Du er her: Forside Blogs Lars Beer Nielsen Socialt entreprenørskab – i Indien og på Stanford

Socialt entreprenørskab – i Indien og på Stanford

Hvis nogen på forhånd havde spurgt mig, om jeg fandt mig egnet og parat til at blive mentor for en Harvard MBA-studerende med 8 års konsulenterfaring og topkarakterer fra Indiens mest eksklusive universitet, så havde jeg helt sikkert sagt nej.

07. juni 2010

Ad omveje endte jeg dog som mentor i Stanford University's Social E-Challenge om socialt entreprenørskab, og efterfølgende blev jeg parret op med Akshay Saxena og mentor for Akshays Avanti Fellows.

BASES – måske verdens mest professionelle studenterorganisation

BASES, Stanfords studenterforening for entreprenørskab, har mere end 7.000 medlemmer og en imponerende historie med at skabe entreprenørskab blandt Stanfords studerende. Ét af BASES' virkemidler er konkurrencer, som tidligere studerende sponsorerer i rigt mål. Social E-Challenge sætter fokus på de studerendes evne til socialt entreprenørskab, og mere end 100 teams af entreprenørielle studerende tilmeldte sig konkurrencen i januar. Præmien er på 50.000 USD (300.000 DKK), og udskillelsesløbet blev sat i gang i januar. Finalen blev afholdt i fredags på Stanford, hvor vi var med for at støtte Akshay og Avanti Fellows.

Avanti Fellows – Socialt entreprenørskab på tværs af kaster og sociale skel i Indien

Akshay og en gruppe andre kloge indere besluttede med Avanti Fellows, at de ville være med til at bryde den sociale mobilitet i Indien. Det skal ske vha. et unikt fellowship/mentorprogram, der skal skaffe indiske studerende fra lavere kaster og sociale skel ind på Indiens bedste universiteter, Indian Institutes of Technology (IITs). Noget der ellers hidtil havde været stort set umuligt. Et pilotprojekt er i gang i Bombay, og de første 12 fellows er på vej ind på IIT Bombay.

Foto af Akshay Saxena foran forsamling
Akshay præsenterer Avanti Fellows.

Hvordan giver man feedback på forretningsplan fra Harvard MBA-studerende?

Til at starte med var det temmelig angstprovokerende som en ikke-MBA-uddannet at give feedback til Akshay. Jeg havde dog læst planen meget grundigt og havde en række – synes jeg selv – gode kritikpunkter, som Avanti-teamet faktisk i stor grad tog til sig. Overordnet set fik de luget lidt ud i al business-jargonen og kom ind til kernen af deres idé; de ville gerne gøre en forskel for en gruppe af mennesker, som 1) Indien faktisk er afhængig af at få mobiliseret, 2) er knaldhamrende dygtige og topmotiverede samt 3) kan komme langt med den rette mentorstøtte.

Foto af Akshay Saxena og Lars Beer Nielsen på Stanford
Akshay og jeg poserer på Stanford.

Hele vejen til finalen ...

Avanti Fellows klarede sig igennem det hårde udskillelsesløb, og i fredags var den store finaledag, hvor blot 5 hold var tilbage. 4 hold med Stanford-studerende og de indiske outsidere fra Harvard og Bombay. Akshay fejede al modstand af banen med en af de bedste præsentationer, jeg nogensinde har overværet. Efter 4 timers votering faldt dommen: Akshay og Avanti Fellows vandt. I aften er jeg inviteret på indisk middag hos Akshay. Hvis han er halvt så dygtig i køkkenet, som han er til at præsentere, kan det kun blive godt.

PS: Venture Cup finale og Stanford vinder i Danmark

Et lille PS: Det er jo også i denne uge, at Danmarks svar på BASES, Venture Cup, arrangerer deres store finale. Vi havde BASES og Venture Cup som partner i vores Silicon Valley Factor startupspil, og vores Stanford-vinder, David Ng, fik en tur til København som præmie, hvor han udover at deltage i Venture Cup-finalen også møder en række danske startups og den danske videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Skriv tallet fem.
Dit svar:
Senest opdateret 09. september 2015