Du er her: Forside Blogs Martin Bech Kina sigter mod at blive #1 inden for præcisionsmedicin

Kina sigter mod at blive #1 inden for præcisionsmedicin

En af Kinas mest lovende virksomheder inden for præcisionsmedicin er WuXi NextCode. De deltager på ICDK’s globale konference – Join the data driven (r)evolution – den 14. juni 2017. Her er historien om, hvorfor du skal komme og møde dem.

06. juni 2017

Martin Bech

Martin Bech blogger fra Shanghai, Kina

I begyndelsen af maj offentliggjorde WuXi NextCode, at man netop var lykkedes med at sikre sig USD 75 millioner i forbindelse med en serie B finansieringsrunde. Den økonomiske indsprøjtning skal bruges til at udvikle nye præcisionsmedicinprodukter til det kinesiske marked samt til at styrke WuXi NextCodes globale position inden for databehandling og til at udvide virksomhedens kompetencer inden for kunstig intelligens og dybe neurale netværk (deep learning).

Med den nye investering har WuXi NextCode cementeret sin position som en af Kinas mest lovende virksomheder inden for præcisionsmedicin. Samtidig er de godt rustet til at fortsætte sin ekspansion på markederne i Asien, Europa og USA. Hvad WuXi NextCodes teknologi og aktiviteter mere præcist går ud på, vender jeg tilbage til nedenfor.

Først er det vigtigt at få præsenteret konteksten for virksomhedens imponerende udvikling.

Kinas regering støtter præcisionsmedicin med USD 9.2 milliarder frem mod 2030

Da Obama administrationen i 2015 lancerede sit nationale genomprojekt til USD 215 millioner, gav det genlyd over det meste af verden. Men der gik ikke længe, før den kinesiske regering overbød det amerikanske projekt både i omfang og finansiering. Som del af den 13. femårsplan (2016-2020) prioriterer kinesiske regering præcisionsmedicin og genomics både som et værktøj til at forbedre Kinas sundhedssystem og for at blive globalt førende inden for feltet. Det gør den med en investering på ikke mindre end USD 9.2 milliarder frem mod 2030.   

De seneste år har det kinesiske sundhedssystem været underlagt omfattende reformer. Der er både blevet indført en landsdækkende sygesikring og hospitalerne er blevet tilført midler til at udvide deres kapacitet. Alligevel er det svært for sektoren at følge med den tiltagende aldring af den kinesiske befolkning og det voksende behov for behandling af livsstilssygdomme. Ved at skræddersy behandlingen til den enkelte patient og dennes genetiske profil, ser den kinesiske regering store muligheder i at øge effektiviteten og sænke behandlingsomkostningerne.

Voksende marked for præcisionsmedicin

Størrelsen af det globale marked for præcisionsmedicin blev ved udgangen af 2016 estimeret af Persistence Market Research til at overstige USD 56 milliarder. Kina står p.t. for 4-8 % af markedet. Men hvis nogle af de vidtløftige forhåbninger opfyldes, er det et marked med enormt potentiale for de internationalt førende virksomheder. Og med sin investering frem mod 2030 forsøger den kinesiske regering at gøde jorden for, at kinesiske virksomheder kan sikre sig en førende position i markedet.

For at hjælpe udviklingen på vej har den kinesiske regering lovet, at den over de næste fem år vil tilføje en række nye præcisionsmedicinprodukter og nye diagnosticeringsmetoder til den nationale sygesikrings positivliste. Det skal sikre, at virksomhederne får dækket deres udviklingsomkostninger, og at borgerne får økonomisk støtte til køb og brug af produkterne.

Førende blandt mange konkurrenter

WuXi NextCode er sammen med virksomheder som iCarbonX (i øvrigt startet af den danskuddannede kinesiske stjerneforsker Wang Jun) blandt en gruppe af virksomheder, der har opnået store kapitalindsprøjtninger med henblik på at indsamle og analysere genetisk og sundhedsdata. Deres målsætning er at sammenkøre big data fra genomic sequensing (en slags afkodning af genomer) med sundhedsdata fra brugere og levere bedre diagnosticering til lægerne og bedre sundhedsvejledning til forbrugerne. Deres ambitioner er enorme, men de har også nogle konkurrencemæssige fordele, som højner muligheden for succes: Et enormt hjemmemarked med en hastigt voksende middelklasse, der er indstillet på at afprøve nye teknologier og samtidig er utroligt sundhedsfikseret. Derudover deler regeringen, som beskrevet ovenfor, virksomhedernes ambition om at blive verdensledende.

WuXi NextCodes platform er nyskabende, idet den samler genetisk information og analysekraft i skyen og dermed gør det muligt for store og små virksomheder samt forskningsorganisationer at få adgang til data og sofistikeret regnekraft.

Mens det henvender sig til WuXi NextCodes virksomhedskunder, udvikler virksomheden også løsninger til privat brug. Specielt til det kinesiske marked. Her kan forbrugerne købe genetiske test for mellem 2.500-8.000 RMB (1 RMB ca. = 1 DKK). Genetiske tests giver indblik i den genetiske sammensætning, herunder risikoen for sjældne og arvelige sygdomme. Men ambitionen rækker langt videre end det kinesiske marked. Teknologien og løsningerne skal med tiden ud til forbrugere og patienter i hele verden. Og WuXi NextCode er godt i gang med den ekspansion.

Samarbejde med de bedste – også Danmark?

WuXi NextCode har allerede etableret samarbejder med førende miljøer inden for præcisionsmedicin i Europa, Kina og USA eks. Boston Childrens’ Hospital, Fudan University, Harvard Medical School, MIT and UCD Dublin. Derudover er WuXi NextCode involveret i genomprojekter over hele verden. I Singapore leverer de eksempelvis den platform (database og analyse), som ligger til grund for bystatens satsning inden for præcisionsmedicin. Og de er involveret i lignende projekter sammen med Genomics England, Qatar Genome Project samt med partnerne i USA og Kina.

På den baggrund er WuXi NextCode del af den big data-baserede health care-revolution, som p.t. trækker store overskrifter i Kina. Og som er udset til at være ét af de områder, hvor Kina har mulighed for at "scientifically leapfrog the West” som den amerikansk ekspert, Laura Nelson Carney, udtrykker det.

WuXi NextCodes islandske CEO, Hannes Smarason, er i hvert fald ikke i tvivl. Til Nature har han udtalt, at Kinas ambitioner indenfor præcisionsmedicin er langt større, end dem man finder i US. Tiltroen til potentialet for at integrere genetik og health care er simpelthen større. Når man dertil lægger Kinas enorme muligheder for – qua sin store befolkning – at generere big data samt regeringens tidlige og ekstraordinære støtte til præcisionsmedicin, så er grunden lagt til at gøre kinesiske virksomheder og forskningsmiljøer konkurrencedygtige internationalt.

Når WuXi NextCode deltager på ICDK’s globale konference den 14. juni 2017 i Industriens Hus er planen derfor også at introducere virksomheden til danske forskningsmiljøer og afsøge samarbejdsmulighederne.

Hvis ovenstående har fanget din interesse, er du velkommen til at kontakte mig. Vi hjælper gerne med at etablere kontakt og facilitere dialogen.

Vi ses den 14. juni hos DI! 

Debatregler
Senest opdateret 07. juni 2017

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Skriv tallet fem.
Dit svar: