundfos og Martin Gruppen forventes at følge trop i løbet af 2009.

Oksens år vil på innovationscenteret blandt andet byde på et tættere samarbejde med IT- og Telestyrelsen omkring grøn IT, en gentagelse af uddannelses- og karrieredagen i samarbejde med CIRIUS, et tæt samarbejde med Erhvervs- og byggestyrelsen vedr. EXPO 2010 i Shanghai, tiltag til tættere samarbejde med forskningsmiljøerne i Hong Kong samt en dansk-kinesisk klimaekspedition til Tibet i juni 2009.

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 10 + 4 ?
Dit svar:
Senest opdateret 09. september 2015