Gå til indhold
Du er her: Forside Blogs Lars Christensen Dansk syntesebiologi bygger bro til Kina

Dansk syntesebiologi bygger bro til Kina

Center for Syntesebiologi på Københavns Universitet er vurderet til at kunne blive verdensførende, og i sidste uge havde vi dem derfor i Kina.

04. december 2012

Det var nemlig lykkedes Innovationscentret at få Center for Syntesebiologi (SYNBIO) med som medarrangør af en stor international konference og til at mødes bilateralt med måske Kinas fremmeste institution på området.

Syntese-hvad…?

Syntesebiologi er et spændende og forholdsvist nyt forskningsområde fyldt med perspektivrige anvendelsesmuligheder. Det handler grundlæggende om at forstå, efterligne og kombinere naturens egen byggesten på nye måder. Altså bygge naturen version 2.0.

Den syntetiske biologi har dermed potentialet til afdække nye teknologiske muligheder af stor betydning for fremtidens bio-baserede samfund ved at skabe indsigt samt udvikle redskaber og metoder til at fremstille og karakterisere nye bio-baserede systemer med skræddersyede egenskaber. Fx designe planter til at fremstille energi med lys som energikilde, nye lægemidler og personlig medicin, funktionelle fødevarer og klimatilpassede planter.

Feltet ligger i grænsefladen og sammenkobler en række klassiske discipliner inden for naturvidenskaberne såsom neurobiologi, plantebiokemi, molekylærbiologi, biofysik, og nanovidenskab.

Også i Kina er syntesebiologien højt på dagsordenen og i stærk fremdrift. Feltet er fx nævnt som et indsatsområde i Kinas 12. femårs plan – og ligeledes i Chinese Academy of Sciences, Kinas højeste videnskabelige institutions, samme. Dette skyldes ikke mindst feltets potentialer inden for en række områder, hvor Kina har markante udfordringer – fx fødevaresikkerhed og afhængighed af fossile brændstoffer.

Dansk fremtog

Forskningsleder, professor Birger Lindberg Møller, (SYNBIO) på Københavns Universitet (KU) er derfor inviteret til at være medværter på en Cold Spring Harbor Asia Conferences (CSH) i Kina. CSH er en velrenommeret konference-serie grundlagt i USA af Cold Spring Harbor Laboratory og påbegyndt allerede i 1934. Den asiatiske afdeling blev åbnet i 2010 i Suzhou. 

SYNBIO er grundlagt på basis af en UNIK-bevilling på 120 mio. DKK givet af Ministeriet for Videnskab, Innovation og Videregående Uddannelser i 2009 og er for nyligt af et internationalt evalueringspanel vurderet til at have potentiale til at blive verdensledende.

Birger Lindberg Møller havde følgeskab af en gruppe på 13 forskere? med sig fra Danmark samt enkelte af SYNBIO’s internationale samarbejdspartnere – Henrik Scheller fra Joint BioEnergy Institute, UC Berkeley, USA og Horst Vogel, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Schweiz.

Åbning af konference
Professor Birger Lindberg Møller åbnede den ugelange konference som første key note ved at tale om lysdreven biosyntese, hvor et plantecellebaseret system via sollys, kan erstatte den del af den oliebaserede industri, som i dag forsyner os med fx plastik til aromastoffer og produktion af medicinske stoffer.

Perspektivrigt side-møde med SIBS

I løbet af ugen blev der også arrangeret et bilateralt møde med Shanghai Institutes of Biological Sciences (SIBS), som er en af de mest producerende og højt estimerede i regi af Chinese Academy of Sciences. SYNBIO mødtes med professor Guoping Zhao og hans hold på Key Laboratory for Synthetic Biology for at præsentere institutionernes forskning og for at drøfte konkrete samarbejdsmuligheder.

SIBS’ Institute for Plant Physiology and Ecology
Gruppebillede foran SIBS’ Institute for Plant Physiology and Ecology.

Etablering af samarbejde med kinesiske forskningsinstitutioner er ofte en flerårig proces, men dette første mødet afrundedes med et gensidigt ønske om gå videre med etablering af en phd-udvekslingsaftale. Dette arbejder SYNBIO og Innovationscentret i fællesskab frem mod.

Og det er jo lige præcis det, et innovationscenter kan og skal - bygge broer mellem danske og udenlandske partnere.

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 4 + 4 ?
Dit svar:
Senest opdateret 09. september 2015