Du er her: Forside Blogs Stina Nordsborg Viden og inspiration – uddannelsessamarbejde med Brasilien

Viden og inspiration – uddannelsessamarbejde med Brasilien

Brasiliens uddannelsessektor er vokset voldsomt de seneste år. Brasilien har det højeste udgiftsniveau til uddannelse blandt alle OECD og partnerlande, og langt det højeste blandt de latinamerikanske lande.

06. april 2016

Stina Nordsborg

Stina Nordsborg blogger fra São Paulo, Brasilien.

Det og meget andet, der har at gøre med uddannelse, har vi skrevet en rapport om på ICDK i São Paulo. Vi har også haft besøg af en række danske uddannelsesinstitutioner, som samarbejde med Brasilien, og hvis gode erfaringer kan være inspiration for andre.

Først rapporten: Det startede som en mindre undersøgelse af forskelle og ligheder mellem det danske og det brasilianske uddannelsessystem, men i takt med, at nye spørgsmål tikkede ind fra forskellige institutioner, og delegationer kom forbi innovationscentret i São Paulo, udvidede vi emnefeltet løbende.

Nu er rapporten så endelig færdig, og det blev til knap 50 siders baggrund, sammenligninger og statistik om det brasilianske uddannelsessystem. Hvis du ikke allerede har set den, så kan den findes her.

Studerende fra KEA og SENAC præsenterer
En gruppe studerende fra KEA og SENAC præsenterer deres afsluttende projekt ved en ceremoni den 26. februar 2016.
Som det står skrevet i omtaleteksten i forbindelse med udgivelsen, så er analysen rettet mod danske videregående uddannelsesinstitutioner, der gerne vil knytte tættere bånd til brasilianske partnere.

 

Analysen kan også tjene som inspiration og illustration af mulighederne i den enorme brasilianske uddannelsessektor for danske virksomheder, der er interesserede i at tilbyde produkter eller tjenester f.eks. inden for e-læring.

2-ugers workshops - en god model for samarbejde med Brasilien

For et år siden i marts 2015 var en af mine første opgaver som ny attaché i Sao Paulo at deltage i afslutningsceremonien for KEA’s studenter-workshop med deres brasilianske partnere hos SENAC og FAU-USP. I to uger havde danske og brasilianske studerende og undervisere samarbejdet om at udvikle design og it-løsninger til ’en aldrende befolkning’.

I 2013 var KEA  – så vidt jeg ved - den første danske institution, der gennemførte 2-ugers internationaliseringsforløb i Brasilien, og KEA sender ikke blot studerende og professorer afsted, men modtager også hvert år brasilianske studerende til en workshop i København. I marts 2016 var KEA tilbage hos SENAC, og denne gang for fjerde år i træk. Selvfølgelig med en ny gruppe studerende og professorer og et nyt tema for workshoppen: løsninger, der kan udvikle cykel-kulturen i mega-byen São Paulo.

Maskinrummet på MAC USP
Fra maskinrummet på MAC USP under Designskolen Kolding og FAUUSP 2-ugers workshop med. Studerende skaber projekter, der bringe liv til MAC USP. Den 9. oktober 2016.
Det skinnede også igennem ved afslutningsceremonien denne gang, at KEA og SENAC har fundet en model for uddannelsessamarbejde som fungerer rigtig godt. Jeg tweetede i øvrigt lidt fra ceremonien, hvilket du sikkert allerede ved, hvis du følger #icdk , #uddpol eller #forskning.

 

Modellen breder sig

KEA var muligvis de første, men de er ikke de eneste, der har opdaget, at 2-ugers modellen fungerer godt i Brasilien. Det er en model, der overkommer mange af de udfordringer, der ellers kan være ved uddannelsessamarbejde – fx at semestrene har forskellig struktur og at der som regel kun udbydes få kurser på engelsk på brasilianske uddannelsesinstitutioner.

De korte, fælles forløb kan gennemføres på engelsk og indarbejdes i semestre og curricula i begge lande, og i tilgift får de studerende (og underviserne) et kæmpe udbytte af at arbejde helt tæt sammen om konkrete projekter i et intenst forløb.

I alle de projekter, jeg har kendskab til, er omdrejningspunktet for de to ugers forløb at de studerende arbejder med konkrete cases fra den virkelige verden, f.eks. gennem samarbejde med virksomheder og organisationer. KEA’s workshop-forløb om cykelkultur i São Paulo trak f.eks. på samarbejde med både cykelforretninger og lokale myndigheder.

I løbet af det sidste års tid har også Københavns Universitets portugisiske og brasilianske studier gennemført en fælles workshop med UERJ (statsuniversitetet) i Rio de Janeiro og Maersk, Designskolen Kolding gennemførte en workshop i efteråret med São Paulo universitets fakultet for arkitektur (FAUUSP) og universitetets berømte museum for moderne kunst (MAC USP).

Delegationen fra UCN og undertegnede
Delegationen fra UCN og undertegnede på besøg hos Maersk Supply Service i Rio den 15. marts 2016.

I marts 2016 har vi netop haft besøg af en delegation fra UCN’s energiuddannelser, som var på udkig efter partnere i Rio de Janeiro, og en ny delegation fra KEA – denne gang fra KEA Byg, som er det sidste område hos KEA, der endnu ikke har samarbejdsprojekter i Brasilien.

UCN fik etableret samarbejdsaftaler og en god dialog med Maersk Supply Service i Rio, PUC Rio, UFRJ (det føderale universitet i Rio) og SENAI (tilbyder erhvervsrettede, videregående uddannelser), og KEA tog hjem med en aftale om et nyt workshopforløb i 2017 med Belas Artes, en samarbejdsaftale med FAUUSP og endelig aftale om at arbejde videre om en workshop hvor UFRJ, PUC-Rio og KEA går sammen om et nyt to ugers forløb.

Jeg kan derfor allerede nu begynde at glæde mig til at se endnu flere resultater fra glade danske og brasilianske studerende, der gennem et par uger sammen har knoklet med fælles projekter.

Senest opdateret 02. maj 2016

Kommentarer

Det er da rigtigt, rigtigt spændende. God inspiration for os andre!

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Hvad er 4 + 4 ?
Dit svar: