Du er her: Forside Blogs Jeppe Dørup Olesen Uddannelsessystemet i Silicon Valley gør sig klar til fremtiden

Uddannelsessystemet i Silicon Valley gør sig klar til fremtiden

I Danmark debatteres det ivrigt, hvordan vi kan drage fordel af den rivende digitale og teknologiske udvikling, der bl.a. er baseret på stigende mængder af data. Emnet er også højaktuelt i Silicon Valley, hvilket du kan læse mere om i dette blogindlæg af ministeriets udsendte attaché.
Kontakt
Specialkonsulent
Projektleder
Telefon: +45 72 31 82 13
E-mail: kra@ufm.dk

01. juni 2017

Jeppe Dørup Olesen

Jeppe Dørup Olesen blogger fra Silicon Valley, USA

Et nyt studie udgivet af Det Hvide Hus forudser, at de teknologiske forandringer vil påvirke arbejdsmarkedet markant i de kommende årtier. En række lavtlønsjobs vil blive markant forandret; nogle forsvinder, mens andre bliver automatiseret helt eller delvist. Rapporten forudser, at det bliver svært at få job på fremtidens arbejdsmarked med et lavt uddannelsesniveau. Men debatten i USA handler ikke kun om, hvor lang en uddannelse der er nødvendig på fremtidens arbejdsmarked, men også om hvad man skal lære om i uddannelsessystemet.

I Californien debatteres livligt, hvordan uddannelserne kan omfavne udviklingen og indarbejde den i uddannelserne, både i grundskolen og på de videregående uddannelser. Mange folkeskoler tilbyder programmering som fag eller har ”makerspaces” og ”makerlabs”, hvor elever afprøver og bruger ny teknologi til at udvikle deres teknologiforståelse og problemløsningsevner. Andre skoler samarbejder med softwarevirksomheder om at udvikle platforme, hvor børn og unge kan prøve at programmere. Initiativerne udspringer alle af en anerkendelse af, at unge skal lære, hvordan computerteknologien omkring os virker, og hvordan vi kan forholde os kritisk til den. 

Datadreven innovation

Alle universiteterne i Silicon Valley har inkubatorer for startup-virksomheder, der startes af universitetsstuderende eller forskere ved universiteterne. På UC Berkeley hedder en af inkubatorerne SkyDeck. Her kan startups få kontorplads og adgang til rådgivning om forretningsudvikling. Jeg deltog for nylig i et arrangement på SkyDeck, hvor 12 startups inden for sundhedsområdet fremlagde deres ideer for en række andre studerende, investorer, virksomheder og hospitaler. En af de ting, der slog mig, var, at 11 ud af de 12 virksomheder havde en ‘kunstig intelligens-komponent’ i deres produkt. De produkter, der bliver udviklet, indsamler store mængder data, som med tiden kan forbedre produkterne på baggrund af analysen af de data. Det kaldes datadreven innovation.

Den datadrevne innovation vil udvikle teknologi, der bliver en del af vores energisystemer, vandsystemer, sundhedssystemer, vores biler, busser, lastbiler, skibe, logistik- og fragtsystemer, vores landbrug osv. i de kommende årtier. Datadreven innovation er et fænomen, der driver udvikling på mange områder i Silicon Valley. Universiteterne i området bygger centre, der skal belyse og udnytte mulighederne i Big Data og kunstig intelligens for forskere og studerende - og for fremtidige virksomheder - på tværs af fagfelter. Indsamlingen af store mængder data rammer alle sektorer; sundhedsområdet, energisektoren, vandsektoren, transportsektoren, produktion, den finansielle sektor, landbrug osv.

Teknologisk innovation baseret på tværfaglighed

Tilbage til mit møde med de nye virksomheder på Berkeley. Udover at være baseret på kunstig intelligens havde de endnu et bemærkelsesværdigt element til fælles. De var ikke skabt af medicinstuderende eller læger, men derimod i samarbejder mellem ingeniører, antropologer, talepædagoger, lingvister, læger, lærere, computerforskere, folk med marketingbaggrund eller et andet miks af baggrunde. Teknologisk innovation er et felt, der kræver mange forskellige kompetencer.

Er du interesseret i datadreven innovation og den rolle, som uddannelsessystemet spiller i at forberede unge til en verden, hvor den teknologi bliver en naturlig del af vores hverdag, er der altså meget inspiration at hente i Silicon Valley – og du er velkommen til at kontakte mig, hvis du vil vide mere.

Deltag i konference om datadreven innovation

Den 14. juni 2017 sætter de danske innovationscentre fokus på datadreven innovation ved en konference i København under overskriften ”Join the Data-Driven (R)evolution – Unlocking the business potential of Big Data”. Konferencens formål er at synliggøre potentialer for danske virksomheder for at udvikle sig og vokse gennem brug af data og ved at gribe de muligheder, der ligger i markeder uden for landets grænser. Der vil være eksempler og inspiration fra Silicon Valley og de andre seks lokationer for innovationscentrene (Shanghai, Seoul, München, Tel Aviv, New Delhi og Sao Paolo). Konferencen afholdes i partnerskab med Dansk Industri, Alexandra Instituttet, Copenhagen FinTech, MADE og WelfareTech.

Debatregler
Senest opdateret 01. juni 2017

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 10 + 4 ?
Dit svar: