Du er her: Forside Blogs Martin Bech Danske forbindelser til Kinas ”Silicon Valley of hardware”

Danske forbindelser til Kinas ”Silicon Valley of hardware”

Ny trend i Kina åbner muligheder for danske forskere og virksomheder: Internationalt forskningssamarbejde finansieres nu også fra regionalt niveau og ikke kun af nationale fonde. Derfor var ministeriets attaché i Kina for nyligt i Shenzhen for at understøtte dansk-kinesiske forbindelser.
Kontakt
Mathilde Heegaard Bausager
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 83 48
Email: mthh@ufm.dk

31. januar 2019

Martin Bech blogger fra Shanghai, Kina

Shenzhen i Sydkina, som man med rette har døbt “Silicon Valley of Hardware”, har i mange år været omdrejningspunkt for en lang række spændende og frugtbare dansk-kinesiske samarbejdsaktiviteter.

Mest kendt er samarbejdet mellem forskere på Aarhus Universitet og Københavns Universitet og verdens største sekvenseringsvirksomhed, Beijing Genomics Institute (BGI), som har hovedkontor i Shenzhen. Et andet vigtigt Shenzhen-link etableredes, da “Danmarks største forsker”, Wang Jun, for nogle år siden skulle starte sin AI-drevne biotekvirksomhed, iCarbonX, og valgte Shenzhen som base.

Innovation Centre Denmark (ICDK) i Shanghai bidrager også til at etablere og styrke forbindelser mellem Danmark og Shenzhen. Blandt andet ledsager vi ofte danske delegationer, som er nysgerrige på dette kinesiske hot-spot for hardware.

10 års dansk-kinesisk samarbejde på vej ind i en ny epoke – med lokalkinesisk støtte

Midt i januar var jeg i Shenzhen igen. Denne gang for at støtte op om videreudviklingen af et dansk-kinesisk forsknings-, uddannelses- og innovationssamarbejde, som har rundet sit 10 års jubilæum og står over for en milepæl i 2019: Etableringen af eget laboratorium i Shenzhen.

Anledningen for rejsen til Shenzhen var denne gang et besøg ved et dansk-kinesisk forskningssamarbejde, som efter 10 år netop står over for at skulle søge lokale midler til den næste fase af projektet: Etableringen af eget laboratorium i Shenzhen. Fra venstre mod højre ses: Mr. Li fra en distriktsregering i Shenzhen, Per Sangild, yours truly og Fei Gao, som både er ansat på Københavns Universitet og Chinese Academy of Agricultural Science i Shenzhen.

Samarbejdet ledes af Professor Per Sangild fra Københavns Universitet. Pers forskning fokuserer på for tidligt fødte spædbørn, deres ernæring, vækst og mentale udvikling. I Shenzhen og den nærliggende metropol, Guangzhou, har han over årerne etableret samarbejde med en lang række hospitaler og universiteter bl.a. Sun Yat-sen University, hvor han også er affilieret professor.

Innovationsfonden har finansieret en stor del af disse aktiviteter gennem en bevilling til forskningsgruppen NEOMUNE, som Per leder. I takt med de øgede aktiviteter i Shenzhen har det været naturligt at undersøge de lokale finansieringsmuligheder. Planen er at søge lokaleregeringen i Shenzhen om midler til at etablere et laboratorium i byen. Her er det tanken, at prøverne fra de mange sydkinesiske hospitaler kan sekvenseres og analyseres, så der bliver kortere fra forsøg til nye erkendelser, idet prøverne ikke længere skal til Danmark eller analyseres af tredjepart.

Samarbejdet er således et eksempel på en ny trend i Kina: Det er ikke længere udelukkende de nationale kinesiske fonde, som støtter internationale forskningsaktiviteter. Lokalt kan der også være penge at hente. Det skrev ICDK Shanghai sidste år en rapport om netop med henblik på at åbne flere danske forskeres øjne for disse finansieringsmuligheder.

Spændende muligheder for danske forskere og start-ups i Shenzhen

Det er en spændende udvikling, som repræsenterer næste skridt i dansk-kinesisk forskningssamarbejde. Og en udvikling, som ICDK Shanghai meget gerne støtter op om - eksempelvis ved at deltage i møder med lokalregeringer, som det var tilfældet ved mit besøg i Shenzhen.

I øvrigt ser 2019 ud til at blive et rigtig interessant år i forhold til den videre udvikling af Shenzhen’s danske forbindelser. I tillæg til NEOMUNE’s laboratorium er ICDK Shanghai også involveret i et konsortium, der skal hjælpe flere danske start-ups til Kina og i den sammenhæng også til Shenzhen. Det er et spændende projekt og blot et af de værktøjer, der i 2019 skal hjælpe med at holde gryden i kog under de dansk-kinesiske forbindelser.  

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 10 + 4 ?
Dit svar:
Debatregler
Senest opdateret 01. februar 2019