Du er her: Forside Blogs Mikkel Bülow Skovborg "Du skal ikke tro du kan lære mig noget"

"Du skal ikke tro du kan lære mig noget"

"Det gør vi allerede i Danmark" udtrykker en holdning, jeg efterhånden har hørt flere gange: "De skal ikke tro, de kan lære mig noget". Men det kan de. Har man ikke fået ny indsigt og viden i USA, har man været de forkerte steder eller ikke forberedt sig ordentligt.

12. april 2012

"Det gør vi allerede i Danmark" udtrykker en holdning, jeg efterhånden har hørt flere gange: "De skal ikke tro, de kan lære mig noget". Men det kan de. Har man ikke fået ny indsigt og viden i USA, har man været de forkerte steder eller ikke forberedt sig ordentligt.

"Det gør vi allerede i Danmark" var en kommentar jeg overhørte til en event afholdt i sidste uge.  Ret eller vrang så italesatte han en holdning, jeg efterhånden har hørt flere gange: "De skal ikke tro, de kan lære mig noget". Men det kan de. Californien har 3 af verdens bedste universiteter samt utallige forskningsintensive virksomheder kombineret med 1/3 af verdens venture kapital. Der udgives i USA årligt mere end 2 mio. artikler med 6.5 citationer pr. artikel. Har man ikke fået ny indsigt og viden, har man været de forkerte steder eller ikke forberedt sig ordentligt.

Sagen er, at det er nørderne, der er the cool guys her i the Bay Area. Det er dem, der har succeshistorierne og pengene ikke mindst. Jeg har lige været til velgørenhedsauktionen på den lokale skole og dystede med en helt almindelig familiefar i klip-klappere og poloskjorte om adgangen til en privat guidet tur til Bay Bridge. Selvom han, som så mange andre her, kommer fra en større forskningsintensiv virksomhed, var han ikke helt normal alligevel - han fik det vindende bud på 6000$ for en rundvisning på Bay Bridge! Uddannelse og viden er varen herovre og vores arbejde i R&D består i høj grad i at få noget af denne viden ført hjem til Danmark.

For at blive en aktiv del af denne eftertragtede californiske forskningsforretning, har FIVU derfor prioriteret at oprette rammeaftaler med Stanford og UC California, der dækker over 8 universiteter. Siden 2009, hvor disse aftaler blev oprettet, har næsten 200 forskere haft gavn af disse programmer og været på udvekslingsophold gennem kortere og længere perioder.

Men det handler ikke kun om at give forskerne et spændende ophold for et halvt års tid, men derimod at bringe viden hjem til Danmark, der både kan øge niveauet indenfor specifikke områder, at skrive større ansøgninger med miljøerne herovre og sidst men ikke mindst at skabe varige forskningsnetværk.

Et spændende projekt, der netop er i gang, er Aalborgprofessoren Morten Karnoe Søndergaards forskning på området omkring brugeradfærd på nettet samt udnyttelsen af sociale platforme, der på sigt kan få folk til at opføre sig mere miljøbevidst. Dette projekt har vakt så stor interesse hos vores samarbejdspartner Stanford, fonde og virksomheder, at de gerne vil deltage. Det er fordelagtigt i og med analyser viser, at forskning og internationalt samarbejde i sidste ende giver vækst på bundlinjen i hjemlandet.

At være en aktiv del af forskningsmiljøet herovre behøver imidlertid ikke kun at betyde samarbejde universiteter i mellem. Danske virksomheder kan sagtens få indblik i hvad der rører sig i the Bay Area eksempelvis gennem en organisation som QB3 – California Institute for Quantitative Biosciences. Disse har siden år 2000 støttet grundforskning indenfor kvantitativ bio-teknologi og arbejdet hen imod kommercialiseringen af denne forskning. Af denne grund samarbejder QB3 tæt sammen med ikke blot universitetsverdenen, men i høj grad også industrien. Således kan biotech virksomheder leje sig ind hos QB3 af halve år ad gangen og ad den vej få adgang til aktuel forskning på netop deres område. Denne ordning har mange amerikanske virksomheder allerede nydt godt af og for nylig har også canadiske virksomheder fået samme mulighed. QB3 ser altså potentiale i internationale samarbejder, hvilket danske virksomheder kan få nytte af.

Summa summarum er der er altså al mulig grund til at rejse over Atlanten både når det gælder forskere og virksomheder for på denne måde at opnå større internationale perspektiver og muligheder.

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 10 + 4 ?
Dit svar:
Senest opdateret 01. september 2015