Du er her: Forside Blogs Lars Beer Nielsen En tur i skoven

En tur i skoven

Forskere på UC Berkeley inviterede industrien med på skovtur og fik dem på denne måde som partnere i og sponsorer af et nyt forskningsprojekt om fremtidens intelligente elnet. Jeg var med som stand in for danske forskningspartnere.

31. maj 2010

Forskergruppen LoCal på UC Berkeley inviterede – noget utraditionelt – industrifolk fra bl.a. Vestas, Intel, Fujitsu, Samsung, eBay, Simens og Nokia med på en todages skovtur i Santa Cruz og Ano Nuevo State Park i Californien. Da forskningspartnere fra DTU og Teknologisk Institut var forhindrede i at komme, var jeg "stand in" som Danmarks repræsentant.

Grafik med teksten: Local Retreat Summer 2010

Skovflåter i Ano Nuevo State Park

LoCal undersøger informationssamfundets mulighed for vha. it at forvalte samfundets mest begrænsede ressource: energi. De har succes med at inddrage industripartnere og bruger denne udflugt til aktivt at følge op på deres partnere, der fortæller, hvad der interesserer dem, og hvad de mener, LoCal skal være opmærksomme på. Det foregår alt sammen under afslappede former, der inkluderer et hike i smukke Ano Nuevo State Park, der byder på 100'vis af søelefanter. Hiket og den efterfølgende skovflåts-personundersøgelse viste sig i øvrigt at være noget af en icebreaker – og en overskridelse af indtil flere komfortzoner for os deltagere ;-)

"Det eksisterende elnet er uddateret!"

LoCal-forskerne tager udgangspunkt i, hvordan det eksisterende elnet er udviklet i fortidens industrisamfund, hvor fokus var på geografisk rækkevidde, centralisering og synkronisering samt pålidelig distribution uden hensyn til selve energikilden.

Foto af deltagerne

Prof. David Culler fortæller på vores udflugt, hvordan fundamentalt ændrede energibehov, udrulningen af vedvarende energiformer og det stigende behov for proaktivt at regulere energikapaciteten ude hos slutbrugerne har presset det eksisterende elnet til dets grænse. Samtidig har klimaforandringer nødvendiggjort, at vi hurtigst muligt skifter fra fossile til vedvarende energiformer – for klodens skyld. Cullers kollega, prof. Randy Katz, bemærker tørt, at selv de amerikanere, der tror, at menneskeskabte klimaforandringer blot er en konspirationsteori, under alle omstændigheder må forholde sig til det forhold, at vi snart løber tør for fossile brændstoffer (!).

Med inspiration fra internettet

Konsekvensen er derfor den samme: Det er tid til en systematisk undersøgelse af, hvordan it kan bruges til fundamentalt at ændre vores energiproduktion, -distribution og -anvendelse. Berkeley-professorerne, der alle har en (imponerende) fortid inden for it og hardwareudvikling, undersøger derfor, hvordan man med inspiration fra internettets design kan udvikle en mere skalerbar, fleksibel, modstandsdygtig el-infrastruktur. Målet er, at det nye elnet bl.a. vha. transparens ift. prisudvikling over tid både skaber, energieffektiviseringer og motiverer til en mere effektiv (jævn) energiudnyttelse samt integration af lokale (vedvarende) energikilder (det er fx netop blevet muligt at sælge strøm fra fx egne solceller tilbage til energinettet i Californien).

Foto af deltagerne

"Hver gang der flyttes en elektron skal der flyttes en bit"

Berkeley-forskergruppens slogan er, at hver gang, der flyttes en elektron, skal der flyttes en bit, dvs. energiproduktion, distribution og brug skal gøres helt transparent vha. bl.a. instrumentering (af sensorer mv.), monitorering og løbende afrapportering til slutbrugerne. Berkeley-gruppen har netop færdiggjort en instrumentering af en af campus' ældste bygninger, Cory Hall. Resultat: 25 pct. energireduktion – fra 1 MW til 0.75 MW! (uden nogen form for retrofitting).

Foto af Cory Hall

Næste skovtur bliver desværre uden mig

Det var et par meget spændende dage, hvor jeg fik et unikt indblik i, hvordan LoCal-gruppen arbejder med deres forskning. Næste gang må jeg dog nok desværre overlade pladsen til mere kyndige deltagere – forskere fra DTU og Teknologisk Institut, der er ved at starte samarbejde om bl.a. Energyflexhouse, Syslab og Edison-projektet.

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Skriv tallet fem.
Dit svar:
Senest opdateret 09. september 2015