Du er her: Forside Blogs Stina Nordsborg Brasiliansk bankverden i forandring

Brasiliansk bankverden i forandring

Som i resten af verden er banksektoren og karakteren af banktransaktioner under forandring i Brasilien. Brasilianerne vinker i stigende grad farvel til fysiske bankfilialer og hæveautomater og foretager i stedet deres bankforretninger via internet og smartphones.

24. april 2017

Stina Nordsborg

Stina Nordsborg blogger fra São Paulo, Brasilien.

De brasilianske banker har siden 1980’erne været pionerer på digitaliseringsfronten, og Brasilien er i dag verdensførende, når det kommer til automatisering af banksektoren og anvendelse af fintech (financial technology). På trods af den aktuelle økonomiske og politiske krise i Brasilien er der vækst i det brasilianske fintech-marked. Derfor sætter Innovation Centre Denmark i São Paulo i 2017 fokus på mulighederne for danske fintech-virksomheder i Brasilien.

I Brasilien understøttes den globale trend mod en mere automatiseret banksektor yderligere af nogle særlige forhold:

  • Middelklassen vokser, og det betyder, at nye segmenter af befolkningen begynder at efterspørge private bankløsninger.
  • Den finaniselle sektor i Brasilien investerer relativt meget i informations- og kommunikationsteknologi (IKT), svarende til omkring 3-4 procent af den samlede profit. Det gør den finansielle sektor til en af de største efterspørgere af IKT i Brasilien.
  • Internet- og smartphone-penetrationen er høj, og Brasilianerne er storforbrugere af apps og mobile løsninger. Brasilien overgås kun af USA i samlede antal Facebook-, Twitter- og YouTube-brugere.

Det startede dengang i 80’erne

1980’erne var ikke noget godt årti for brasiliansk økonomi, og generelt var det politiske fokus ikke på at føre innovationspolitik men på at få den offentlige gæld og den skyhøje inflation under kontrol. Dog var der én væsentlig undtagelse, og det var den ”nationale politik for IKT”, som sigtede mod at skabe et brasiliansk marked for IKT primært ved at beskytte hjemmemarkedet for nationale producenter.

Strategien blev en fiasko for så vidt angår hardware, men til gengæld lykkedes det Brasilien at udvikle en blomstrende softwareindustri. Hvorvidt succesen faktisk skyldes strategien er dog tvivlsomt. I dag peger de fleste på, at det var bankernes kamp for at håndtere inflationen, der resulterede i en brasiliansk banksektor, der i 1980’erne vitterligt var pionerer i automatisering.

Brasilianske banker var de første i verden til at implementere realtidsoverførsel af penge, og især i regionen omkring Campinas og det nye universitet UNICAMP i staten Sao Paulo skød en IKT-klynge op, hvor nogle af verdens største IKT-virksomheder placerede sig: Ericsson, Motorola, IBM, Nokia, Siemens etc.

Innovative fintech-virksomheder i Brasilien

Med mere end 200 millioner indbyggere er Brasilien det største land i Sydamerika og samtidig verdens 7. største marked for software. I 2015 udgjorde de brasilianske investeringer i IKT 45 procent af de samlede latinamerikanske investeringer, svarende til knap 60 milliarder US dollars.

Softwareindustriens andel af BNP (bruttonationalprodukt) i Brasilien steg fra 0,27 procent i 1991 til 0,71 procent i 2001. Det er fortsat en relativt lille andel, men samtidig ser man, at industrien er kendetegnet ved vækst og ved en større tilbøjelighed til at innovere. Softwarevirksomhederne, hvoraf de fleste er små og mellemstore, investerer mere i forskning, udvikling og uddannelse end gennemsnittet og samarbejder i højere grad med universiteter og forskningsinstitutioner end gennemsnittet.

Indenfor Fintech popper nye virksomheder og services op online, og det øger behovet for at kunne understøtte både transaktioner og rådgivning med big data. 13 procent af de samlede investeringer i IKT i Brasilien kom i 2015 fra den finansielle sektor. Banker, forsikringsselskaber og venturefonde investerer i nye bud på f.eks. elektronisk betaling, sikkerhed, risikostyring, overførsler og mobile bankløsninger, og de store, private brasilianske banker har etableret innovationsafdelinger til at interagere med det sprudlende brasilianske fintech start-up miljø.

Et bud på nogle en af de mest succesfulde brasilianske start-ups på fintech-markedet kunne være Banco Original, som sidste år vandt Efma og Accentures ”Global Banking Award” for ”Most Disruptive Innovation” for deres Open Banking solution. Banco Original var den første fuldt digitale bank i Latinamerika.

Et andet bud er Nubank, den første digitale og filialløse kreditkortvirksomhed i Brasilien. Nubank har haft stor succes med dels at tiltrække kunder, dels venturekapital til virksomheden, som indtil videre har satset på ét produkt: et brugervenligt og gebyrfrit kreditkort.

Hør mere om potentiale for dansk fintech i Brasilien

Hos ICDK i São Paulo gennemførte vi i 2016 den første Fintech Innovation Camp med deltagelse af en håndfuld innovative danske virksomheder og med overvældende succes.

Den 14. juni 2017 sætter vi fokus på fintech ved en konference i København under overskriften ”Join the Data-Driven (R)evolution – Unlocking the business potential of Big Data”. Konferencens formål er at synliggøre potentialer for danske virksomheder for at udvikle sig og vokse gennem brug af data og ved at gribe de muligheder, der ligger i markeder uden for landets grænser. Konferencen afholdes sammen med de øvrige seks danske innovationscentre rundt om i verden i partnerskab med Dansk Industri, Alexandra Instituttet, Copenhagen FinTech, MADE og WelfareTech.

Den 11.-14. september 2017 gennemfører vi i São Paulo den anden Fintech Innovation Camp, og der er åbent for tilmeldinger nu. Det er en rigtig god mulighed for danske Fintech-firmaer, der gerne vil lære det brasilianske marked bedre at kende og møde potentielle kunder og partnere.

Debatregler
Senest opdateret 24. april 2017

Kommentarer

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 10 + 4 ?
Dit svar: