Du er her: Forside Blogs Lars Beer Nielsen Nordic Green og dansk-californisk samarbejde om energilagring

Nordic Green og dansk-californisk samarbejde om energilagring

Op til COP15-topmødet i København sidste år, kom mange lande med ambitiøse mål for hvor meget vedvarende energi, de ville bruge i fx 2020 eller 2050. Men en ofte overset udfordring i den sammenhæng er, at jo mere vedvarende energi, der produceres, jo større bliver behovet for lagring af energien.

19. april 2010

Havvindmøller

Hvor sidder tænd-kontakten på vindmøllen?

I modsætning til fx et kulfyret kræftværk er det ikke så nemt at tænde for strømmen fra en vindmølle på en vindstille dag. Omvendt er der ikke meget at bruge vindenergien til på en stormvejrsnat, hvor de fleste alligevel ligger og sover.

Andre vedvarende energikilder som fx sol og bølger har den samme udfordring. Og løsningen ligger ligefor: Vi skal blive bedre til at lagre energien, så vi kan bruge den, når vi har behovet – og ikke når det tilfældigvis blæser, solen skinner eller bølgerne går højt.

Danmarks vindeventyr har givet os en god start

Danske forskere i årevis arbejdet med at raffinere eksisterende lagringsmetoder og forske i nye metoder for lagring af vedvarende energikilder. Særligt Danmarks vindeventyr, der startede i 1970'erne, har givet os et forspring både ift. forskning, udvikling og implementering af vedvarende energi (i særdeleshed vind), men også inden for lagring af energien.

Schwarzenegger: 33 pct. af energi fra vedvarende kilder i 2020

I Californien har guvenør Arnold Schwarzenegger meldt ud, at andelen af vedvarende energi af den samlede energiproduktion skal udgøre 33 pct. i 2020. I dag er det kun godt 10 pct., så der er langt til målet.

I Danmark har vi været i gang i længere tid, og vores andel af vedvarende energi er tæt ved dobbelt så høj som i Californien. Det endda på trods af, at vi ikke benytter os af atomkraft og skal i stedet ses i lyset af en meget stor produktion af vindenergi.

Nordic Green II

Nordic Green II logo

Innovation Center Denmark har vi mærket den californiske interesse for dansk knowhow inden for dette område. Derfor har vi afsat næste uge til at drøfte vedvarende energiløsninger og energilagring.

Først har vi 2½ dage sammen med vores nordiske naboer, hvor vi på en stort anlagt Nordic Green II konference samler 300 iværksættere, energiselskaber, topforskere, ingeniører, eksperter, venturekapitalister og politikere til en konference, der har fokus på nogle af de mest lovende nordiske teknologier og forretningsmodeller inden for clean tech.

Det er stadig muligt at deltage i Nordic Green II, så hvis I er i området, kan I tilmelde jer hér.

Dansk-californisk workshop om energilagring

Sidst på ugen har vi afsat to dage til at danske og californiske topforskere fra bl.a. RISØ DTU, Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet, University of California, Berkeley, Davis, Merced og Santa Cruz præsenterer deres forskning i forskellige former for energilagring og drøfte muligheder for øget forskningssamarbejde i fremtiden.

Fakta

Der er mange metoder til at lagre energi. Metoderne kan både være mekaniske; (fx svinghjul, dæmninger, turbiner og vandhjul), elektriske (fx suplerledere, kondensatorer, spoler mv.), termodynamiske (fx vha. trykforskelle i trykluftsflasker, jordvarme o.l.) eller kemiske (fx brint, brændselsceller og batterier).

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 10 + 4 ?
Dit svar:
Senest opdateret 09. september 2015