Du er her: Forside Blogs Torben Orla Nielsen Studenternes skæbnedag i Korea

Studenternes skæbnedag i Korea

I Korea er der altid ekstra koldt den anden torsdag i november. Foran landets high schools står store grupper af forældre og venter. 600.000 high school-studerende sidder på ordnede rækker i gymnastiksale landet over med kuglepennen klar. De har aldrig været så forberedte, for der er kun én chance.

06. december 2016

Torben Orla Nielsen

Torben Orla Nielsen blogger fra Seoul, Sydkorea

Suneung er navnet på den nationale eksamen, der er adgangsgivende til landets universiteter, som kun afholdes én gang om året. På dagen er busruter omlagt, virksomheder og forretninger åbner senere, ekstra hold af betjente er udkommanderet til at styre trafikken, og selv flyruter bliver omlagt. Det er kulminationen for elever på års intens undervisning i grundskolen og high school med sideløbende kurser på terpeskoler om aftenen – de såkaldte Hagwon.

Karrieren afgøres af dit universitet

Hvordan den studerende klarer sig i den nationale eksamen har afgørende betydning for, hvilket universitet hun eller han kan søge ind på. I et land hvor universitetet og de kontakter, der bliver etableret i løbet af tiden på universitetet, er altafgørende for den efterfølgende karriere, er det ikke overraskende, at de unge mennesker flokkes om de samme populære universiteter. Der er meget på spil, når eksamenen skydes i gang 8:40 om morgenen. De følgende 9 timer står på eksamen i koreansk, matematik, engelsk, historie, samfundsfag, videnskab og et andet fremmedsprog. Spørgsmålene er notorisk svære, og alle svar gives som multiple-choice. Der skal ikke laves mange fejl, før drømmen om optagelse på et af de tre mest populære universiteter, SKY-universiteterne (Seoul National University, Korea University og Yonsei), brister. Så tungen skal holdes lige i munden.

Suneung har rødder i Koreas neo-konfucianistiske traditioner og har et klart fokus på udenadslære. Der er da også en del, især unge mennesker, der efterhånden begynder at sætte spørgsmålstegn ved effektiviteten af den nuværende form. Alle er enige om, at uddannelse er vigtig. Uddannelse af befolkningen er en af de væsentligste parametre, der har løftet Sydkorea fra et af verdens fattigste lande til i dag at være verdens 12. største økonomi. Men Korea har nået et punkt, hvor kreativitet spiller en stadig større rolle, så de unge koreanere kigger udad for at finde nye måder at tilegne sig viden og kompetencer.

Korea sender flest studerende til udlandet

Korea er det land i verden, der relativt set sender flest studerende til udlandet - enten som full degree eller udvekslingsstuderende. I absolutte tal overgås Korea kun af Kina og Indien. De studerendes udsyn og den stigende dimittendarbejdsløshed i Korea skaber også et fundament for at tiltrække koreanske studerende til Danmark.

Study in Europe

Innovationscenteret har de sidste tre år promoveret danske uddannelser på den fælles EU messe ”Study in Europe”. Studiemessen retter sig mod koreanske studerende, der er interesseret i at studere i Europa. Messen blev afviklet i maj over to dage. Her kunne de koreanske studerende møde og snakke med europæiske uddannelsesinstitutioner. I år var Danmark stærkt repræsenteret med både Copenhagen Business School (CBS) og Copenhagen Business Academy. Sammen med Innovation Centre Denmark i Seoul sikrede de to danske uddannelsesinstitutioner, at det danske område på messen var velbesøgt.

Study in europe
Innovation Centre Denmarks stand på Study in Europe-messen

Umiddelbart tænker de fleste danskere måske nok, at koreanske studerende ikke ved så meget om uddannelse i Danmark. De er nok mere interesseret i de kendte engelske og amerikanske elite-universiteter. Det er de også, men ikke kun. Overraskende nok ved de koreanske studerende utrolig meget om danske uddannelsesinstitutioner og uddannelser. De mest kendte uddannelsesområder blandt de koreanske studerende er business-, ingeniør-, design- og arkitektuddannelser, men generelt var der nysgerrige spørgsmål til alle de forskellige uddannelsesretninger i Danmark.

Hvorfor dansk deltagelse på Study in Europe?

Netop fordi Suneung-eksamen udgør et ekstremt lille nåleøje til de bedste, universiteter kigger de koreanske studerende nu i stigende grad også mod de nordiske lande, herunder Danmark. Det gør dansk deltagelse i Study in Europe mere interessant.

I år var det første gang, at uddannelsesinstitutioner kunne deltage på Study in Europe messen i Korea. For både CBS og Copenhagen Business Academy var formålet primært at rekruttere full degree studerende. Ifølge Sven Bislev fra CBS var turen til Korea en succes: ”Vi har ikke før haft så mange relevante henvendelser om at studere på CBS”. Derudover kunne begge uddannelsesinstitutioner bruge turen til Korea til at lære, hvordan det koreanske uddannelsessystem fungerer, og hvilke potentialer Sydkorea giver.

Skæbnedagen for i år er forbi, mange har grædt og sovet ud ovenpå anstrengelserne. Nu afventer de resultaterne. Hvis ikke det gik godt, er der mulighed for at forberede sig et helt år til den næste kolde novemberdag.

Øvrige links:

Senest opdateret 28. marts 2017

Kommentarer

Rigtigt spændende - og rigtigt godt skrevet!

Tilføj kommentar

Du kan tilføje en kommentar ved at udfylde formularen nedenfor. Ren tekst-formattering.

Spørgsmål: Skriv tallet fem.
Dit svar: