Du er her: Forside Blogs Jeppe Dørup Olesen Californien sigter efter 100 % bæredygtig energi

Californien sigter efter 100 % bæredygtig energi

Regeringens ambitiøse klimamål kræver udvikling af nye energiteknologier. Det er en anledning til at se mod Californien og Silicon Valley, der er teknologiens og innovationens epicentrum. Her er inspiration og potentiale for samarbejde med Danmark.

24. januar 2020

Jeppe Dørup Olesen

Jeppe Dørup Olesen blogger fra Silicon Valley, USA

Uddannelses- og Forskningsministeriet udgav for nyligt en rapport, der peger på en række danske styrker inden for energiforskning, og hvordan en række nye teknologier skal indgå i fremtidens bæredygtige energisystem. Regeringens ambitiøse klimamål kræver, at der udvikles nye teknologier – og det virker oplagt at kigge mod Californien efter samarbejdsmuligheder, for solskinsstaten har en række centrale ting til fælles med Danmark.

Californien stiler mod, at 100 % af statens energi skal komme fra bæredygtige kilder i 2045. Ligesom i Danmark, ved man ikke, hvordan man når helt i mål, men med verdens femte største økonomi, massiv innovativ drivkraft, entreprenørånd og teknologisk kapacitet er Californien en region, hvor der er masser af potentiale for grønt samarbejde med danske partnere. For eksempel kommer ca. 34 % af elforbruget i Californien i dag fra bæredygtige kilder. Californien er ligeledes førende i USA inden for solenergi med ca. halvdelen af USA's solceller installeret, og vindmøller er også en integreret del af landskabet mange steder.

Gennem de seneste 10 år er der investeret 18,5 mia. USD i områderne energieffektivitet, energilagring og vedvarende energi i Californien. Det udgør stort set alle investeringer i energiområdet i samme periode i Californien. Der var store investeringer i området i 2010-12, og i 2018 kom igen en opblomstring i investeringsniveauet i Californien (se figur 1)

Investeringsniveauet i California

Teknologier til effektiv lagring og konvertering af energi bliver i stigende grad vigtigt i et energisystem, der skal basere sig på bæredygtige energikilder som sol og vind, hvor produktionen svinger og ikke nødvendigvis matcher forbruget på samme tidspunkt. Frem mod 2050 forventes de globale investeringer i energilagring at stige til mere end 30 gange niveauet i dag. Energikonvertering handler bl.a. om at omdanne overskydende strøm til gasser og kemikalier/brændstoffer, der kan anvendes i andre sektorer og bidrage til løsningen på problematikken om lagring af energi. Det er områder, hvor både Danmark og Californien har styrker.

Epicenter for forskning og innovation i energiteknologi

De californiske universiteter arbejder på en række af de energiteknologiske udfordringer. Den entreprenante californiske ånd, som trives i teknologiens og innovationens epicentrum i Silicon Valley, medvirker til, at der bliver udviklet innovative forretningsmodeller, og startups får grundlag for at vokse sig store.

Der er særlige acceleratorer, der alene fokuserer på energiområdet; en af de større hedder ’Cyclotron Road’, hvor de har rejst 100 mio. USD til energiteknologiske startups på blot fire år. På det statslige niveau understøttes ambitionen bl.a. af funding til forskning (EPIC), ’seed funding’ (CalSEED) samt CalTestBed, designet til at accelerere ny energiteknologi fra prototypestadiet til pilotdemonstrationsstadiet med ambitionen om at blive det største testbed økosystem i verden.

Dansk-californiske samarbejdsmuligheder

I udviklingen af et grønt økosystem i Danmark, som også fokuserer på det danske vækstlag af små virksomheder baseret på viden fra de danske universiteter, er der inspiration og samarbejdsmuligheder i globale innovative hubs som Silicon Valley.

I Danmark forskes der i forskellige lagringsløsninger. Der arbejdes blandt andet med batteriløsninger og ’power to x’, hvor energi omdannes til flydende brændstof, der kan lagres og/eller anvendes i f.eks. transportsektoren eller til gas og bruges i den eksisterende infrastruktur. I et samarbejde mellem Stanford og DTU forskes der også i, hvordan man med elektrolyse og katalysatorer kan bidrage til at omdanne solenergi til flydende brændstof. Med udviklingen af nye konverteringsteknologier håber man på at kunne skabe bæredygtigt brændstof til fly.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har en samarbejdsaftale med Center for Information Technology Research in the Interest of Society, hvor the California Institute for Energy and Environment hører under. Centeret arbejder på løsninger, der skal bidrage til, at Californien kan opnå sine ambitiøse klima- og energimål. Aftalen giver mulighed for, at danske forskere kan besøge centeret og lave forskningsprojekter i samarbejder mellem danske forskere og forskere i Californien – men også mulighed for at afholde workshops med myndigheder, virksomheder og andre relevante aktører på klima- og energiområdet.

Ved det danske Innovationscenter i Silicon Valley er den grønne omstilling omdrejningspunkt for samarbejde og synergi mellem myndighedssamarbejdet, eksport- og investeringsfremme samt innovationscentrets forsknings- og innovationsarbejde. Der vil i 2020 blive arrangeret en delegationstur for offentlige og industrielle forskere med fokus på lagring- og konverteringsteknologi, ligesom der planlægges en mapping af det grønne økosystem, et skaleringsprogram for grønne danske iværksættere og en afdækning af best practises inden for bæredygtig mobilitet. 

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 10 + 4 ?
Dit svar:
Debatregler
Senest opdateret 29. april 2020