Du er her: Forside Blogs Lars Beer Nielsen "Hasta la Vista Schwarzenegger!"

"Hasta la Vista Schwarzenegger!"

... sådan lød budskabet på et af de hundredvis af bannere, de mere end 1.000 demonstranter havde medbragt til torsdagens demonstration mod Californiens nedskæringer på bl.a. UC Berkeley.

09. marts 2010

Banneret refererer til efterårets guvernørvalg i Californien, hvor Arnold Schwarzenegger ikke kan genopstille som guvernør efter sine to perioder på posten. "The governator" ville dog heller ikke have store chancer for genvalg, hvis han kunne genopstille.

Foto fra demonstration ved UC Berkeley
Her blokerer UC Berkeley studerende biltrafikken uden for UC Berkeley campus. Foto: Lars B. Nielsen.

Verdens 8. største økonomi på fallittens rand

I dag er det temmelig ironisk, at Schwarzenegger tilbage i 2003 var i stand til at overtage posten fra den siddende guvernør, demokraten Gray Davis, i utide pga. dårlig økonomi. Det skete, da et flertal af Californiens befolkning ved afstemning stemte for et såkaldt "recall" af guvernør Gray. Det er kun sket to gange i den amerikanske historie, og det skyldes, som nævnt, en elendig økonomi, der dog i Schwarzeneggers guvernørtid er blevet meget ringere. Californien står i dag med et budgetunderskud på over 40 mia. USD på kanten af konkurs og den ringeste kreditscore af alle USA's 50 stater. Schwarzenegger har i den forbindelse meget rammende sagt:

"Vores pung er tom, vores bank er lukket, og vores kredit er tørret ind."

Uregerligt styresystem

Der er flere årsager til den elendige økonomi i Californien. Én af dem er det politiske system, der er skruet sammen på en måde, så det nærmest er umuligt at regere og ikke mindst vedtage et holdbart budget. Californien har et to-kammer system, der begge har moderate demokratiske flertal, som Schwarzenegger – der er republikaner – oftest har forsøgt at regere med. Det kræver dog i de fleste sager et såkaldt super-flertal (2/3 flertal), så situationen har oftest været, at Schwarzeneggers republikanske kollegaer har vetoet ethvert forsøg på at hæve skatterne, mens demokraterne har været modvillige ift. nedskæringer i de offentlige budgetter. Resultatet er galopperende offentlige udgifter, lave skatteindkrævninger og et budget, der ikke hænger sammen.

Skrøbelig skattemodel

En anden forklaring på den elendige økonomi er det skrøbelige skattegrundlag. I 2004 betalte de 3 pct. rigeste af statens skatteyderne cirka 60 pct. af alle statslige skatter. Det siger sig selv, at recession, faldende huspriser, aktier/værdipapirer mv. har enorme konsekvenser for skattegrundlaget. Hertil kommer så ca. 3 mio. illegale indvandrere, der ikke betaler skat (men til gengæld heller ikke har nogen rettigheder!). Samtidig har Californien en meget åben økonomi, der er baseret på international handel, og den verdensomspændende recession har derfor ramt Californien særlig hårdt. Arbejdsløsheden er netop kravlet op på 12.5 pct. Blandt de højeste i hele USA.

Verdens bedste offentlige universitet: UC Berkeley – men hvor længe?

UC Berkeley figurerer som verdens bedste offentlige universitet for 3. år i træk (blot overgået af de stenrige private universiteter Harvard og Stanford), men demonstranterne, vi mødte i torsdags, frygter, at det er på lånt tid. Schwarzenegger og Co. har vedtaget massive besparelser på budgettet på 24 mia. USD, omkring 1/4 af statens budget. University of California, der har flere nobelprisvindere ansat end nogen anden institution i verden, er som en konsekvens bl.a. blevet nødt til at hæve tuition med 32 pct., indføre ansættelsesstop og sænke lønningerne vha. indførelsen af såkaldte "furlough days", hvilket indebærer, at de ansatte skal arbejde færre dage til en lavere løn. I realiteten skal de dog udføre det samme arbejde, hvorfor det er usikkert, hvor meget mere fritid, de får ud af det. Vi venter spændt på efterårets guvernørvalg og en forhåbentlig snarlig reform af det californiske politiske system!

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Skriv tallet fem.
Dit svar:
Senest opdateret 09. september 2015