Gå til indhold
Du er her: Forside Blogs Silicon Valley Fra studerende på DTU til job på NASA

Fra studerende på DTU til job på NASA

Indlæg af Stig Högberg, forskningsassistent på UC Santa Cruz's afdeling på NASA Ames, hvor han er med til at udvikle et Microgrid-system på NASA, der består af PV, Vindkraft, Lagring (batteri) og Elbil (TRIAC).

09. december 2009

Jeg hedder Stig Högberg, er MA-studerende på Electrical Engineering på DTU og arbejder p.t. for UC Santa Cruz's afdeling på NASA Ames i Californien. Opholdet kom i stand, da jeg mødte prof. Joel Kubby på sommerskolen LoCalRE i Danmark i 2008, som bl.a. var arrangeret af Innovation Center Denmark, Silicon Valley. Her var jeg med til at udarbejde en eksamensrapport om "hybrid microgrid system med EV som lagrings teknologi", med Joel som vejleder. Det er den korte version af, hvordan jeg gik fra at være studerende på DTU til at blive forskningsassistent på et micro-grid energiprojekt på NASA.

Microgrid-projektet: Helt kort

Vi arbejder helt basalt på at udvikle et Microgrid-system på NASA (PDF), der består af PV, Vindkraft, Lagring (batteri) og Elbil (TRIAC). Systemets optimeres til at understøtte følgende interesseområder: Uddannelse (Interaktivt kontrol af sol-trackeren online og mulighed for udtrækning og overvågning af data samt IV-kurve for given konfiguration), Effekt balancering (skabe balance ved hjælp af lagringsteknologier i systemet) og EV som reguleringsmekanisme (to-vejs ladning af EV-batteri).

På nuværende tidspunkt har vi 1 kW Sharp PV (photovoltaic) på en 2-akset automatisk sol-søger samt en 0.4 kW Air X vindmølle installeret, som, når færdig, skal lade batterier og levere AC-strøm til vores kontor. Ud over dette er der planer om at udvide mængden af solkraft i systemet med op til 4 kW og tilføje en elektrisk bil. Jeg blev for nyligt bedt om at præsentere NASA for vores idé og argumentere for brugen af en elbil. Dette gik godt, og vi har fået bevilling til at bestille en Triac fra Green Vehicles. Desværre er bestillingen imidlertid blevet forsinket af UCSC, idet man ikke ved, hvordan den skal forsikres, og hvem der skal registreres som ejer. Dette betyder desværre, at jeg ikke når at køre en tur i den, inden jeg kommer tilbage til Danmark i midten af december.

Stig Högberg
Stig Högberg foran verdens største hangar på NASA Ames. Foto: Dan Dion.

NASA: Bureaukratisk papirtiger

Californien har været og er fantastisk. Det er MEGET anderledes end at være studerende på DTU på godt og ondt. Jeg har efterhånden lagt en del timer ind på projektet på NASA, og vi har bestemt gjort fremskridt. Desværre har meget af arbejdet bestået i administrative opgaver i form af megen e-mailkorrespondance og møder. Det er kort sagt en meget træg proces at få tilladelser til at installere nyt hardware på NASAs område.

Som forventet er der et forholdsvist højt sikkerhedsniveau tilknyttet al færdsel på NASA-grund, og betingelserne er specificeret i en kontrakt, "Space Act Agreement". Desuden har UCSC og NASA hver deres bureaukrati, som hver især udgør en møjsommelig proces og som ved håndtering af begge samtidig ikke forbedres. Dette betyder i praksis, at alle beslutninger – om det er et søm i væggen eller en vindmølle på taget – skal tages op på møder og udvalg, hvorefter retningslinjer for projektet vil blive dikteret. Til tider bliver en ansøgning afvist, og vi starter forfra.

Fondsmidler med udløbsdato

En anden stressfaktor er fondsmidler med udløbsdato. På projektet er vi meget afhængige af fondsmidler som PI'en (red.: principal investigator) bruger en del af sin tid på at skaffe. Mange af disse bevillinger har en udløbsdato, hvilket stresser os, idet vi er afhængige af, at få NASA til at godkende fx en solcelle på et af tagene, så vi kan få brugt midlerne – inden udløbsdatoen. Da jeg startede, var en af disse bevillinger netop ved at udløbe, og vi blev derfor nødt til at finde en balance mellem indkøb af solcellepaneler, batterier og vindmølle ift. bevillingens løbetid og de nødvendige NASA-tilladelser. I det her tilfælde valgte vi forkert, idet vi satsede på indkøb af solcellerne, hvilket krævede installation af en outside contractor ... og den ansøgning havde vi ikke succes med at få igennem NASA inden for fondsmidlernes udløbsdato.

Udbyttet: Ikke som forventet men alligevel helt godt

Som skrevet mellem linjerne er opholdet i Californien ikke gået helt så glat som forventet. På trods af det, har det bestemt været spændende og udbytterigt. Jeg har fået lov til at bruge mine evner til at kommunikere med mange faggrupper – ikke kun ingeniører. Dette er ofte en udfordring, idet vi ingeniører ofte kun taler vores "eget" sprog og kan have svært ved at kommunikere med ikke-ingeniører. Det er jeg afgjort blevet bedre til, hvilket jeg bl.a. oplevede, da jeg gav min præsentation til NASA.

Det internationale netværk, som jeg fik adgang til i Danmark 2008, er blevet endnu stærkere gennem dette ophold, og det er jeg sikker på, at jeg vil kunne udnytte gennem mit fremtidige studium og kommende karriere.

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 10 + 4 ?
Dit svar:
Senest opdateret 09. september 2015