Gå til indhold
Du er her: Forside Blogs Jeppe Dørup Olesen 10 skarpe spørgsmål til innovationsattaché Jeppe Dørup Olesen

10 skarpe spørgsmål til innovationsattaché Jeppe Dørup Olesen

Læs mere om Jeppe Dørup Olesen, som siden 16. august 2016 har været innovationsattaché i Silicon Valley, USA.

Fortæl lidt om dig selv

Jeg hedder Jeppe Dørup Olesen, jeg er 40 år og gift med Helene. Sammen har vi tre børn, som er godt i gang med at falde til i Silicon Valley. Jeg har en fortid i Undervisningsministeriet og senest ved Aarhus Universitet, hvor jeg har arbejdet med talentudvikling og internationalisering samt opbygningen af Aarhus Institute of Advanced Studies. Min uddannelsesbaggrund er en ph.d.-grad i statskundskab fra Det Europæiske Universitet i Firenze.

Hvad motiverede dig til at søge stillingen som innovationsattaché i Silicon Valley?

Internationaliseringen af dansk forskning og uddannelse er en utrolig vigtig dagsorden, og stillingen som forskningsattache giver en fantastisk mulighed for at arbejde med det emne med fokus på USA.

Hvad tror du kommer til at være den største forandring for dig i dit nye job - arbejdsmæssigt og privat?

Arbejdsmæssigt er det en fornøjelse at komme til Californien, hvor der er meget stor åbenhed. Danmark har et godt ry, og der er interesse for samarbejde. Den største udfordring er, at interessen og mulighederne er store, men der er en naturlig begrænsning på, hvor meget vi kan nå – det bliver vigtigt at fokusere. Privat er udfordringen primært, at familien får det godt og falder godt til.

Hvad tror du, du kommer til at savne i Danmark - arbejdsmæssigt og privat?

I Danmark er det min erfaring, at vi er meget pragmatiske og stoler på hinanden i samarbejdsrelationer. I USA er der mere fokus på formalia og detaljerede aftaler. Jeg håber, vi kan forene de to tilgange i de samarbejder, jeg skal være en del af i de kommende år. Privat kommer vi til at savne venner og familie, men forhåbentligt ser vi dem herovre på besøg.

Hvad glæder du dig mest til i dit nye arbejde?

Jeg glæder mig til at hjælpe danske forskere og studerende i USA og til at lære mere om det amerikanske forsknings- og uddannelsessystem. Jeg glæder mig også til lære mere om det amerikanske forsknings- og uddannelsespolitiske system. Jeg er allerede blevet taget imod af mange af samarbejdspartnere, som vi har herovre, og jeg glæder mig til at skabe nye relationer til gavn for danske forskere og studerende.

Hvad er det første, du skal arbejde med?

Den første opgave var et besøg fra forsknings- og uddannelsesudvalget til en række institutioner og virksomheder i september. Men en vigtig opgave i starten er opbygningen af netværk – der er jeg i fuld gang med at lære folk at kende og få et bredt netværk etableret. Som nævnt er alle her i Silicon Valley meget imødekommende , så det går godt.

Hvad mener du, de danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner kan få ud af at samarbejde med videnmiljøer i Silicon Valley?

Der er tre centrale ting de danske institutioner kan få ud af Silicon Valley:

  1. Samarbejde med forskere og forskningsmiljøer i absolut verdensklasse. Californien har nogle af de bedste forskningsmiljøer i verden.
  2. Entreprenørskab. Ånden i Silicon Valley handler om at skabe ideer/produkter/virksomheder, der gør en forskel. Derfor er der fokus på entreprenørskab både blandt studerende og forskere.  Her kan vi lære meget i Danmark.
  3. Fokus på teknologi. Silicon Valley er et center for teknologiudvikling på alle fronter. Det gælder MedTech, ICT, Biotech, Greentech, Foodtech, EduTech, robotter osv. Det er de felter, hvor området her har styrker, og det er de emner som danske institutioner og forskere kan lære meget af ved at komme til Silicon Valley.

Hvad vil du gerne have opnået om tre år?

Jeg er sikker på, at vi om tre år kan se tilbage på en række nye aftaler og samarbejder til gavn for danske forskere og institutioner. De aftaler håber jeg vil styrke dansk forskning og uddannelse mange år ud i fremtiden.

Hvad vil du gerne sende af budskaber til dem, der overvejer, om det danske innovationscenter i Silicon Valley kan gavne deres projekt, institution eller andet?

Universiteterne i Californien er meget eftertragtede og får mange henvendelser. Når man henvender sig til universiteter og forskere i Silicon Valley, stiller de sig som regel spørgsmålet: hvad får jeg ud af at indgå i et samarbejde? Så når man henvender sig, bør man have overvejet, hvad man kan give til en potentiel samarbejdspartner; hvad får de ud af det? Det kan være adgang til data, til udvekslingsmuligheder, til finansiering af forskningsprojekter osv.

Evt. anden information, som du synes er relevant at dele…

Alle er velkomne til at skrive eller ringe til mig. Der er en vigtig overvejelse, man skal gøre sig, når man kommer til Silicon Valley med en ide. Det er: Hvordan kan din idé gøre verden bedre, eller forbedre vilkårene for mange mennesker på jorden? Det er ikke mig, der stiller spørgsmålet, men det gør folk i Silicon Valley. For tiden kører vi et entreprenørskabs forløb for danske og amerikanske studerende, hvor udfordringen er: løs et vigtig sundhedsproblem i verden – det må højest koste 10$ for hver patient. Det er en typisk Silicon Valley-tilgang til globale udfordringer.

Senest opdateret 03. november 2016