Du er her: Forside Blogs Morten Pristed Uddannelsessamarbejde på et kritisk vigtigt tidspunkt

Uddannelsessamarbejde på et kritisk vigtigt tidspunkt

Efterårets to nye store frihandelsaftaler kobler nu for alvor Vietnams fortsatte økonomiske udvikling direkte til udviklingen i verdenshandelen. Det sætter den vietnamesiske arbejders produktivitet under pres. Alle synes at kikke på uddannelse som en del af svaret.

04. februar 2016

Morten Pristed

Vækstrådgiver Morten Pristed blogger om uddannelse og sundhed fra Hanoi, Vietnam.

Øget frihandel og øget pres

Den 12. partikongres er i denne uge indledt i Hanoi og de politiske forhandlinger kører på absolut højtryk. Fokus er helt klart det magtpolitiske spil – hvem vælges til hvilke poster.

Uddannelse står dog også højt på dagordenen, da de politiske ledere alle er klar over, at her ligger én af de centrale nøgler, hvis Vietnam skal lykkes med at udnytte de muligheder og undgå de faldgrupper, der ligger indbygget i de 2 store nye frihandelsaftaler - Free Trade Agreement (FTA) med EU og Trans Pacific Partnership (TPP) med 12 lande omkring Stillehavet. 

Mulighederne består oplagt i at udnytte de forbedrede markedsadgange, der er forhandlet på plads, men prisen og udfordringerne er også et mere og mere åbent hjemmemarked.  

Dette er mit først blogindlæg om ”uddannelse og Vietnam”. Jeg vil i de kommende år følge denne dagsorden tæt, og vil følge op med historier og korte interviews med nøglepersoner, der har fingeren på pulsen. Jeg vil også berette om det uddannelsessamarbejde som Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (MBUL) og Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM) er i gang med at designe i forhold til de respektive partnerministerier i Vietnam. 

 

Væksten ser stabil ud

Imens er alle offentlige skoler i Hanoi lukket netop denne mandag, da termometret her til morgen viste 7,2 grader og dermed nåede et pænt stykke under de 10 grader, der automatisk lukker de offentlige skoler.

Er 7 grader nu noget at blive hjemme fra skole for, vil vi som dansker nok spørge os selv om. Men ja, det er det, når skolerne er uopvarmede og enkelt-glas vinduerne som hovedregel kun dårligt kan lukkes. Men allerede fredag når partikongressen lukker, lover meteorologerne 22 grader og skolerne vil atter være i fuld sving.

Hvem der til den tid er udpeget som landets nye General Sekretær og hvem der vil blive den nye undervisningsminister vil tiden vise. Opgaver er der dog helt sikkert nok af, selvom væksten ser ud til i 2016 at komme til ligge stabilt omkring de 6%, og dermed blive den næst-højeste i Asien, sandsynligvis kun overgået af Indien.

Klare uddannelsesmæssige udfordringer

Uddannelsessamarbejde
Uddannelsessamarbejde med Vietnam er også en åben dør til de øvrige ASEAN lande
Uddannelsesudfordringerne er dog ikke til at komme udenom. Verdensbanken har i detaljer beskrevet hvilke udfordringer Vietnam møder, når arbejdsstyrken de kommende år – i takt med frihandelsaftalernes indfasning – møder den international konkurrence – både på eksportmarkederne og på de hjemlige markeder.

Så både muligheder og udfordringer betyder, at der er masser at samarbejde med Vietnam om, og det ved de danske virksomheder som ugentligt slutter sig til den voksende liste af virksomheder der gerne gøre forretning i landet. Sandsynligheden for, at de om kort tid står med en uddannelses-udfordring er dog stor. Uanset hvad undervisningsministeren måtte hedde.

Gadesælger i Hanoi
Det er svært at holde varmen som gadesælger i Hanoi når det er 7 grader og det regner.
Senest opdateret 04. februar 2016

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Skriv tallet fem.
Dit svar: