Gå til indhold
Du er her: Forside Blogs Eske Bo Knudsen Rosenberg Innovationsattachéen i Seoul takker af med et nostalgisk tilbageblik og inviterer til nye samarbejder med ny rolle i ICDK India

Innovationsattachéen i Seoul takker af med et nostalgisk tilbageblik og inviterer til nye samarbejder med ny rolle i ICDK India

Efter 3,5 fantastiske år i Seoul er tiden kommet til give faklen videre til en ny Innovationsattaché. Attachéen vil blive en del af et formstærkt ICDK-mandskab, en fremadstormende dansk ambassade og ikke mindst en stor ICDK familie.
Kontakt
Anne Margrethe Dahl Nielsen
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72318259
Email: amdn@ufm.dk
Ida Nielsen
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 78 33
Email: idn@ufm.dk

22. september 2021

Det har været en fornøjelse at være en del af en stor ICDK familie, som med triple-helix partnerskaber og en høj grad af innovationskraft dagligt leverer stor værdi for danske studerende, forskere, institutioner, virksomheder og myndigheder.

Samtidig bliver det også enormt spændende at kaste sig ud i nyt eventyr fra 1. oktober, hvor jeg overtager nøglerne til det danske Generalkonsulat i Bangalore. Herfra er opgaven som Generalkonsul og Head of ICDK India at indfri det enorme potentiale for dansk-indisk samarbejde, som det nyligt indgåede grønne strategiske partnerskab tilbyder. Dette i et tæt samspil med forsknings- og innovationsattaché i Indien, Jakob Williams Ørberg, og de mange andre dygtige og erfarne kollegaer i den danske udenrigstjeneste i Indien. Indien er, foruden landets skala, en af de absolut mest spændende geografier hvad angår forskning, talentudvikling, startups, investeringer, test- og demonstration, og eksportpotentiale. Med udsigten til nye spændende projekter inden for grøn omstilling, power-2-x, cirkulære økonomi, miljø og vand, sundhed, space, m.m. håber jeg på at de mange stærke relationer til det danske forsknings-, innovations-, og eksportfremmende økosystem, kan være et stærkt fundament at bygge videre på i den nye geografi.
Men inden vi når så langt vil jeg gerne benytte denne (foreløbige) sidste blog post til UFMs nyhedsbrev på et lettere nostalgisk tilbageblik på de seneste 3,5 begivenhedsrige år. Et royalt besøg, to P4G Summits, utallige delegationsbesøg, endnu flere workshops og seminarer, et Joint Committe Meeting, otte Nordic Talks Korea events, adskillige SCALEit programmer, innovation camps in virtual reality, en lang liste af rapporter, blogs og podcasts, EU delegationsmøder, utalige COVID-19 tests, familiens tredje barn, en adopteret koreansk Jindo, en optræden på Koreansk TV… listen kunne blive ved i det uendelige.

190522_InnovationSpiritatKAIST_B_0117.jpg
Der er mange at takke og lige så mange man kan komme til at glemme, hvis man forsøger. Med risiko for at der forekommer lidt ananas i egen juice, har jeg derfor udvalgt tre highlights, som har det til fælles, at de stikker lidt ud fra mængden og samtidig indkapsler, hvad rollen som Innovationsattaché (kan) indeholde og ikke mindst, hvorfor dette job i mine øjne må høre til blandt verdens bedste.

En forsmag på fremtidens mere digitale, kreative og bæredygtige diplomati

ICDK’s hovedformål er at gøre danske ideer til globale løsninger. Der er ingen tvivl om, at COVID-19’s begrænsninger på rejseaktivitet komplicerede dette betydeligt. Pludselig ophørte muligheden for at tilbyde klassiske ICDK services såsom fact finding missions, innovation camps, osv. Dette kickstartede til gengæld en større pivot mod en ny virkelighed, hvor vi er nødt til at løse samme opgave, men gennem nye digitale services. Efter mere end et år med utallige møder og seminarer på Skype, Zoom, Teams, osv. har online trætheden indtruffet sig for de fleste af os. Kort sagt, er der simpelthen ikke tiltrækkelig engagement og mellemmenneskelig kemi i luften til at opnå en tilfredsstillende effekt. Som et modsvar begyndte ICDK Seoul og ICDK Shanghai i samarbejde med CopenX og Kanda i 2021 at udvikle en ny VR platform, der som et element i et virtuelt delegationsfremstød skal forsøge at opveje dette afsavn.

Første gang den nye VR platform kom i brug var i slutningen af september, hvor fire danske Edtech virksomheder – Clio, Studymind, Hololink og Mindstrain – deltog i en virtuel Edtech Innovation Camp på det kinesiske og sydkoreanske edtech marked. I løbet af programmets tre (halve) dage, hvor virksomhederne var fysisk samlet i Digital Hub Denmark i København, fik de market insights fra Seoul og Shanghai, modtog product market fit feedback, og mødtes med otte potentielle partnere og distributører. Normalt ville samme indhold være fordelt over et fem dages program og koste virksomhederne mindst en uges arbejdstid samt betydelige udgifter til flyrejser og hotelophold i Shanghai og Seoul. Responsen fra både danske deltagere og udenlandske partnere var ikke til at tage fejl af. Denne virtuelle innovation camp var en effektiv, sjov og anderledes engagerende måde at undersøge nye markeder og samarbejdsmuligheder på.
Personligt synes jeg at denne dugfriske highlight på mange måder indkapsler essensen af hvad ICDK blandt andet bidrager til Danmarks udenrigstjeneste med, ligesom jeg bilder mig ind, at den er en forsmag på fremtidens mere digitale, kreative og bæredygtige diplomati:

Et bæredygtigt og royalt innovationssprint

Under et royalt besøg til Seoul i maj 2019, hvor hele den sydkoreanske befolkning fulgte med i Kronprinseparrets gøren og laden, mødtes 35 danske og koreanske studerende. ICDK Seoul havde i tæt samarbejde med DTU, KAIST, DTU Skylab og en sydkoreansk NGO arrangeret en innovationssprint med titlen ”Accelerating Next Generation Sustainable Partnerships”. På tværs af kulturer og forskellige akademiske discipliner samarbejdede de studerende om at udvikle løsninger på konkrete virksomhedsrelaterede udfordringer med afsæt i FNs Verdensmål formuleret af Velux, Hempel og SK Energy fra Korea. De havde kun 56 timer.
På finaledagen, under overværelse af Kronprins Frederik, koreanske VIPs, den danske erhvervsdelegation, samt et massivt pressefremmøde, kunne de tre bedste grupper præsentere deres kreative, innovative og bæredygtige løsninger til virksomhederne. En stor oplevelse for de studerende, men så sandelig også for os tilskuere. Det var nemlig intet mindre end utroligt, så langt de studerende var nået på den korte tid.
Den royale innovationssprint er af flere årsager et uundgåeligt højdepunkt, som vil følge med mig resten af livet. Hvis jeg ikke var royalist inden, blev jeg det her. Hele ambassaden arbejdede sammen som et team og spillede på samtlige tangenter. Uddannelse, forskning og innovation fik sit fortjente rampelys i et stort anlagt erhvervsfremstød. Fantastisk oplevelse.

Kronprinsenpbesg.jpg

En ny nordisk science diplomacy platform i Sydkorea

Med inspiration fra Ted Talks og Science & Cocktails på Christiania, udviklede ICDK Seoul i 2018 i et samarbejde med de nordiske ambassader i Korea og økonomisk støtte fra Nordisk Ministerråd konceptet Nordic Talks Korea. Målet var at lave en ny og anderledes science diplomacy platform med fokus på kvalitet i både kontekst, format og indhold. Sideløbende skulle en målrettet SoMe og PR kampagne sikre at vi nåede ud til eksisterende og nye strategiske partnere, samt ramme en bredere koreansk offentlighed med nordiske perspektiver og inspiration til at løse FNs bæredygtighedsmål. Siden første event, i starten af 2019, har platformen budt på otte Nordic Talks Korea events, der har sat fokus på at skabe diskussioner mellem nordiske og koreanske eksperter inden for områder som:

  • ’Future of Work and Education’
  • ’Gender Equality’, ’Climate Change’
  • ’Biobanks & Genomics’, ’COVID-19 Solutions’, ’Sustainable Foods’
  • ’Innovation for a Green Transition’ og ’AI, Tech & Democracy’.


På effektsiden har platformen samlet mere end 1.100 deltagere, ramt mere end 200.000 via sociale medier og genereret 155 medieomtaler. Hjemmesiden www.nordictalkskorea.com, der siden COVID-19 trak initiativet i en mere digital retning, har til dato haft 3.600 besøgende og 7.100 sidevisninger. I 2021 er den vigtigste KPI at skabe et endnu større Nordic Talks Korea fællesskab, der pt. tæller 385 dedikerede individer. I løbet af arbejdet med vores sydkoreanske platform lancerede Nordisk Ministerråd deres egen globale Nordic Talks kampagne, hvilke kun har været med til at løfte Nordic Talks Korea ind i en endnu bredere og større narrativ.

For mig har Nordic Talks Korea været en kilde til masser af sjov, ny viden, nye partnerskaber og en solid positionering af ICDK Seoul i relevante sydkoreanske miljøer. De første tre events, før COVID-19 ændrede på formatet, samlede samarbejdspartnere, ambassadører, og almindelige mennesker på en helt ny måde omkring indhold og uformel networking, hvilket skabte stor opmærksomhed og interesse. Dermed minder denne udvalgte highlight mig også om tiden før COVID-19. En tid jeg personligt ser frem til kommer tilbage – over hele verden.

Dermed minder denne sidste highlight mig også om, at der var en tid før COVID-19 og at der kommer en (ny) tid efter. Jeg håber personligt på, at vi tager alt det bedste med fra de mange digitale løsninger, der er blevet udviklet, testet, skrottet og forbedret gennem de seneste to år. Jeg håber endvidere, at disse digitale løsninger, kombineres med gode gammeldags fysiske møder mellem mennesker.

Tak til alle kollegaer og samarbejdspartnere jeg har stødt på i min tid som Innovationsattaché i Seoul. Jeg håber på at se jer, samt en masse nye, både virtuelt og i levende live fra min nye rolle i Bangalore.

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Skriv tallet fem.
Dit svar:
Debatregler
Senest opdateret 24. september 2021