Du er her: Forside Blogs Emilie Normann Royalt besøg til München sætter fokus på muligheder i Sydtyskland

Royalt besøg til München sætter fokus på muligheder i Sydtyskland

Et gyldent og royalt skær omhyllede i sidste uge München. Tysklands tredjestørste by var vært for et unikt besøg af det danske Kronprinsepar, der sammen med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og en større dansk erhvervsdelegation besøgte Hamburg og München 19-21. maj 2015.

27. maj 2015

Emilie Normann

Emilie Normann blogger fra München, Tyskland.

Formålet med besøget var at styrke de allerede gode relationer mellem Tyskland og Danmark, samt sætte fokus på det store uudnyttede potentiale i Sydtyskland. Over et års intense forberedelser kulminerede i en succesfuld fortælling om mulighederne i syd, der både indeholdt pressefotografer på røde løbere, kokkeshow ved kok Thorsten Schmidt, mere end 3000 nyskrællede hvide asparges fra Bayern serveret til business-lunch, bedårende blomsterpiger i dirndler, og åbning af Georg Jensen. Bayerns motto – laptops and lederhosen, kombineret med Danish design and living, var rammende overskrift for besøget.  

H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary
H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary besøgte et af de bayerske fraunhofer.

Dänisch Leben  

Tyskland er på mange måder et oplagt og naturligt samarbejdsland for Danmark. De dansk-tyske relationer er gnidningsfrie og har stort set aldrig været bedre. Samarbejdet er præget af tætte kontakter på alle niveauer: politisk, økonomisk, kulturelt, forskningsmæssigt og på infrastrukturområdet. 

Dette blev fremhævet ved erhvervsdelegationsbesøg, hvor 78 danske virksomheder rejste til Tyskland for at promovere dansk design, viden og produkter og etablere kontakt til flere tyske virksomheder. Arrangementet var støttet af DI, Dansk Erhverv, Landbrug og Fødevarer, Visit Denmark, Håndværkstrådet, Healthcare Denmark og State of Green. 

Temaet for erhvervsdelegationsarrangementet var 'Danish living – Dänisch Leben'. Under fire overskrifter blev der afviklet en række seminarer, events, partner-matching, madsmagning etc: 1) Sustainable living, 2) Healthy living, 3) Tasty living, og 4) Stylish living. 

Det hele blev afrundet ved en gallamiddag på Münchner Residenz den 20. maj, hvor gæster og virksomheder havde mulighed for, hvis ikke at sidde til højbords med kronprinseparret, i det mindste at komme meget tæt på. Münchner Residenz var en yderst grandiøs setting for middagen. Det tidligere kongelige palads for de bayerske monarker er placeret i centrum af byen og er det største ’by-palads’ i Tyskland med ca. 130 værelser. Under middagen spillede den herboende, danske fløjtenist Janne Thomsen sammen med medlemmer af Münchens kammerorkester.

Tyskland er Danmarks største eksportmarked, og det vokser

Tyskland er ubetinget Danmarks vigtigste handelspartner. I 2014 eksporterede Danmark for 109,2 milliarder kroner til Tyskland, hvilket er en fremgang på over 7 procent i forhold til året før. Det danske salg til Tyskland igen kommet i fuld fart og udgjorde sidste år 18 procent eller næsten en femtedel af den samlede danske eksport. Til sammenligning steg den samlede eksport til EU-landene med 3,1 procent. De seneste år er eksporten til Tyskland steget med knap 10 procent. 

Men hvor den danske eksport til Nordtyskland er substantiel – fx udgør den danske eksport til Schleswig-Holsten ca. 7000-8000 DKK per capita, udgør eksporten til Bayern kun 500 DKK per capita. Det er ærgeligt, for det betyder at danske virksomheder og videnmiljøer går glip af nogle unikke muligheder i denne innovative del af Tyskland, der de sidste 20 år har oplevet en voldsom vækst.  

Hvis Bayern var et selvstændigt land, ville delstaten være eurozonens sjettestørste økonomi med et BNP på 488 mia. € (2013); arbejdsløsheden er på 4 pct. (pr. marts 2015); i og omkring München arbejder mere end 55.000 personer inden for F&U, der er ca. 11.500 teknologivirksomheder i regionen, og München har Tysklands største andel af teknologi-patenter pr. indbygger.

Noget der overrasker de fleste danskere, der besøger München, er den internationale, kosmopolitiske og dynamiske stemning, der præger byen. 

München er i både 2014 og 2015 blevet kåret som den tyske by med den højeste levestandard, og byen fortsætter med at tiltrække udenlandske investeringer og globale virksomheder. Det sikrer jobs i regionen, og tiltrækker internationale, højtuddannede nye borgere. 

Byen tilbyder høj livskvalitet med internationale skoler og institutioner, restauranter, kunst og kultur, og et rigt fritidsliv på grænsen af alperne. Dette er bl.a. også grunden til at det internationale design-, kultur- og forretningsmagasin, Monocle, tidligere har kåret München som verdens most liveable city. Byens kapaciteter inden for industrielt design og urban planning lå blandt begrundelserne for byens topplacering. 

H.K.H. Mary
Der var stor interesse og engagement både fra tysk og dansk side, hvor 78 danske virksomheder deltog i det royale erhvervsfremstød

Innovationscenter skal give adgang til Sydtyskland

Tallene taler for sig selv, og derfor har man fra dansk side længe prøvet at markedsføre Bayern som en af Tysklands mest købestærke og interessante delstater, bl.a. via vækststrategier, særlige indsatser og styrket innovationssamarbejde. 

Innovation Centre Denmark i München er en konkret institution, der skal hjælpe med at sætte fokus på Bayern og bygge bro til den driftige delstat. Siden 2008 har UM og UFM i fællesskab drevet Innovationscentret i München, som samarbejder med offentlige såvel som industrielle tyske aktører inden for forskning og innovation for at kunne hjælpe danske innovationsmiljøer med at komme tæt på de tyske muligheder i form af partnerskaber, projekter, viden og netværk. 

Grøn omstilling i Tyskland åbner muligheder for Danmark

Et af de områder, som Danmark har et særligt stort samarbejde med Tyskland om er grøn energi. Sidste år udgjorde eksporten af energiteknologi til Tyskland knap 23 milliarder kroner, hvilket er næsten tre gange så meget som til Storbritannien, nummer to på listen. 

Tyskland er gået i gang med en omfattende grøn energiomstilling, og skal over de næste syv år lukke alle sine 17 atomkraftværker, og det kan danske virksomheder nyde godt af, især i Sydtyskland, hvor innovationscentret er placeret.  

Med Danmarks styrker inden for bæredygtig energi har danske virksomheder, forskningsmiljøer, offentlige myndigheder, og samarbejds- og innovationsmiljøer såsom GTSere og innovationsnetværk, store muligheder for at positionere sig i Tyskland. 

Senest opdateret 01. september 2015

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 4 + 4 ?
Dit svar: