Du er her: Forside Blogs Martin Bech Kinas erhvervsrettede videregående uddannelser får et (stort) økonomisk boost

Kinas erhvervsrettede videregående uddannelser får et (stort) økonomisk boost

1 million flere studerende på 1 år. Det er en del af den ambitiøse strategi for udviklingen af Kinas erhvervsrettede videregående uddannelser og for at imødekomme den kinesiske industris voksende krav om kvalificeret arbejdskraft.
Kontakt
Mathilde Heegaard Bausager
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 83 48
Email: mthh@ufm.dk

26. juli 2019

Billede 1_Shanghai Univeristy of Applied Science.jpg
Møde med Shanghai Applied Science University.

Fredag eftermiddag i sidste uge lå jeg i hårde forhandlinger med en kinesisk buschauffør. I tre dage havde han kørt undertegnede og en delegation bestående af repræsentanter for danske erhvervsakademier rundt i Shanghai og omegn, og nu ville han gerne tilbage til centrum, aflevere gæsterne på deres hotel og holde weekend. Meeen der var lige en vigtig ting, som skulle ordnes først … Hvad det var, vender jeg tilbage til.

Først lidt om baggrunden for at erhvervsakademirepræsentanterne overhovedet befandt sig i den bus i Shanghai: Delegationen var inviteret til Kina af det danske innovationscenter i Shanghai og Uddannelses- og Forskningsministeriet for at blive klogere på Kinas udvikling af erhvervsrettede videregående uddannelser – kaldet Universities of Applied Science, samt for at undersøge mulighederne for dansk-kinesisk samarbejde inden for erhvervsrettet videregående uddannelse og træning. Delegationen bestod af repræsentanter fra fem erhvervsakademier og en professor i livslang læring fra RUC.

Babies and grownups

Programmet startede onsdag morgen, hvor vi mødte med Shanghais lokalregering og deres ’uddannelsesministerium’.

Sammenlignet med forskningsuniversiteter har den erhvervsrettede undervisning i Kina været overset gennem de seneste 20 år, hvor landets forsknings- og uddannelsessektor ellers har udviklet sig markant. Det prøver man nu at rette op på, og regeringen i Beijing har derfor lanceret planer om at få flere studerende ind på erhvervsrettede videregående uddannelser og at oprette flere Universities of Applied Science.

I Shanghai følger man selvfølgelig centralregeringens politik, men lokalregeringen satser på sin egen implementeringsmodel. I andre kinesiske byen kan undervisningsuniversiteter og ‘vocational colleges’ ansøge om at blive lavet op til University of Applied Science, eller lokalregeringen kan udpeger dem. I Shanghai har man i stedet valgt at lade institutionerne udvælge enkelte programmer, som de vil gøre til ‘applied science’-programmer. Over en flerårig periode udvikler de enkelte institutioner således flere og flere af den type programmer og vil, når mere end 60% af deres programmer er erhvervsrettede – eller ‘applied’- blive omdøbt til University of Applied Science.

Ifølge repræsentanterne fra Shanghai uddannelsesministerium, er der dog lang vej igen. Sidste bemærkning fra mødelederen var i hvert fald: “Higher vocational education in Denmark is very developed. Compared to Danish institutions, our applied science institutions are babies and yours are grownups”.

Trecifrede millionbeløb og 1 million flere studerende på vej

Under de efterfølgende institutionsbesøg blev det dog meget tydeligt, at der virkelig investeres i udviklingen af disse ’babyer’, på en måde som tidligere ellers kun har været forskningsuniversiteterne forundt.

Et af de ’vocational colleges’, som vi besøgte, netop ansøgt (’netop’ - som i dagen før vi ankom!) om at blive optaget i et nationalt program for Kinas 50 bedste Universities of Applied Science. Ansøgningen lød på 100 millioner RMB (1 RMB=1 DKK) og skulle, hvis den blev imødekommet, implementeres over de næste fire år.

Ugen forinden havde centralregeringen i Beijing desuden offentliggjort, at man i det kommende år satser på at tiltrække yderligere 1 million studerende til erhvervsrettede videregående uddannelser for at imødekomme den kinesiske industris voksende krav om kvalificeret arbejdskraft. Hvis det projekt lykkes, vil der fra næste år være mere end 10 millioner studerende i den del af Kinas uddannelsessektor.

Fredagsøl

Nå, tilbage til buschaufføren: Efter tre dage med møder fra morgen til aften og en del transport, var der fredag eftermiddag kun et programpunkt tilbage: Evaluering. Vi havde aftalt at bruge busturen fra Jiaxing, hvor vi havde besøgt henholdsvis Danfoss og LEGO, til fælles refleksioner og diskussion af fremtidige samarbejdsmuligheder. Evaluering fredag eftermiddag oven på en lange uge og i en lille bus midt i den kinesiske fredagstrafik – det er klart, at det skulle skylles ned med fredagsøl. Og min diskussion med chaufføren gik derfor på, hvor vi kunne finde en kinesisk 7eleven midt i et industrikvarter.

Heldigvis lykkedes det, og vi kunne begive os tilbage mod Shanghai med en lille papkasse fuld af kolde kinesiske øl og et par poser chilipeanuts. Det blev selvsagt en god evaluering :-)

Billede 2-Danfoss.JPG
Besøg på Danfoss’ delvist automatiserede fabrik i Hanyan.


Billede 3_LEGO.JPG
Besøg på Lego’s fuld-automatiserede fabrik i Jiaxing udenfor Shanghai.

Kommentarer

Zhan siger:
10. august 2019 20:48

Kina og uddannelse

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Skriv tallet fem.
Dit svar:
Debatregler
Senest opdateret 12. august 2019