Gå til indhold
Du er her: Forside Blogs Jakob Williams Ørberg Syv spørgsmål til innovationsattaché Jakob Williams Ørberg

Syv spørgsmål til innovationsattaché Jakob Williams Ørberg

Læs mere om Jakob Williams Ørberg, som pr. 1. marts 2020 er innovationsattaché i New Delhi, Indien.

Fortæl lidt om dig selv

Jeg er antropolog med speciale i universitetssystemer og det indiske uddannelsessystem. Jeg er gift med Elizabeth, der er religionsforsker ved Københavns Universitet. Vi har to børn, og både hver for sig og som familie har vi efterhånden gjort New Delhi til vores andet hjem. Både Elizabeth og jeg har forskningsophold fra Indien med i bagagen, og børnene har både gået i vuggestue, børnehave og nu international skole hernede. Vores base i Danmark er København, men jeg kommer fra Vestsjælland og Elizabeth fra det vestlige Michigan.

Hvad motiverede dig til at søge stillingen som forsknings- og uddannelsesattaché i Indien?

Jeg er meget optaget af den udvikling Indien er i på forsknings-, innovation og højere uddannelsesområdet. Inderne ser videnskab og uddannelse som brændstoffet i deres egen personlige vej mod bedre liv og i samfundets spring frem mod høj levestandard og en global førerposition. Jeg mener, at mulighederne for, at danske forskere og virksomheder kan blive partnere med inderne i den proces, er rigtigt gode. Det vil jeg gerne gøre mit for at lykkes med. At jobbet giver os mulighed for at vende tilbage til Indien som familie, er en fjer i hatten.

Hvad tror du kommer til at være den største forandring for dig i dit nye job - arbejdsmæssigt og privat?

Min sidste stilling var på Aarhus Universitet, hvor jeg forskede på uddannelsesområdet og var med til at starte et nyt center for forskning om universiteter og højere uddannelse. Den største forandring er, at mit fokus i dette job er skiftet til kommercialisering og impact af universiteternes arbejde i samfundet. Og så går jeg fra at have et analytisk forskningsblik til at være igangsætter og facilitator.

Hvad tror du, du kommer til at savne i Danmark - arbejdsmæssigt og privat?

Jeg kommer til at savne at GÅ og CYKLE rundt i byen. Delhi er ikke en by med gode fortov og sikre cykelstier. Og så kommer jeg selvfølgelig til at savne nærhed til familie og venner og ikke mindst til vores lille hytte i Skåne.

Hvad glæder du dig mest til i dit nye arbejde?

Jeg glæder mig til at komme tæt ind på maskinrummet i det store indiske forsknings- og innovationssystem. Og jeg glæder mig til at arbejde med projekter, der fokuserer på grøn omstilling og Indiens helt centrale rolle i den proces. Særligt vores fødevaresystemers skift i retning af bæredygtighed og al den innovation, der er brug for i den forbindelse, er spændende.

Hvad er det første, du skal arbejde med?

Jeg skal arbejde med at få Indien helt frem i rækken af danske samarbejdslande, når det gælder klima og grøn omstilling. Hvis Indien med 1,4 mia. mennesker gentager vores mønster i forhold til ikke-bæredygtig vækst, vil det være fatalt for hele kloden. Jeg tror, at jeg i samarbejde med fonde, tænketanke og universiteter kan få den indsigt til at gælde mere i Danmark. Indien skal jo igennem en enorm investering på miljø, byudvikling og vedvarende energi, så det er også en stor forretningsmulighed for Danmark.

Hvad mener du, de danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner kan få ud af at samarbejde med videnmiljøer i Indien?

De kan først og fremmest sikre sig, at deres forskning får global impact, at de virkelig kommer til at rykke på noget i forhold til klima og grøn omstilling. Indien er ved at udvikle sig til hele verdens bæredygtighedslaboratorium. Og løsninger der fra vil kunne eksporteres globalt. Indien har også stærke og globalt forankrede miljøer på mange områder, f.eks. på biotek, health og computer science. Danske forskere vil få både indisk og globalt netværk ved at være med. Men det vigtigste i Indien lige nu er det store arbejde, der gøres på innovation og udvikling af nye løsninger i universiteternes start ups og inkubatorer. Her skal vi holde os til. Og vi kan lære meget af den energi særligt unge indere lægger i arbejdet – både for deres egen karrieres og for samfundets og klodens skyld.

Senest opdateret 03. december 2020